Szabálysértésre is kész volt a szépművészeti Habonyék kedvéért

Publikálás dátuma
2016.02.12. 11:33
Forrás: Szépművészeti Múzeum/Facebook
Ahogy az Index értesülése alapján a Népszava is megírta, a Szerb utcai lakásban - ahol jelenleg Orbán tanácsadójának volt anyósa éldegél, (az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminsky Fanny édesanyja) ám korábban Habony Árpád is lakott - három hónapig díszeleghettek az értékes, a Szépművészeti Múzeum tulajdonában( vagyis valamennyiünk tulajdonában) lévő festmények.

A Népszabadság az ügy fejleményeként most azt írja:  Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak is szerepe volt a Szépművészeti Múzeum és Jáksó László műsorvezető cége, a Brand Lab Tanácsadó Kft. között 2013 végén lebonyolított képkölcsönzési ügyben – derült ki a napokban az Atlatszo.hu és a Vs.hu adatigénylései kapcsán. A tíz barokk kép a Marslakók című filmsorozat forgatásához kellett, ( az állami média bukott sorozatának gyártója, a Brand Lab Kft. tulajdonosai:, Jáksó László és Halkó Gabriella ) és Habony egykori anyósának Szerb utcai lakásában voltak a kölcsönzés három hónapja alatt. Mellesleg - így a Népszabadság- a szóban forgó céget is Habony testvérétől vették Jáksóék.

Ám a kölcsönszerződésen nem volt miniszteri ellenjegyzés. A múzeum jogi osztálya szerint „az ezt szabályozó miniszteri rendelet 2014. május 10-én lépett hatályba, így a konkrét ügyben az alkalmazása fel sem merülhetett”: a képeket 2014 márciusára már visszaadták. A Magyarmuzeumok.hu című honlap Bérbe adhatják-e kincseiket a múzeumok? című, 2013. júliusi cikkében viszont a Szépművészeti jogászának, Galambos Henriettának nyilatkozata alatt olvasható, hogy a „miniszter hozzájárulása szükséges (...) a muzeális intézmény nyilvántartásában szereplő kulturális javak nem muzeális intézmény számára történő kölcsönadásához”. Eszerint miniszteri szignó 2013-ban is kellett már a kölcsönzéshez. 

A minisztérium a Népszabadság kérdésére válaszolva közölte: „A Szépművészeti Múzeum a kölcsönzési szerződés megkötése előtt nem kérte Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének hozzájárulását. (...)A miniszter az ügyben vizsgálatot rendelt el, és írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán László főigazgatót az eset után.

A bizarr eset után valóságos lavina indult meg a népszerű közösségi portálon, Juhász Péter, az Együtt alelnöke és V. kerületi önkormányzati képviselője "Kértem én is képet a Szépművészetiből"címmel posztolta történetét a Facebook-oldalán. Mellékelte az elküldött levelét is, amelyben a bérlés feltételeiről érdeklődik.

Nem szeretnénk, ha előbb-utóbb Orbán Viktor vinné haza a Szent Koronát, hogy a fejére próbálgassa - ezt már a DK közölte. Az ellenzéki párt az Emberi Erőforrások Miniszteréhez fordult, hogy adják ki a teljes listát, mely kormányzati és fideszes politikusok mely műtárgyakat vitték haza, mikor, mennyi időre, illetve, hogy ezek épségben visszakerültek-e a közgyűjteményekbe.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Zugló polgármestere ezt írta Facebook-oldalára: Arra gondoltam, hogy én meg kibérelném az egész szépművészetit, és akkor nem is kéne új múzeumokat építeni a Ligetbe.

Szerző

Árvíz - A szakemberek szerint érzékelhető a klímaváltozás

Utakat öntött el az áradó Sajó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, vízátfolyások miatt több út egy-egy szakaszát lezárták a forgalom elől, de van már olyan is, amelyet megnyitottak. Nem lehet közlekedni a Putnok-Borsodbóta és a Sajókaza-Aggtelek-Szin összekötőút egy-egy szakaszán. A 26-os főútról Sajókazára vezető utat pedig teljesen lezárták.  A Vadna-Sajóvelezd és a Komjáti-Hidvégardó összekötőúton, valamint a sajógalgóci bekötőúton ugyanakkor megszűnt a forgalomkorlátozás.

Vízügyi szakemberek már évek óta érzékelik az éghajlatváltozás hatását; a szokásos tavaszi és őszi árvíz mellett a legváratlanabb időpontokban is fel kell készülni hirtelen, jelentős árhullámokra - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella arra a felvetésre, hogy a helyieket meglepte a február eleji árhullám, elmondta: a klímaváltozás miatt immár teljesen váratlanul és gyorsan is leeshet rendkívül nagy mennyiségű csapadék.

Az elmúlt napokban a februári átlagos 30-35 milliméter csapadék másfélszerese hullott le a Sajó vízgyűjtő területén, és ez várhatóan megismétlődik a következő napokban. Most már nehéz ezekben a jelenségekben törvényszerűséget felfedezni - tette hozzá. Ugyanakkor a szakember elmondta azt is, hogy jelenleg a helyzet vízügyi szempontból nem kritikus. Ezek az árhullámok gyorsan jönnek és gyorsan mennek, a legtöbb szakaszon pedig már apadás van. A vízügyi szolgálat munkatársai fokozott őrszolgálatot látnak el huszonnégy órában, rendkívüli esemény nem történt, rendkívüli beavatkozásra nem volt szükség a Sajó, a Zagyva és a Tarna folyón - hangsúlyozta a szóvivő.

Szerző

Tüntetők elfoglaltak egy bankot Óbudán

Publikálás dátuma
2016.02.12. 11:07
Egy korábbi demonstráció emléke/Nem adom a házamat Facebook csoport
A Nem adom a házamat Facebook-csoport aktivistái foglalták az OTP Bank Flórián téri fiókját - értesült az Origo. Az MTI információi szerint sátrat is vertek az aktivisták. A mintegy tucatnyi tiltakozó azt követelték, hogy a bankok térítsék meg a devizahiteleseknek okozott kárt.

A csoport már többször is tüntetett a bankok devizahitelesekkel szembeni elszámolását kifogásolva, volt, hogy ülősztrájkot tartottak, szerveztek autósfelvonulást, illetve egy ízben lezárták a Nyugati téri felüljárót is.  Legutóbb tíz napja tartottak villámdemonstrációt a belvárosban - emlékeztet a portál.  Póka Lászlót, a mozgalom alapítóját tavaly  terrorcselekménnyel, valamint közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolta meg az ügyészség, a  Fővárosi Törvényszék azonban felmentette.

Az akció kezdete után nem sokkal megérkeztek a rendőrök, és kivezették az aktivistákat az épületből. 

 MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

Szerző
Frissítve: 2016.02.12. 12:34