Hazudik a kormányzat a tanárokról

Publikálás dátuma
2016.02.11 19:38
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b2) és Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója (j) beszélget
Fotó: /
Valótlanságokat állít a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor a pedagógusok tárgyalókészségének hiányáról és a tanárok nem létező bérköveteléseiről beszél. A Pedagógusok Szakszervezete pénteken plenáris ülésen egyeztet Balog Zoltán humánminiszterrel a közoktatás állapotáról. Szombat délelőtt 11 órakor pedig tüntetés lesz a Parlament előtt, amelyre az ország minden részéből várnak tiltakozókat.

Nem mondott igazat Lázár János, amikor a csütörtöki Kormányinfón azt állította, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem hajlandó tárgyalni a kormánnyal, ehelyett inkább az utcán "balhézik". Szemrebbenés nélkül hazudott akkor is, amikor arról beszélt, hogy a tanárok további 20 százalékos béremelést követelnek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét láthatóan elkerülte, hogy a Pedagógusok Sztrájkbizottsága, és így a PSZ képviselői mostanában több alkalommal is megfordultak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) épületében, a Sztrájkbizottság ugyanis már január elsejétől szakmai egyeztetéseket folytat a kormánnyal, a tárgyalássorozat lezárására pénteken plenáris ülés keretében kerül sor, amelyen Balog Zoltán emberminiszter is részt vesz.

Az pedig rejtély, hogy a tanárok állítólagos 20 százalékos bérköveteléseiről honnan hallott a miniszter. Való igaz, hogy az utóbbi hetekben egyszerre több szervezet is követeléslistát tett közzé, ám ezek egyikében sem lehet olvasni erről. Ha Lázár a PSZ-ről beszél, akkor maradjunk ennek a szakszervezetnek a követeléseinél: a Pedagógusok Sztrájkbizottságának - amelynek a PSZ is tagja - 25 pontos listájában megjelenik, hogy a túlórákat fizessék ki, a korábban eltörölt pótlékokat állítsák vissza és rendezzék a pedagógus életpálya-modell hatálya alá nem tartozó iskolai dolgozók siralmas bérezését, a tanárok fizetésének további 20 százalékos növelésének igényéről azonban nincs szó.

A kormányzat sérelmezi, hogy a PSZ nem jelent meg a Balog miniszter által keddre összehívott köznevelési kerekasztalon, ahol egyébként többségében az államhoz több szállal kötődő, vagy a kormány által létrehozott csoportosulásokat hívtak meg, az oktatással foglalkozó független szakmai szervezetek és a diákok képviselői helyhiány miatt nem kaptak meghívót - érdemi tárgyalópartnerként ugyanakkor megjelent a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), és az utolsó pillanatban meghívták az orbáni oktatáspolitika elleni országos tiltakozáshullámot kirobbantó Miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóját, Madarász Pétert is. Külön érdekesség, hogy Balog maga is kijelentette, hibás döntésnek tartja a PSZ távolmaradását, holott jól tudja, hogy a szakszervezet tárgyal az általa vezetett Emmivel. Galló Istvánné, a PSZ elnöke korábban több alkalommai is nyomatékosan kijelentette: a szakszervezet már benne van egy tárgyalási folyamatban, ez az oka annak, hogy más egyeztetésen nem vesznek részt. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága egyébként is megütközéssel fogadta a hírt, hogy Balog egy újabb egyeztető fórumot hívott össze a folyamatban lévő tárgyalások lezárása előtt.

A köznevelési kerekasztalt, ahol érdemi döntések nem, csak újabb ígéretek születtek, amúgy is időhúzásnak tartja a PSZ - jogosan. Szerdán az országos tiltakozást összefogó Tanítanék Mozgalom is bejelentette, a keddi megbeszélés után bizonyossá vált, hogy a kerekasztal csupán színjáték, mert nem az érdemi tárgyalásokra, csak a közvélemény lecsendesítésére, a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. "A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása, valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt" - írták.

A kerekasztalon való részvétel miatt a PDSZ háza táján is forrtak az indulatok, Mendrey László elnök ugyanis elégedetten távozott a fórumról, annak ellenére, hogy a kerekasztal ellen az érdekvédelmi szervezet korábban bojkottot hirdetett arra hivatkozva, hogy oda a valóban érdekelt szervezetek képviselői nem kerültek be. "Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány - meghallva az elégedetlenek hangját - érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre elvileg megfelelő forma is lehetne. De ez a kerekasztal nem az a kerekasztal, ahol ott kell maradni, mert - összetétele okán - nem alkalmas valódi változások kikényszerítésére" - olvasható Mendrey csütörtöki közleményében. Az elnök szerint a "hosszú ideje forrongó és most felszínre robbant" elégedetlenség "egységet akar, mely nem külön tárgyal, hanem egy valódi kerekasztalnál közös akaratot fogalmaz meg."

Orbán szerint "külső erők" heccelik a tanárokat
Egyértelműen külső erők gerjesztenek elégedetlenséget a pedagógusok körében, de a kormány nem ijedt meg, számolnak hasonlóval az egészségügyben is - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök Lillafüreden, a szigorúan zárt körben tartott szerdai Fidesz-frakcióülésen a Népszabadság értesülései szerint. A lap szerint Orbán azt mondta: "Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni." A miniszterelnök úgy véli, nem volt olyan konkrét ok, ami kiválthatta volna például a szombatra tervezett demonstrációt."
"Nem értem a miniszterelnök úr felvetését, azt már az oktatásirányítás is több fórumon elismerte, hogy súlyos problémák vannak a közoktatásban" - reagált Orbán szavaira Pilz Olviér. A kormány oktatáspolitikája elleni országos tiltakozást kirobbantó Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára lapunknak elmondta: nem külső erők, hanem azok a külső hatások késztették megmozdulásra a tanárokat, amelyeket az iskolákban nap mint nap a saját bőrükön tapasztalnak, és amelyek azt jelzik, hogy a jelenlegi közoktatási rendszer nem működik megfelelően. "Ezekről a külső hatásokról levelünkben részletesen tájékoztattuk a kormányzatot is" - mondta. A közoktatás rendszerszintű problémáit összefoglaló levelük a tanitanek.com-on is elérhető, ez idáig több mint 32 ezren írták alá, és több mint 700 tantestület jelezte, kiállnak miskolci kollégáik mellett.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda csütörtökön közölte: a pedagógusokkal kapcsolatos miniszterelnöki kijelentések "egyáltalán nem is hangzottak el." Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője szerint kár felülni az ilyen provokációknak.Galló Istvánné PSZ-elnök is azon a véleményen van, hogy a kerekasztallal "egyfajta megosztás" körvonalazódik. A kormánnyal való tárgyalásokkal kapcsolatban lapunknak elmondta: vannak engedmények, ám azokkal nem teljesen elégedettek, hiszen a kormány a közoktatást érintő lényegi kérdésekben továbbra sem akar mozdulni. Balog Zoltán, Lázár János és Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette az elmúlt napokban, az irányvonalon nem kívánnak változtatni, és nem akarnak visszatérni a 2010 előtti oktatási rendszerhez sem, ami szerintük totális kudarc volt. Itt is látszik, hogy a kormányzat nem érti a kritikus hangokat: a jelenlegi rendszerrel elégedetlen tanárok sem akarnak visszatérni a 2010 előtti közoktatáshoz - erre követeléseikben még csak utalást sem tesznek -, sokkal inkább az előző rendszer hibáiból is tanulva teljesen új, szakmai és nem hatalmi-politikai alapokon nyugvó oktatási rendszer kidolgozását szeretnék elérni.

Hiába mondja Lázár János, hogy "a kormány azt kéri, tárgyaljanak a pedagógusok a kormánnyal", hiszen az egyeztetés már egy ideje folyik . A szombati Kossuth téri tüntetésre nem azért kerül sor, mert a tanárok csak "balhézni" akarnak, hanem azért mert a kormány tárgyalóasztalánál nem lehet érdemi eredményeket elérni. Az orbáni oktatáspolitika ellen tiltakozók a rendszer teljes újragondolását, nem pedig a javítgatását követelik; úgy tűnik, ebből egyelőre nem is engednek.

Rossz az ápolóképzés is
Az egészségügy krízise részben a szakápolók hiányára vezethető vissza, arra, hogy leépítették az egészségügyi szakképzést. Az utánpótlás, a jövő függ tehát ebben az ágazatban is az oktatástól – így indokolja részvételüket a szombati pedagógustüntetésen az alakuló ülését ma tartó 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért elnöke. A Független Egészségügyi Szakszervezetet (FESZ) az új tömörülésre váltó Kiss László a Népszava érdeklődésére emlékeztetett rá, a mai középgeneráció még úgy indult, hogy erős elméleti és gyakorlati tudást szerezhettek az ápolói pályára készülők a középiskolai rendszerben, ahonnan tovább is lehetett lépni, ha valaki felsőfokú diplomát akart szerezni. A kötelező iskolai korhatár 16 évre csökkentése, a Híd képzések bevezetése és az OKJ-s tanfolyamok soha nem fogják pótolni az így elvesztett tudást.
Az ágazat szakdolgozóit tömörítő új szervezet szerint növeli a bajt, hogy hiába dolgozta ki korábban az Ápolási Egyesület és a kamarájuk, hogy mit tehet meg egy diplomás ápoló és meddig lehet önálló feladatokat adni a tanfolyami papírral felvett kollégáknak, ezeket a határokat sehol nem tartják be. Az új szakdolgozói szakszervezet ott lesz a szombati Kossuth téri tüntetésen, a fekete ruhás nővér, Sándor Mária civil mozgalmával és az „Emmi mostohagyermekei” akciószövetség alapításában szintén résztvevő Autonóm Területi szakszervezet tagjaival együtt. Emlékezetes, hogy néhány hete az oktatási ágazatot képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) együtt ezek a szervezetek hozták létre az akciószövetséget. A tüntetésen ott lesz a FESZ is, de valamennyi szakszervezeti konföderáció mozgósította tagságát. Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) alelnöke úgy fogalmaz a tömörülés honlapján: szombaton nemcsak a pedagógusok ereje, hanem a szakszervezetek is megmérettetnek.
G.E.2016.02.11 19:38

Huszonkét tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:18

Fotó: / Tóth Gergő
A szerdai tüntetéssel összefüggésben 35, a csütörtökivel kapcsolatban 16 embert állítottak elő. Külföldiek is vannak köztük.
A távirati iroda értesülései szerint az előállítottak közül a szerdai események után 18 embert vettek őrizetbe (ötöt közülük a Központi Nyomozó Főügyészség), a csütörtöki demonstrációval kapcsolatban négyen vannak őrizetben. Az előállítások indoka között garázdaság, rongálás, lopás, igazolás megtagadása szerepel.
A szerdai tüntetésen előállítottak között tíz ember büntetett előéletű (többek között lopás, garázdaság miatt). Egy belga és egy német állampolgárt is elfogtak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészség folytat eljárást hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt. A csütörtöki tüntetéseken az előállítások mellett majdnem 300 embert igazoltattak, 201 ember ellen közlekedési szabálysértési feljelentést tettek. A szerdai tüntetésekkor kilenc rendőr, csütörtökön pedig öt sérült meg.
2018.12.14 15:18

Hétvégén már országszerte esni fog a hó

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:04

Fotó: / Németh András Péter
Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Több megyében hófúvás miatt is figyelmeztetnek.
A mediterrán térségben örvénylő ciklon csapadékzónája fokozatosan fölénk helyeződik, és egyre többfelé várható havazás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton borult lesz az ég, országszerte számíthatunk havazásra, és a keleti határnál átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul.
Szombatra csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt, az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyében hófúvásra figyelmeztetnek.
Vasárnap nyugat felől csökken a felhőzet, de a keleti megyékben szinte egész nap erősen felhős vagy borult marad az ég. Az ország keleti felében egyre kevesebb helyen eshet a hó, de – főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében – még este is havazhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -5 fok között alakul, de a derült, hófedte tájakon ennél több fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között lesz.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt. 
2018.12.14 15:04