Előfizetés

Gyilkossággal vádolt fideszes - Újabb részletek derültek ki

Poligráfos vizsgálatnak vetették alá Gál Rolandot, a gyilkossággal gyanúsított dunaújvárosi fideszes képviselőt - írja keddi számában a Magyar Idők. Az emberölési üggyel kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze a rendőrség, ahol a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese elmondta, hogy a dunaföldvári vállalkozót, akinek holttestét vasárnap találták meg eltemetve egy dunaújvárosi ház pincéjében, eltűnésének napján otthonában ölték meg.

Molnár Gábor elmondta: a 41 éves áldozatot 2013. május 1-én dunaföldvári otthonában bántalmazták, a férfi belehalt sérüléseibe. Az emberöléssel három embert gyanúsítanak, G. R. 40, G. A. 44 és Sz. J. 32 éves dunaújvárosi lakosokat, mindhárman előzetes letartóztatásban vannak - tette hozzá. 

Beszámolt arról, hogy az áldozat eltűnését 2013. május 4-én jelentette be testvére. Az eset körülményeit a paksi rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálta. Feltárták a férfi kapcsolatrendszerét, és bár több ellentmondás volt az adatok között, azok ekkor még nem indokolták büntetőeljárás megindítását. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság 2014-ben kapcsolódott be a vizsgálatba, majd idén január 5-én indított büntetőeljárást az ügyben.

A főkapitány-helyettes felidézte: elsőként Sz. J.-t vették őrizetbe január 29-én. Február 9-én G. R.-t a dunaújvárosi lakásán fogták el. Az Ausztráliából akkor hazatérő G. A.-t pedig vasárnap délelőtt a Liszt Ferenc-repülőtéren vették őrizetbe. 

A rendőrök február 14-én, vasárnap Dunaújvárosban, egy Petőfi utcai ház területén kutattak a holttest után, amelyet a ház pincéjében tetemkereső kutya észlelt. Az áldozat két-három köbméternyi építési törmelék és beton alatt volt, amelyre később egy épületet is emeltek. Molnár Gábor azt mondta, az eddigi információk szerint a férfi holttestét még a gyilkosság napján Dunaújvárosba vitték és elrejtették. A rendőrség a hétfői boncolás után biztosra veszi, hogy a dunaföldvári vállalkozó holtteste került elő - mondta a rendőrségi vezető.

Molnár Gábort megkérdezték, tettek-e beismerő vallomást a gyanúsítottak. Azt válaszolta, hogy a rendőrség birtokában személyi és tárgyi bizonyítékok is vannak, ezekről azonban a nyomozás érdekében nem nyilatkozik. Az indítékra vonatkozó kérdésekre mindössze annyit mondott, hogy a három gyanúsított ismerte egymást. A bántalmazás körülményeiről szólva közölte: nincs információja arról, hogy fegyvert vagy más eszközt használtak volna a gyanúsítottak. Elmondta azt is, vannak adatok arról, hogy előre kitervelten követték el a bűncselekményt, ezt azonban még vizsgálják. Jelezte: az ügyben további gyanúsítások várhatók.

A gyilkossági üggyel kapcsolatban a Magyar Idők azt írta, hogy a letartóztatott Gál Rolandot hazugságvizsgáló alá vetették. A poligráffal csak a nyomozás során, önkéntes beleegyezéssel vizsgálhatják a gyanúsítottakat és a tanúkat - jegyezte meg a lap, hozzátéve, hogy az eredményt a bíróság nem veszi figyelembe, ezért elsősorban nem a bűnösség bizonyítására, hanem az eljárás orientálására szolgál. A készüléket majdnem lehetetlen becsapni, mivel a hosszú ellenőrző kérdések alatt még egy felkészült hazudozó is kizökkenhet, a gép pedig a test legapróbb rezdülésére is figyel. 

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, Gál Roland dunaújvárosi önkormányzati képviselőt és egy másik férfit letartóztattak egy két évvel ezelőtt eltűnt személy miatt. Az ügy kirobbanása után Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője pénteki lillafüredi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Fidesz elfüggesztette Gál Roland párttagságát.

Botrány az Operaházban? 10 milliós kárt okoztak az egykori vezetők

Publikálás dátuma
2016.02.16. 10:57
FOTÓ: Népszava
Csaknem tízmillió forint kár okozásával vádolják a Magyar Állami Operaháznak két volt vezető beosztású dolgozóját, illetve egy, az intézményhez köthető alapítvány képviselőjét, ellenük jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, illetve orgazdaság miatt indult eljárás - közölte a fővárosi főügyész kedden.

Ibolya Tibor közleménye szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja az Operaház vezető beosztású, gazdálkodásért is felelős munkatársa, a harmadrendű vádlott pedig egy, az Operaházhoz köthető alapítvány képviselője volt. A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlott 2008 októbere és decembere között 11 indokolatlan megbízási szerződést kötött a harmadrendű vádlottal különböző rendezvények szervezésére, kivitelezésére és az ezekhez szükséges személyzet biztosítására.

Az Operaháznál dolgozó két vádlott tisztában volt azzal, hogy az alapítvány a vállalt feladatokat nem maga végzi majd el - ehhez megfelelő állománnyal és feltételekkel sem rendelkezett -, hanem azokat egy másik vállalkozóval végezteti el, a megbízási díjnál jóval kevesebb pénzért. Az volt a céljuk, hogy az alapítványnál maradjon a két díj különbözete, vagyis hogy az alapítvány jogtalan anyagi előnyre tegyen szert - írták.

A vádlottak ezzel csaknem 10 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az Operaháznak. A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség az első- és másodrendű vádlottat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, harmadik társukat pedig orgazdaság bűntettével vádolja. Mindhármukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását kezdeményezték.

Tavaly áprilisban közölték az M1 Híradójában, hogy a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) hűtlen kezelés miatt eljárást indított az Operaház volt főigazgatója, Vass Lajos és gazdasági helyettese ellen. Az Operaház a saját tulajdonában lévő Budapesti Operabarát Alapítványtól nyolcmillió forintért rendelte meg 2008-ban az október 23-i ünnepi előadást. A megbízást az alapítvány alvállalkozóknak adta tovább. A NAV kilenc másik szerződést is talált az Operaház 2008-as gazdálkodásában, amelyeket a pénzügyi nyomozók indokolatlannak vagy túlárazottnak tartottak.

Vass Lajos - aki a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány idején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára volt - 2006-ban miniszteri biztosként került az Operaház élére. 2007-től 2010-ig főigazgatóként irányította az intézményt. Az Operaház akkori gazdálkodása miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett feljelentést 2012-ben.

Rendőröket rugdosott a részeg apa

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy háromfai férfit, aki rátámadt a vele szemben intézkedő rendőrökre - írta a Somogy Megyei Főügyészség közleményében.

2015. november 29. napján a délutáni órákban a háromfai férfi élettársa rendőri segítséget kért, mivel erősen ittas élettársa a házból kizárta, azonban a lakóházban maradtak a kiskorú gyermekeik, akiknek a vádlott ittas állapota miatt nem volt biztosított a felügyelete. A helyszínre érkező, a Nagyatádi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának állományában tartozó két rendőr – a sértettek – a lakóházban rendőri intézkedés alá vonták a vádlottat, aki azonban ittasságából eredő agresszivitása miatt a rendőröket szidalmazni kezdte, majd egyikük ruházatát megmarkolta, a combján megrúgta, illetve ököllel nyakon ütötte. A sértettek a vádlott ellenállásával szemben a rendőri intézkedést befejezték, annak azonban a vádlott folyamatosan ellenállt, megbilincselését követően is az egyik rendőr lábát megrúgta.

A Nagyatádi Járásbíróság a beismerő vallomást tevő és megbánást tanúsító, a rendőröktől bocsánatot kérő vádlottal szemben 1 év 6 hónap –2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetést szabott ki, egyben elrendelte pártfogó felügyeletét. Az ítélet jogerős - írták a közleményben.