7-en a 7-ről - Ön milyen festményt kölcsönözne a lakásába?

Arató András Klubrádió

A magyar nyelv gazdag árnyalásának hála, nem derül ki, kinek a garzonjába is kerülne a választott piktúra. Minden bizonnyal a Habonyé jön elsőként szóba, mert neki van képe hozzá. És emlékezzünk Torgyán doktor házi festőjének kabinet körképére, talán most méltó otthonra lelhet. A témát különben nem szabad alulértékelni, elvégre – klikk-klakk – egy Rippl-Rónai is lehet az utolsó csepp a pohárban!

Avar János újságíró

Ha már így tetten értek, be kell vallanom, hogy éppen postázni készülök egy levelet a párizsi Louvre-nak, kölcsönbe kérni a Mona Lujzát, akire Hofi hívta fel a figyelmemet. Már ki is néztem neki a helyet a szobám falán. Biztos vagyok benne, hogy ha bonyolultabb is, mint a pesti Szépművészeti Múzeumból kikölcsönözni képeket, majd kiadom magam tárca nélküli tanácsadónak, attól hasra esnek Párizsban is. Vagy hanyatt?

Bolgár György rádiós újságíró

Nem vacakolnék én kölcsönzéssel. Egyszerűen helyezzék el nálam 50 évre letétbe azokat a műtárgyakat, amelyeket kiválasztok. Majd küldök egy listát a főigazgató úrnak, és hogy ne kapjon véletlenül megrovást, egyúttal a miniszternek is, ne mondhassa azt, hogy nem is tudott róla. Egyébként meg mi van a koronával? Azt nem lehet kikölcsönözni havi 15 ezerért? Szóljanak, jövök érte. Vagy inkább hozzák ki!

Farkasházy Tivadar Hócipő

Én Orbán Viktort és kedves nejét, bár félő, hogy a Jakartában látott remekmű nem férne be a lakásunkba. És mi lesz, ha netán meglátogat Torgyán József, egyszer egy kisgazdának már nem tetszett a Herman Ottó a Kis-Balatonnál című képe, és bizony néhány helyen kilyukasztotta, még szerencse, hogy nem jár hozzánk se ő, se a Bayer, aki a Herman Ottó név hallatára még beásná a festményt nyakig az orgoványi erdőbe, hátha akkor a miskolci hermanosok végleg elhallgatnak.

Horváth István hírlapíró

Azt a pillanatot szeretném, ha megragadná a festőművész, amikor az egykori koronaőr fontos tárgyalásra siet a Szépművészeti Múzeumba, elegánsan kiszáll terepjárójából és jogos fölháborodásában méltóságteljes mozdulattal egyetlen csapással leüti a zebrán lassan áthaladó idősödő férfit. Háttérben ott fekszik a csigajárású renitens vesén rúgott felesége. Arcán látszik, hogy már rádöbbent vétkére: azért hibázott, mert nem kezdte el ő is verni a férjét, hanem poroszkáló családtagja védelmére kelt. Tiszta Majális.

Horváth Zoltán újságíró

Én azt tanultam otthon, hogy pénzt, festményt kölcsönözni, soha. Az államtól a legkevésbé. Még ha a hatalom közelében lennék se. Egyszerűen nem lenne képem hozzá.

Veress Jenő a Népszava főmunkatársa

Most, hogy einstandolták, Munkácsy Golgotájára gondoltam – összetekerve, mert kicsi a lakás. De jó a debreceni MODEM-ből a szájtáti őrök elől kilopott Csontváry is, ha megtalálja a rendőrség. Mellesleg megeszem a kalapomat, ha Habony ismerte például Franz Xaver Karl Palko neomanierista munkásságát. Inkább arra gondolok, hogy kért egy hárommétereset, meg 8-10 kisebbet, de szép színeset, és jó drágát. Baj, hogy nincs szaunám, mint azoknak, ott a Szerb utcában, ami kigyullad, és esetleg hamuvá égeti a képeket.

Szerző

ORÖ: drága az új élet

Összesen nyolcszázmillió és egymilliárd forint között kell fizetnie az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ), ha új választásokat írnának ki az önkormányzat feloszlatását követően – írta a Népszabadság. 

Hegedüs István - aki vasárnap délutánra hívta össze a közgyűlést, ahol dönthetnek az ORÖ-ről - tiszta helyzetet kíván teremteni az önkormányzatnál, a kérdés, hogy ezen az áron is beleáll-e a jelenlegi elnök. Hegedüst egy szívroham miatt szállították kórházba az ORÖ egyik gyűlésének hajnalán, ahol a Farkas Flóriánhoz hű csoport menesztette volna, megbízott vezetőt is választottak, ám Hegedüs nem adta át a tisztséget. Amennyiben mégis új választásra kerül sor, csak azokra a szervezetekre szavazhatnak a romák, amelyek a 2014-es választáson is indulhattak, azonban a kisebbségi választói listára még fel lehetne iratkozniuk azoknak, akik a korábbi években nem tették.

Ismert, az ORÖ-vel szemben több gazdasági eljárás folyik a Farkas- és a Hegedüs-csoport egymást vádolja törvénysértéssel. A Híd a munka világába program csődje miatt jelentős összegeket kellett eddig visszafizetnie az önkormányzatnak.

Megették az esélyt
A csalások közül két kategória a legelszomorítóbb, amikor az oktatásra vagy a legelesettebbek felemelésére szánt pénzt lopják el - jelentette ki Hadházy Ákos pénteki, harmadik korrupcióinfóján. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint kizárólag a pénz elköltése, "lenyúlása" miatt kellett minden egyes járásnak egyenként 13 millió forintért esélyteremtő programot készíttetnie. Voltak olyan járások, ahol egyszerűen "megették" az összegeket, Békéscsabán a Csaba Grill Bt., Körmenden a Balaton Borgaléria Kft., míg Gyulán a Délalföldi Wellness egyesület végezte az "alibi" feladatot - mondta, hozzátéve: Hódmezővásárhelyen a H-event Kft. összesen 200 embert vendégelt meg 10 millió forintból. Hadházy Ákos arról is beszámolt, hogy az esetek nagy részében egyetlen, általa céghálózatként bemutatott csoport tagjait hívták meg. Az LMP az egyértelműen visszaélésgyanús esetekben feljelentést tesz.Szerző

Az ellehetetlenítés fővárosi költségvetése

Tarlós István leállíttatta a Bálna értékesítésének előkészítését, mert több szempontból gyanúsnak találja az ügyletet, amelyre egyetlen jelentkező a jegybank volt. A főpolgármester még ahhoz sem járult hozzá, hogy a tender kiírására vonatkozó előterjesztést a jövő héten megtárgyalja a fővárosi közgyűlés - értesült a Népszabadság. Pedig az üzletet többen kész tényként kezelték. 

A lap korábban úgy értesült, hogy az adásvételi szerződés feltételrendszerét már részleteiben megtárgyalta a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes vezette tárgyalócsapat a vevőként bejelentkező Magyar Nemzeti Bank képviselőivel. Csakhogy közben kiderült, a vételt a kormány sem támogatta különösebben, a főpolgármester pedig mindeddig keveset tudott az értékesítés részleteiről. Az előterjesztés tartalmának megismerése után Tarlós viszont már nem támogatta a javaslat tárgyalását. A fővárosnak kapóra jött a pénzintézet ajánlata, mivel a bérleti díjból származó bevételei jócskán elmaradtak a várttól.

Budapest egyébként is egyre kevesebb pénzből gazdálkodhat. A főváros idei költségvetésében, amelyről várhatóan szerdán szavaz a közgyűlés, több mint 85 milliárd forintos lyuk tátong, amit részben a tavalyról megmaradt 70 milliárddal igyekeznek betömni, de 15 milliárd forint hitelt is le kell majd hívni. A tervezetből kiderül, a költségvetés csak akkor tartható, ha az állam átveszi az agglomerációs közlekedés finanszírozását. A pénzhiány egyik oka a rezsicsökkentés, az önkormányzati cégek nemhogy osztalékot fizetnének, de önkormányzati támogatásra szorulnak. A mások mellett Tarlós által jegyzett dokumentumban őszintén bevallják, 2016-ban a tervezett fejlesztések közül csak a legszükségesebbeket tudják megkezdeni, amihez a Főgáz-részvények értékesítéséből származó bevétel jelentős részét, mintegy 21 milliárd forintot akarnak felhasználni.

A közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozása mindmáig megoldatlan. Ezen az sem változtat, hogy a tavaly decemberben elfogadott gazdasági "salátatörvényben" kimondták, az iparűzésiadó-bevételt a közösségi közlekedés működtetésére kell fordítani. A fővárosi ellenzék már akkor arra figyelmeztetett, fejlesztések maradhatnak el, sőt az alapszolgáltatások is veszélybe kerülnek. Előfordulhat, hogy az önkormányzat nem tudja fizetni a közvilágítást, az utcák takarítását, a kátyúk kijavítását, de ha mégis, a szolgáltatások színvonala biztosan csökkenni fog. Az MSZP-s Horváth Csaba lapunknak arról beszélt, Orbán Viktor szándékosan ellehetetleníti Budapestet, mert számára elfogadhatatlan, hogy Magyarországon még mindig létezik tőle független hatalom.

Szerző