Bundabotrány - Felfüggesztettet kért a koronatanú védője

A negyedrendű vádlott, egyben koronatanú H. Gábor esetében felfüggesztett szabadságvesztést, részben pedig felmentést kért a védőügyvéd abban a labdarúgó fogadási csalási ügyben, amelynek újabb tárgyalására kedden került sor Budapesten.

A Fővárosi Törvényszéken zajló tárgyalássorozat két héttel korábbi ülésén a Központi Nyomozó Főügyészség képviselője perbeszédében lényegében fenntartotta a 2013 májusában ismertetett vádiratban foglaltakat a K. Zoltán és 22 társa ellen "gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette" miatt zajló, meglehetősen szövevényes büntetőeljárásban, az úgynevezett labdarúgó bundaügyben.

A kevés kivétel egyikét H. Gábor esete jelenti. A vádirat emlékeztet rá, hogy a hét pontban érintett negyedrendű vádlottal - a Siófok és a Diósgyőr korábbi labdarúgójával - szemben az ügy bírósági szakaszának kezdetekor felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott az ügyészség, figyelemmel a nyomozás során tett őszinte, feltáró, önmagát is terhelő, beismerő vallomására, ami nagyban segítette a bűncselekmény felderítését. Az új megítélés szerint azonban a tárgyaláson mutatott magatartására és elhangzott nyilatkozataira tekintettel ez a nyomatékos enyhítő körülmény nem vehető figyelembe.

A vád szerint ő tartotta a kapcsolatot a bűncselekmények megrendelőivel, s passzív vesztegetői magatartása mellett jelentős szervezői feladatokat is ellátott. A vádhatóság indítványa letöltendő szabadságvesztést tartalmaz a kettőtől 12 évig terjedő büntetés minimumát maghaladó, de középmértékét el nem érő időtartamra. Keddi védőbeszédében ügyvédje a letöltendő helyett felfüggesztett szabadságvesztést, bizonyos vádpontokban pedig felmentést kért. Amint azt Farsang Andrea kifejtette: csak részben ért egyet azzal a korábbi ügyészi megfogalmazással, amely szerint H. Gábornak a nyomozati szakaszban tett vallomásai hitelesek, egységesek, befolyástól mentesek lennének, és szavahihetősége kapcsán semmiféle aggály nem vetődik fel. Egyben emlékeztetett rá, hogy védence 2013 őszén közjegyző által hitelesített dokumentumban visszavonta, illetve módosította terhelő vallomásának bizonyos részeit.

A védőügyvéd úgy fogalmazott, hogy a vádlott rendszeresen "élvezeti cikkekhez nyúlt", életvezetési problémái voltak (korábban ő maga is beismerte az alkohol- és drogfogyasztást), ezért érthető, ha zaklatott idegállapotban volt, amikor a legsúlyosabb kényszerintézkedés hatálya alatt hosszú órákon keresztül kihallgatták. Szerinte ugyanezek a körülmények indokolják a vallomásaiban lévő ellentmondásokat is, amelyeket az eljárás során nem sikerült tisztázni.

Farsang Andrea hangsúlyozta: H. Gábort az motiválta a vallomásai megtételében, hogy szabadulni akart az előzetes letartóztatásból, illetve nem akart visszakerülni. Ugyanakkor rávilágított, hogy amennyiben védence nem beszélt volna ilyen alaposan a bundaügyről, az ügyészek aligha lettek volna képesek elkészíteni a vádiratot; bizonyára ezért volt szükségük némi nyomásgyakorlásra.

Az ügyvéd emlékeztetett rá, hogy több tanú szerint anyagi, megélhetési nehézségeik voltak a Siófok labdarúgóinak, mert több alkalommal is késve kapták meg a fizetésüket - bár ezt más tanúk cáfolták -, ez idézhette elő, hogy fogadási csalással egészítették ki jövedelmüket. Enyhítő körülménynek mondta, hogy H. Gábor büntetlen előéletű, 50 hónapja büntetőeljárás hatálya alatt áll, megbánó magatartást tanúsított és közreműködött a bűncselekmény eredményes felderítésében.

A 2009-ben indult nyomozás eredményeként - ebben az ügyben - 12 vádpontot állított össze az ügyészség, mindegyiket egy "bundagyanús" labdarúgó-mérkőzéshez kapcsolódóan. A feltételezés szerint a vádlottak ezeknek a találkozóknak az eredményét manipulálták jogellenesen - vagy segédkeztek ebben -, és ezzel megsértették a Büntető Törvénykönyv, a Munka Törvénykönyve, a Sporttörvény, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség versenyszabályzata és fegyelmi szabályzata több pontját.

A meccsekre az "aktív vesztegetők" változó nagyságrendű, 15 és 40 ezer euró közötti összegekben fogadtak. A játékosok alkalmanként 1000 és 10 ezer euró közötti összeget kaptak a csalásban való részvételért. A tárgyalássorozat csütörtökön további védőbeszédekkel, a jövő héten pedig a vádlottaknak az utolsó szó jogán elhangzó védekezésével folytatódik. Az elsőfokú ítélet kihirdetése márciusra várható.

Szerző
Témák
bundabotrány

Szabadulnának Dzsudzsáktól

Publikálás dátuma
2016.02.16. 12:18
FOTÓ: Epsilon/Getty Images
A Bursaspor vezetősége - török sajtóértesülések szerint - úgy döntött, hogy eladja Dzsudzsák Balázst, a csapat magyar válogatott futballistáját.

Több török sportportál is arról számolt be, hogy az egyesület vezetői már fel is vették a kapcsolatot a 29 éves játékos menedzsmentjével. Dzsudzsák teljesítményével elégedetlenek a vezetők, ráadásul az anyagi problémákkal küzdő klub helyzetén csak ront a magyar támadó magas fizetése. Dzsudzsákért állítólag egyelőre egyetlen klub sem érdeklődött, de a Bursaspor már több kínai csapattal is felvette a kapcsolatot. A magyar válogatott kapitánya a nyáron a Dinamo Moszkvától szerződött a török együtteshez, sajtóhírek szerint 1,6 millió euróért igazolták le, a fizetése pedig évi 1,7 millió euró. Azonban nem tudott maradandót alkotni a csapatban, amely nagy tervekkel vágott neki a szezonnak, de jelenleg csak a 13. helyen áll a bajnokságban.

Szerző

Hosszú Katinka riói esélyeit latolgatta Kiss László

Publikálás dátuma
2016.02.16. 11:58
FOTÓ: Kevin C. Cox/Getty Images
Kiss László szerint Hosszú Katinka öt számban éremesélyes a riói olimpián, Cseh László a második, aki a legközelebb van az aranyéremhez, emellett Gyurta Dániel és Risztov Éva is megvédheti londoni elsőségét.

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a Digisport keddi Reggeli Start című műsorában elmondta: mivel a riói versenyek egy hétig tartanak, ezért lényegesen könnyebb lesz a helyzet, mint a négynapos rövidpályás Európa-bajnokságon, mivel az olimpián egy úszó naponta csak egy-két versenyszámban indulhat.  

Kiss László utalt arra, hogy Hosszú Katinkának sok számban megvan az olimpiai A szintje, és úgy érzi, azokat a számokat kell választania, amelyben mindenképpen arany-, vagy éremesélyes. "Két számban, 400 és 200 vegyesen biztos aranyesélye van, ez a kettő egyértelműen Katinkáé, ezen kívül éremesélyes 200 és 100 háton, 200 gyorson pedig közel van az éremhez" - fogalmazott az úszók szakvezetője, aki szerint a magyar csapatból a közelmúltban influenza miatt egy hetet kihagyni kénytelen Cseh László a második, aki a legközelebb áll az aranyéremhez. 

"Lacinak 100 és 200 pillangón és 200 vegyesen van esélye, de a helyzetét nehezíti, hogy az olimpián a 200 vegyes és a 200 pillangó programja ütközik, az egyik szám középdöntője ugyanaznap van, mint amikor a másik döntője." - nyilatkozott Kiss László, aki úgy látja, hogy a Gyurta Dániel 200 mellen. valamint a nyíltvízi úszásban Risztov Éva is megvédheti londoni elsőségét.

Jelezte, hogy a Floridában edzőtáborozó Gyurta az év fő versenyére, Rióra koncentrál, és ennek érdekében az idei Európa-bajnokságot kihagyja. Kiemelte, hogy a Londonban 10 km-en győztes Risztov felkészüléséről a lehető legjobbakat hallja, és az edzéseken nagyon tiszteletet parancsoló eredményeket ér el, ugyanakkor bízik benne, hogy a riói víz minőségével sem lesz gond.

A kapitány emlékeztetett a magyar úszósportban íratlan aranyszabályra, hogy minden versenyzőnek egy világverseny előtt el kell indulnia az országos bajnokságon, és szerinte harminc éve nem fordult elő, amit Hosszú Katinka tervez, vagyis hogy nem vesz részt a győri ob-n. Hozzátette: még mindig bízik abban, hogy le tudnak ülni egyeztetni Hosszú Katinkával és edző-férjével, Shane Tusuppal.

Kiss László hangsúlyozta, mivel az amerikai tévéközvetítések miatt a riói úszóversenyek selejtezői délben, a döntői pedig este 10-kor kezdődnek - amire még soha nem volt példa -, ezért nagyon nehéz megjósolni, hogy az említett éremesélyekből mennyi válik valóra. A szakvezető utalt arra, hogy a döntők éjjel fél egyig tartanak, és az a versenyző, akinek doppingellenőrzésre kell mennie, fél 2-2 körül végez majd, és 3 órára kerülhet ágyba. Kiss László szerint nehéz feladat lesz biztosítani, hogy ezek az úszók nyugodtan ki tudják magukat pihenni a másnap délben kezdődő előfutamokig.

Szerző