Előfizetés

Beérett - Mészáros Lőrincé az eszéki futballklub többségi tulajdona

A pénteki ünnepélyes bejelentésre a városba érkezett a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke, az eszéki NK Osijek korábbi játékosa, a világbajnoki bronzérmes Davor Suker, valamint volt válogatott csapattársa, a Puskás Akadémia vezetőedzője, Robert Jarni is - adja hírül az MTI.

A szöveghű beszámoló: 

A FourFourTwo magazin Facebook-oldalának helyszíni beszámolója szerint a többségi tulajdonjog átruházásáról szóló megállapodást Ivica Vrkic polgármesterrel írta alá Mészáros Lőrinc. Ivan Mestrovic, az új klubelnök és kisebbségi tulajdonos arról beszélt, hogy magyar partnerével nem maguknak, hanem az eszékieknek vásárolták meg a klubot. Mészáros Lőrinc horvátul köszöntötte a mintegy kétszáz vendéget, majd elmondta, hogy Felcsúton maga is klubelnök és polgármester. A magyar üzletember erősítést, bennmaradást és az utánpótlásképzés fejlesztését ígérte a jelenleg a bajnokság utolsó előtti helyén álló, nagy múltú csapat szurkolóinak. Középtávú célként a stadionfelújítást, a nemzetközi kupaszereplést és a saját nevelésű játékosokból álló csapatot jelölte meg Mészáros Lőrinc. Ahogy fogalmazott: "ehhez az anyagi hátteret biztosítjuk, a szakmai hátteret helyben kell megteremteni". Davor Suker köszöntőjében többek között beszélt a márciusi magyar-horvát válogatott meccsről és köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is a labdarúgás támogatásáért.

A csinosnak tűnő leányzónak azonban van egy másik fekvése is: 

Alvilági üzletembernek nevezte Mészáros Lőrincet Jaroslav Pecnik, eszéki ellenzéki képviselő egy testületi ülésen - írta korábban a Magyar Narancs. A január 19-i egyeztetésen Ivan Vrkic polgármester elmondta: Orbán Viktor bizalmasa nyilvános pályázaton vásárolta meg a csőd szélén álló eszéki klubot. A városvezető köszönetet mondott egy Branimir Glavas nevű politikusnak is, aki közvetített a vevők és a városi önkormányzat között. Glavas volt az első politikus, akit háborús bűnökért ítéltek el Horvátországban. 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot. Glavas a lapnak elismerte, ő vitte Mészáros horvát üzlettársát, Ivan Mestrovicot a polgármesterhez. Mészáros négymillió forintért szerezte meg az önkormányzat 46,6 százalékos tulajdonrészét az eszéki klubban, de állnia kell a csapat milliárdos tartozását. A felcsúti polgármester igazolást küldött az eszéki városi tanácsnak arról, hogy cége számláján rendelkezésre áll legalább kétmillió eurónyi összeg.

Meghalt Killik László

Életének 89. évében elhunyt Killik László, a női kosárlabda-válogatott történetének legsikeresebb szövetségi kapitánya.

Az 1927 szeptemberében Aradon született szakember haláláról a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) honlapja számolt be, jelezve, hogy a trénert az MKOSZ és az MTK Budapest is saját halottjának tekinti. Killik László több mint 20 éven át irányította a női válogatottat, melynek legnagyobb sikerei a nevéhez fűződnek: ő volt a kapitánya az 1980-as moszkvai olimpián - a női válogatott történetének egyetlen ötkarikás szereplésekor - negyedik helyen végzett csapatnak, s ő vezette az együttest 1984-ben is, amikor kiharcolta az olimpiai indulást. Los Angelesben végül nem szerepelhetett a gárda a szocialista országok bojkottja miatt.

A kiváló tréner emellett három Európa-bajnoki bronzérmet nyert a csapattal az 1980-as években, de ő irányította a válogatottat az 1997-es budapesti Eb-n is, melyet a negyedik helyen zárt az együttes. Klubszinten az MTK-val forrt egybe Killik László neve, 1991-ben bajnok lett a fővárosi együttessel, s később sem szakadt el az egyesülettől, egészen tavaly őszig az együttes minden hazai meccsére kilátogatott a Városmajorba.

Hosszú ismét beintett az úszószövetségnek

Publikálás dátuma
2016.02.12. 06:58
A világklasszis úszó és a szövetségi kapitány már hetek óta nem áll szóba egymással FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Éles tölténnyel tüzelnek egymásra a felek a Hosszú Katinka, kontra honi úszószövetség „háborúban”. Egyesek szemében a Magyar Olimpiai Bizottság, mint a világklasszis „fegyversegédje” tűnik fel a harcban, noha a testület igyekszik fenntartani a látszatot, hogy körön kívül marad. Időközben a legújabb frontvonalon Kiss László szövetségi kapitány és a MOB-vezérkar vív verbális csatát.

Kiss szerint Hosszú Katinka esetében a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúl az úszószövetség (MÚSZ) feje fölött. A szakvezető az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában reagált így azok után, hogy a világ- és Európa-bajnok tudatta, nem indul az április országos bajnokságon, és erről a döntéséről tájékoztatta a MOB-ot.

„Már korábban levélben fordultam a MOB elnökéhez, amelyben keserűségemnek adtam hangot, hiszen ötvenéves edzői pályafutásom alatt olyannal még nem találkoztam, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a nyugalom érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel. Ez ide vezetett...” - írta Kiss László, aki azt is abszurdnak tartja, hogy Hosszú nem vett részt a január végi budapesti FINA-gálán, ahol a világ legjobbjának választották.

Amíg a magyar úszósport legjobbjai Győrben versenyeznek majd, addig Katinka Amerikában edzőtáborozik, ami különösen azért fáj a hazai szakmai vezetőknek, mert az ob-n a női váltó kivívhatná az olimpiai indulás jogát – Hosszúval. „Szakmai egyeztetés zajlott le a Magyar Olimpiai Bizottság, Hosszú Katinka, valamint edzője, Shane Tusup között, amelyről a MOB főtitkára tájékoztatta Kiss László szövetségi kapitányt – mondta a Nemzeti Sportnak Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatója. – Az érintett témák egyike volt, hogy a versenyző nem áll rajthoz az országos bajnokságon, mert nem szeretné megszakítani amerikai edzőtáborozását. De a májusi Európa-bajnokságon a válogatott rendelkezésére áll váltóban is.”

A Népszava információi szerint az olimpiai bizottság, ha tehetné, már kifarolna Hosszú Katinka mögül, akit az elmúlt hetekben erőteljesen leválasztott az úszószövetség rendszeréről. A MOB sietve reagált Kiss László szavaira, kiemelve, értetlenül áll a mesteredző állásfoglalása előtt, már csak amiatt is, mert a kapitány a múlt héten maga fordult Borkai Zsolt MOB-elnökhöz levélben, és kérte őt: próbálja meg elérni, hogy „ez a fölösleges – minek is nevezzem? – civakodás mielőbb lezáruljon és a magyar úszó válogatott a megszokott keretek között érhesse el azokat az eredményeket, amelyekre mindeddig a Magyar Olimpiai Bizottság is büszke volt”.

„Valami nagy gond lehet a Magyar Úszószövetségben, amiről a MOB sem tud, ha a sportág első számú olimpiai reménysége nem kommunikál a szövetség vezetőivel. Ideje lenne levonni a megfelelő következtetéseket vezetői szinten, és megtalálni a párbeszédhez, a konstruktív együttműködéshez vezető utat a szövetség és a sportoló között” – olvasható többek közt a MOB válaszában, míg a mesteredzőnek küldött levelében Szabó Bence főtitkár hangsúlyozta, a jövőben a MÚSZ és Hosszú se kérjen tőle, illetve az irodától „közvetítő” szerepet.

A MOB közleményére nem sokkal később a szövetség is reagált, kiemelve, továbbra is számít a szervezet segítségére. A MÚSZ kezdeményezte, hogy Borkai Zsolt, a MOB elnöke, és Szabó Bence főtitkár mielőbb fogadja a sportág vezetését, szövetségi kapitányát, mert a szervezet megítélése szerint a „sport szelleméhez méltó mielőbbi egyeztetés a biztosítéka a további, közös örömöt garantáló sikereknek”.