Előfizetés

Belehalt egy fiatalember a búsójárásba - Hallgat az állami média

Publikálás dátuma
2016.02.12. 10:44
MTI Fotó: Sóki Tamás
Az MTI számos hírt kiadott az idei mohácsi busójárásról, hosszasan idézték például L. Simon Lászlót, aki rendkívüli módon lelkesedett az ilyenfajta népi hagyományokért.  A világ számos táján vettem részt farsangokon, több neves néprajzi múzeumban láttam maszkokat, olyan népi hagyományokat, amelyek hasonlítanak a mieinkre, így bizton állíthatom, ez a világ legnagyszerűbb farsangja - lelkendezett a távirati iroda beszámolója szerint a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. 

Ezt az állítást persze semmi okunk kétségbe vonni, sőt, a lelkesedés is érthető, ám az a 28 éves fiatalember, aki a HírTV beszámolója szerint úgy összeégett a népi hagyomány egyik epizódjánál, hogy az életét nem lehetett megmenteni, egy szűk sort sem érdemelt az állami híradásban. A férfinak a máglya után maradt parazsat nem sikerült átugrania, harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Az eset a HírTV értesülése szerint vasárnap történt, az MTI kedden adta ki a derűs tudósítást: 

(...) véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira hozzávetőleg százezren voltak kíváncsiak.A Duna-parti város főterén kedden rekordszámú, mintegy tízezer látogató gyűlt össze, hogy a borzas busóbundába öltözött, faragott álarcokat viselő hagyományőrzőkkel együtt kereplők, kolompok zajára, elbúcsúztassa a telet. A busójárás egyik főszervezője az MTI-nek elmondta: az eseménysorozat hat napja alatt mintegy nyolcvan rendezvényt tartottak, a szórakoztatásról 1100 busó és száz egyéb maskarás gondoskodott, és 260 árus, köztük népművészek, iparművészek, kézművesek, vendéglősök kínálta termékeit. Hegedűs Emese hozzátette, hogy a vasárnapi kiemelt programok mellett egyre többen érkeznek a farsangi rendezvénysorozat pénteki és szombati, valamint húshagyókeddi zárónapjára is. Bár a mohácsiak azt tartják, hogy a busójárás keddi napja az övék, és akkor van az ő farsangjuk, a szombaton és vasárnap tapasztalható tumultus miatt újabban sok turista erre a napra időzíti a látogatását. Hegedűs Emese ugyancsak kedvező tendenciának nevezte, hogy a busójárásra egyre több család érkezik nem szervezett út keretében.(...)

A TV2 híroldalán (Tények) a következő szöveg jelent meg: Bejárta a sajtót az a hír, hogy vasárnap a busójáráson égett össze egy férfi, és később meg is halt. A hír azonban nem igaz. Ennyi. A cáfolatot, legalábbis egyelőre semmivel nem támasztották alá. 

Gyilkossággal gyanúsítják a fideszes képviselőt

Gál Roland dunaújvárosi önkormányzati képviselőt és egy másik férfit egy két évvel ezelőtt eltűnt személy miatt tartóztattak le - írja a Bors. Az ügy komoly lehet, Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője ugyanis pénteki lillafüredi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a Fidesz elfüggesztette a Fidesz Gál Roland párttagságát.

A lap információi szerint a dunaújvárosi önkormányzat egyik fideszes képviselője is gyanúsítottja annak az emberölési ügynek, amiről először a helyi Castellum.do nevű portál adott hírt. Gál Roland önkormányzati képviselő az egyike a két gyanúsítottnak, a másik egy SZ. J. monogramú illető. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság egy dunaföldvári férfi két évvel ezelőtti eltűnése miatt emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt 2016. január 5-én nyomozást rendelt el. A két előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított ellen emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. A Castellum úgy tudja, a két évvel ezelőtt eltűnt Molnár Antal az áldozat, aki vállalkozó volt és rengeteg szállal kötődött Dunaújvároshoz. Gál Roland a Közbiztonsági Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke. (Forrás: Bors)

Az MTI megkereséseire a portálok információit egyelőre nem erősítették meg, a dunaújvárosi önkormányzatnál későbbre ígértek tájékoztatást.

Ám az ügy komoly lehet, Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője ugyanis pénteki lillafüredi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a Fidesz elfüggesztette a Fidesz Gál Roland párttagságát. Igaz, azt is hozzátette, hogy ha a férfit a bíróság elítéli, ezt véglegesítik, tehát semmi közünk (...) ettől a pillanattól hozzá. Az ilyen esetekben ez a mechanizmus a Fideszben - informált a belső viszonyokról Kósa.

Egy 95 éves (!) férfi ölhette meg feleségét Tatán

Publikálás dátuma
2016.02.12. 09:39
Illusztráció/Thinkstock
Hajnalban érkezett bejelentés a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, hogy február 12-én egy nőt holtan találtak tatai otthonában - írja a police.hu . 

A helyszínre kiérkező orvos a helyszínen megállapította, hogy az asszony halálát idegenkezűség okozta. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói a helyszínen elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 95 éves férfit, a sértett férjét. A rendőrség emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást T. József ellen. Az MTI információi, illetve a sajtószolgálat tájékoztatása szerint az idős ember nem ismerte el a terhére rótt cselekményt.