Előfizetés

Kerekasztal - A kormány "kozmetikázná" a súlyos problémákat

Nyissák ki a köznevelési kerekasztalt, merjék vállalni a nyilvánosságot és hallgassanak azokra, akik a vállukon viszik "a romokban heverő oktatási rendszert" - követelte pártja nevében a Liberálisok ügyvivője kedden Budapesten sajtótájékoztatón. 

Bősz Anett újságíróknak nyilatkozva üresnek ítélte a köznevelési kerekasztalt, amelynek már a nevét is bírálta, mondván, az az '50-es évek oktatási rendszerét idézi, ezért közoktatási kerekasztalnak kellene azt hívni. A legfontosabbnak azonban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felszámolását tartotta. 

Feltette a kérdést: milyen részlet merülhet fel a tanácskozáson, amelyet a kormány el akar titkolni az emberek elől? A politikus kijelentette: a kormány csak "kozmetikázni" kívánja az oktatás súlyos problémáit, amelyet szerinte bizonyít, hogy a kabinetet oktatási államtitkárként az a Palkovics László képviseli, aki "tevékenyen részt vett a felsőoktatási autonómia felszámolásában".

A kerekasztal eseményeiről bővebben ide kattintva olvashat!

Tóbiás: felfelé bukott Czunyiné

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az oktatás ugyanolyan válságban van, mint a köznevelési kerekasztal tanácskozásának megkezdése előtt volt.

Tóbiás József keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, radikálisan csökkenteni kell a tananyag mennyiségét, az iskolaigazgatóknak vissza kell kapniuk szuverenitásukat, a tanároknak az autonómiájukat, biztosítani kell a szabad tankönyvválasztást, valamint fizetésemelésre van szükség. Hangsúlyozta, tudomásul kell vennie a kormánynak, hogy további források nélkül nincs hatékony oktatásügy, nincs sikeres jövő.

Az ellenzéki politikus szerint egy rendszerszintű problémára a kormány álmegoldásokat kínál. Példaként hozta fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatos ígéreteket. Tóbiás József véleménye szerint a Klik a rossz rendszer megtestesítője.

Kifogásolta, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter továbbra sem távozik posztjáról, Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár "felfelé bukott", a területet mostantól felügyelő Palkovics László eddigi felsőoktatási államtitkár pedig részt vett a felsőoktatást érintő pénzelvonásban. Felhívta arra a figyelmet, hogy a gazdasági válság óta az általános iskolás gyermekekre 85 ezer, a középiskolásokra 195 ezer és a felsőoktatási hallgatókra 212 ezer forinttal jut kevesebb egy évben.

Tóbiás József szerint Európában Magyarország az utolsók között kullog a nemzeti össztermékből az oktatásra fordított összegeket nézve.

A kerekasztal eseményeiről bővebben ide kattintva olvashat!

Szánalmas színjáték a kerekasztal, "mindenkit átvernek"

Szánalmas színjátéknak nevezte az Együtt független országgyűlési képviselője a köznevelési kerekasztal működését kedden, az Országgyűlés kulturális bizottságának ülése után.

Szabó Szabolcs újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a diákok, a szülők és a tanárok változást akarnak elérni az oktatásban, akkor eljött az ideje, hogy "beleálljanak a tiltakozásba". Megjegyezte: bár a korábbi köznevelési államtitkár hétvégi leváltása arra utalt, hogy a kormány megértette a több tízezer ember és több száz tantestület által hangsúlyozott problémákat, mára eldőlt, erről szó sincs, "színjáték az egész, mindenkit átvernek". 

A köznevelési kerekasztal Szabó Szabolcs szerint a jelenlegi formájában nem fog működni, mert "a meglévő rossz rendszert védik foggal-körömmel".  A politikus nemzeti konszenzust, közös gondolkodást sürgetett az ügyben.

A kerekasztal eseményeiről bővebben ide kattintva olvashat!