Sarkozy újabb kemény riválist kapott

Publikálás dátuma
2016.02.15. 10:24
FOTÓ: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
Újabb riválist kap saját konzervatív táborából a francia jobboldali gyűjtőpárt, a Republikánusok elnöke a 2017-es elnökválasztásért folyó küzdelemben. A jelenlegi tömörülés volt vezetője, Jean-Francois Copé is bejelentette, indulni kíván a párt novemberre kiírt előválasztásán. 

A France 2 televízióban azonban azt is elmondta, hogy ezzel nem bosszút akar állni Sarkozyn. A magyar gyökerekkel rendelkező politikus hivatalosan még mindig nem jelentette be az előválasztáson való indulását. Nyílt titok azonban, hogy ismét az Elysée-palota lakója kíván lenni, s hogy visszavágjon a jelenlegi szocialista államfővel, Francois Hollande-dal szemben 2012-ben elszenvedett vereségéért.

Sarkozy nagyon kemény ellenfelekre számíthat majd a konzervatív előválasztás során, amely amolyan előrehozott döntő is a 2017 tavaszán esedékes voksolás előtt. Meg kell küzdenie egyebek mellett Alain Juppé volt kormányfővel, aki nemcsak a párton belül népszerű, hanem az egész országban. Vasárnap egy másik volt miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin is támogatásáról biztosította őt. 

Szerző

Újabb rakétakísérleteket tervez Észak-Korea?

További ballisztikus rakétakísérletekre bíztatott Észak-Korea kis vezére, Kim Dzsong Un. Februárban az ország már ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre azt állítván, hogy műholdat állított Föld körüli pályára. 

Az Egyesült Államok, Dél Korea és egy sor más állam azonban figyelmeztetett arra, hogy a a sztálinista állam ezzel megsértette az ENSZ határozatait. Szöul pedig azt közölte, hogy Patriot rakétákkal rakétaelhárító rendszert épít ki.

A KCNA hírügynökség azt közölte, hogy a kis vezér szombaton bankettet adott azon tudósok tiszteletére, akiknek közük volt a február 7-én végrehajtott rakétakísérlethez. Kim személyesen beszédében azt mondta, „bátorságot, önbizalmat adtak az embereknek”.

Szerző

Nincs esély a szíriai fegyverszünetre

Publikálás dátuma
2016.02.15. 10:18
Illusztráció: Spencer Platt/Getty Images
Bár Szíriában megállapodás született a tűzszünetről, nagyon csekély az esély a fegyvernyugvásra. Miközben hétvégén a Nyugat felszólította Oroszországot arra, szüntesse be a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló mérsékelt erőkkel szembeni támadásokat, Törökország ismét kurd bázisokat támadott Szíria északi részén. 

Ankara és Szaúd-Arábia nem zárták ki a szárazföldi beavatkozást sem Szíriában. A török légicsapások Aleppo környékén új helyzetet teremthet, s beláthatatlan következményekkel járhat. A törökök ugyanis azon kurd harcosok ellen lépett fel, akiket az Egyesült Államok is támogat az Iszlám Állam (IS) elleni harcában.

Washington illetve Párizs felszólította Ankarát, azonnal hagyjon fel a támadásaival. Damaszkusz pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának bevonását követelte, hogy elérje a török támadások felfüggesztését. A felszólítások azonban süket fülekre találtak. Ankara világossá tette ugyanos, hogy támadásainak nem vet véget. Törökország kezében ráadásul igen fontos adu van: a menekültkérdés. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egy Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során több százezer menekült útnak indulásával fenyegetett, amennyiben a kurd harcosok tovább menetelnének előre. Davutoglu ezért úgy fogalmazott, hazája nem engedi meg a kurd Demokratikus Uniópárt (PYD) további agresszív előrehaladását. „A biztonsági erőink a szükséges választ adták, s továbbra is ezt fogják tenni” – hangoztatta.

A PYD, illetve katonai szárnya, a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) Észak-Szíria jelentős kurd területeit uralják. Ankara viszont attól fél, hogy amennyiben még jobban megerősödnek a kurdok ebben a régióban, akkor autonóm kurd államot kiáltanának ki, ami elfogadhatatlan lenne Törökország számára. A kurd egységek előrehaladását orosz légitámadásokkal segítik.

Ankara számára azért is elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet, mert az ország az YPG-t az országban betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) szárnyának tartják. Csakhogy a szíriai kurdok a nyugati országok szövetségesei, ami arra utal, hogy a NATO országok a szíriai kérdésben egyre inkább egymás ellen fordulhatnak.

A szíriai kurdok azt közölték, a török támadás ellenére nem fognak meghátrálni. Tarek Abu Zeid, az YPG szövetségese, a Jaish al-Thuwar szóvivője az al-Dzsazírának elmondta, nemrég elfoglalták Aleppo térségében a Menagh légibázist, s már közel járnak a stratégiai fontosságú Tal Rifaathoz.

Szerző