Amerikai szankciók Észak-Korea ellen

Egyhangúlag szavazta meg az amerikai szenátus szerda este az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását. A demokrata és republikánus szenátorok egyaránt úgy vélik, a phenjani rezsim nemzetközi jogot sért, és atomfegyverek kifejlesztésén dolgozik. 

A Phenjant sújtó szankciók szigorítását célzó törvényjavaslatot a republikánus Cory Gardner és a demokrata Bob Mendez dolgozták ki. A coloradói republikánus szenátor, Cory Gardner azonban az észak-koreai rezsim által jelentett fenyegetést kihasználta, hogy bírálja Barack Obamát. Úgy fogalmazott, az Obama-kormányzat "stratégiai türelmi politikája" kudarcot vallott. A demokrata Bob Mendez, New Jersey szenátora szerint Washington túl sokáig elnézően viselkedett Észak-Koreával szemben, amelyet olyan országnak tartott, amelyet „irracionális vezetők irányítanak”, de mint fogalmazott, most már itt az ideje, hogy komolyan vegyék Észak-Koreát.Az ENSZ Biztonsági Tanácsában is folytatódnak az egyeztetések újabb szankciókról, s az Egyesült Államok fontolgatja további egyoldalú szankciók foganatosítását.

Szerző

Londonban is az Uber ellen tüntettek a taxisok

Publikálás dátuma
2016.02.11. 09:47
Illusztráció/Thinkstock
Nagyszabású taxistüntetés volt szerda este Londonban az Uber taxiszolgáltató tevékenysége ellen. A Scotland Yard becslése szerint mintegy 8 ezer hagyományos londoni taxi körözött lassú menetben a főváros kormányzati negyedének utcáin, köztük a Whitehallon, ahonnan a miniszterelnöki hivatal utcája, a Downing Street is nyílik.

A 25 ezer londoni taxist képviselő szakmai szervezeteket nem békítette meg az Uber angliai részlegének ajánlata sem, amelynek alapján a taxisok egy évig ingyen használhatták volna az Uber okostelefonos kocsirendelési alkalmazását. A londoni taxisok szerint az Uber tisztességtelen versenyt támaszt velük szemben, mivel a cég sofőrjei a hagyományos taxik vezetőire vonatkozó rendkívül szigorú előírások betartása nélkül nyújtják gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást. A világhírű hagyományos londoni taxi, a "black cab" üzemeltetési jogához négyévi tanfolyam szükséges, amely alatt - a vizsgaelőírásoknak megfelelően - legalább 20 ezer londoni utca és több ezer turistalátványosság nevét és helyét kell memorizálni. Ez a vizsgaanyag a szintén világhírű "The Knowledge", vagyis a "tudás", amelyet rendszeresen frissíteni is kell, és időközönként újból vizsgázni kell belőle. Az Uber érvelése szerint azonban a modern műholdas navigáció korában ilyen szintű tudásra nincs szükség.

A londoni városháza korábban több lehetőséget is fontolóra vett az Uber tevékenységének korlátozására, egyebek mellett azt, hogy az mobiltelefonos alkalmazáson keresztül leadott rendelés után az ügyfélhez legközelebb tartózkodó Uber-sofőrnek is legalább öt percet várakoznia kellett volna, mielőtt az utast felveszi. Boris Johnson polgármester azonban végül ezeket az elképzeléseket "életképtelennek" minősítette és elvetette.

Szerző

Nincs remény túlélőre Tajvanon, egy kiskutya megmenekült (fotó)

Publikálás dátuma
2016.02.11. 09:36
A kép a helyszínen készült, de csak illusztráció - Fotók: Ashley Pon/Getty Images
Csütörtöki közlések szerint 55-re emelkedett a múlt szombati tajvani földrengés halálos áldozatainak a száma, 83 embert keresnek még a mentők a Tajnan városban összedőlt toronyház romjai között.

A helyi média beszámolói szerint túlélőkre az utóbbi napokban nem találtak, de egy máltai selyemkutya megmenekült. Mint kiderült, a Le Le (Boldog) névre hallgató kutya gazdáját, az 50 éves Lint élve mentették ki korábban, s jelenleg törött karokkal és bordarepedésekkel ápolják egy kórházban. A remegő kis kedvencet egyelőre Lin testvére és unokatestvére vette gondozásába, megköszönve a mentőknek az életmentést.

A mentők számos daruval igyekeznek utat nyitni a 6,4-es erősségű földmozgás által ledöntött épület darabjai között azokhoz, akik esetleg a "csodával határos módon" túlélték a katasztrófát. Korábbi közlés szerint őrizetbe vették a leomlott 16 emeletes épület építtetőjét, egy ingatlanfejlesztő cég első emberét, továbbá két másik vezetőt, akiket egyaránt gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. 

A tajvani kormányzat feje, Simon Csang szerdán bejelentette, hogy minden áldozat családja 1 millió tajvani dollárt (8,4 millió forint) kap a költségvetésből a kormány együttérzésének kifejezéseképpen. Egyúttal arra kérte a kormányzati intézményeket, hogy február 15-én, a holdújévi ünnepek utáni első munkanapon a gyász jeleként engedjék félárbocra a nemzeti zászlót.

Szerző