Előfizetés

Tóbiás: felfelé bukott Czunyiné

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az oktatás ugyanolyan válságban van, mint a köznevelési kerekasztal tanácskozásának megkezdése előtt volt.

Tóbiás József keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, radikálisan csökkenteni kell a tananyag mennyiségét, az iskolaigazgatóknak vissza kell kapniuk szuverenitásukat, a tanároknak az autonómiájukat, biztosítani kell a szabad tankönyvválasztást, valamint fizetésemelésre van szükség. Hangsúlyozta, tudomásul kell vennie a kormánynak, hogy további források nélkül nincs hatékony oktatásügy, nincs sikeres jövő.

Az ellenzéki politikus szerint egy rendszerszintű problémára a kormány álmegoldásokat kínál. Példaként hozta fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatos ígéreteket. Tóbiás József véleménye szerint a Klik a rossz rendszer megtestesítője.

Kifogásolta, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter továbbra sem távozik posztjáról, Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár "felfelé bukott", a területet mostantól felügyelő Palkovics László eddigi felsőoktatási államtitkár pedig részt vett a felsőoktatást érintő pénzelvonásban. Felhívta arra a figyelmet, hogy a gazdasági válság óta az általános iskolás gyermekekre 85 ezer, a középiskolásokra 195 ezer és a felsőoktatási hallgatókra 212 ezer forinttal jut kevesebb egy évben.

Tóbiás József szerint Európában Magyarország az utolsók között kullog a nemzeti össztermékből az oktatásra fordított összegeket nézve.

A kerekasztal eseményeiről bővebben ide kattintva olvashat!

Elhunyt a népszerű író, tévés

Publikálás dátuma
2016.02.09. 16:38
Jelenet a Hawaii Five-0 című sorozatból, amiben Nudis szintén dolgozott. FOTÓ: CBS/Getty Images
Elhunyt 93 évesen Norman Hudis, a nagy sikerű Folytassa-filmsorozat első hat epizódjának forgatókönyvírója - közölte kedden a BBC News.

Az alkotó családja körében halt meg hétfőn este kaliforniai otthonában - írta közleményében özvegye, Rita Hudis.  Hudis Londonban született és újságíróként kezdte pályafutását, mielőtt a filmvilág felé fordult volna. A Folytassa őrmester című 1958-as vígjátékkal szerzett nevet magának. A sorozat második darabjaként 1959-ben bemutatott Folytassa nővér már az év legnagyobb bevételű brit filmje lett. A film azokon a történeteken alapult, amelyeket nővérként dolgozó felesége, Rita mesélt neki.

A Folytassa-széria sikereivel a háta mögött az Egyesült Államokba költözött, ahol megkapta az állampolgárságot is. Számos tévésorozaton dolgozott, köztük a Wild Wild West és a Hawaii Five-O című produkciókon. Utolsó munkája 2007-ben az Őrült Szentivánéj című vígjáték forgatókönyve volt.

Kirúgták a nyíregyházi színház igazgatóját

Indoklás nélkül, rendes felmondással megszüntette Schlanger Andrásnak a Móricz Zsigmond Színház Nonprofit Kft.-ben betöltött ügyvezetői megbízatását Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kedden - közölte a városháza sajtószóvivője közleményben.

Rendes Sándor tájékoztatása szerint az ügyvezetői feladatokkal az átmeneti időszakra a 2002 óta a színház vezetésében dolgozó jelenlegi cégvezetőt, Kirják Róbertet bízta meg a polgármester.

Schlanger Andrást tavaly február 19-én választotta meg a Móricz Zsigmond Színház vezetőjének a nyíregyházi közgyűlés. Megbízatása 2015 július elsejétől öt évre szólt volna. Schlanger András 1961-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. A nyíregyházi színháznak 1984 és 1988 között színész-rendezője, 1990 és 1993 közötti pedig művészeti vezetője volt.

Kerestük Schlanger Andrást, de ki volt kapcsolva a telefonja. Árgyelán Edinától, a színház marketingvezetőjétől annyit megtudtunk, hogy kedden, délután fél 5 órára zártkörű társulati ülést hívtak össze. Ezen a direktor bejelentette, hogy távozik, a leváltásának okát ő sem indokolta. Utána Kirják Róbert vette át a szót, aki elmondta, hogy váratlanul érte a döntés, de a színház működésében nem keletkezhet zavar. Azt ígérte, hogy egy héten belül újabb társulati ülésen ad tájékoztatást.