Előfizetés

Czunyiné leváltása után magyarázza, miért jó a Klik

Publikálás dátuma
2016.02.08. 20:34
FOTÓ: Népszava
Bár alig néhány napja váltották le a köznevelési államtitkári posztról, Czunyiné Bertalan Judit a 444.hu kamerájának mondta el, szerinte miért is jó a Klik. 

Az alábbiakban szó szerint közöljük a választ: "A Klik azért jó, mert egy olyan beavatkozási felület a fenntartó részére, ahol azokra a többek között nemzetközi mérésekre tudunk reagálni, ami a beavatkozási pontoknak a megtalálását jelenti az oktatási rendszerben; így a végzettség nélküli iskolaelhagyás, és mindazok az intézményi átjárhatóságok vagy a gyermekek oktatásával összefüggő tudásrendszereknek az eljuttatása. Ez egy borzasztó fontos dolog. Ilyen nagy működtető szervezet Európában sincs máshol" - fogalmazott a digitális tartalomfejlesztésért felelős, újdonsült kormánybiztos.

Bajcsy-Zsilinszkyre emlékeznek

Bajcsy-Zsilinszky Endre születésének 130. évfordulójának tiszteletére, 2016 nyarán két jelentős eseményt szervez a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ).

Június 4-én, Pálkövén, az író-politikus kedvelt Balaton-parti nyaralójánál felavatják Kiss László szobrász Bajcsy-Zsilinszky Endre mészkőből faragott szobrát, az emlékháznál Vitányi Iván és Horváth János, az emlékbizottság tiszteletbeli elnökei mondanak majd beszédet. Június 11-én pedig Győrfi Sándor szobrászművész 1986-ban az akkor még Engels téren (ma Erzsébet tér) felállított, majd 1997-ben a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Tarpára szállított alkotásánál emlékeznek Bajcsy-Zsilinszkyre.

ORÖ - Hegedüsék "tönkreteszik" a cigányság megítélését

Publikálás dátuma
2016.02.08. 20:03
Hegedüs István sajtótájékoztatója. MTI Fotó: Marjai János
Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) megbízott hivatalvezetője szerint Hegedüs István, a szervezet elnöke és Buri Edina felmentett hivatalvezető helyrehozhatatlan károkat okoznak a magyarországi cigányságnak "elfogadhatatlan magatartásukkal".

Csala Elvira közleményében azt írta: hétfőn megjelent az ORÖ székhelyén a hivatal átadás-átvételére, azt azonban Buri Edina és Hegedüs István (Lungo Drom) megtagadta. "A hivatal átadás-átvételének megakadályozásával Hegedüs István nyíltan vállalja azt, hogy az általa vezetett önkormányzat törvénytelenül működik. Asszisztál Buri Edinának, egy olyan hivatalvezetőnek, akinek már nem áll fenn jogviszonya, kötelezettséget nem vállalhat, minden tette törvénysértő és következésképpen bűncselekmény elkövetését vonhatja maga után" - fogalmazott.

Csala Elvira egy újabb kormányhivatali leiratra hivatkozva azt írta, hogy a kormányhivatal ismételten rögzítette: a közgyűlés január 18-ai ülésén hozott határozatok törvényesek, az abban foglaltakat Hegedüs István elnöknek végre kell hajtania és biztosítania kell a megbízott hivatalvezetőnek a tisztséggel járó jogosultságokat, a hivatalban található iratokat és egyéb, a munkavégzéshez nélkülözhetetlen tárgyi és személyi eszközöket. "Az elnök és a felmentett hivatalvezető a magyarországi cigányságnak helyrehozhatatlan károkat okoznak, botránykeltő és elfogadhatatlan magatartásuk tönkreteszi a cigányság egészének megítélését" - áll a közleményben. 

Hegedüs István hétfőn sajtótájékoztatót tartott, amelyen Buri Edina, akit az ORÖ legutóbbi, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből, közölte: a sajtótájékoztatót megelőzően tárgyaltak a másik fél jogi képviselőjével a kialakult helyzetről. Az egyeztetésen közölték, nem tartják a közgyűlés január 18-i ülését törvényesnek, így nem fogadják el a felmentésről szóló határozatot - mondta, hozzátéve: a másik fél forduljon jogorvoslatért a bírósághoz, és amint lesz kikényszeríthető döntés, annak megfelelően járnak el.

Az ORÖ elnöke január 18-án kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta és új, megbízott elnököt választott a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát a tisztségéből.

Az akkori többség az ülésen úgy döntött, hogy haladéktalanul keresetet nyújtanak be Hegedüs Istvánnal szemben elnöki tisztsége megszüntetéséért, és egyidejűleg kérik tisztségéből történő felfüggesztését. A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg a tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.