Előfizetés

Százmillióért épül a ligeti teniszcsarnok

Publikálás dátuma
2016.02.17. 06:55
Jég mellé salakpálya – átmeneti megoldás FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Javában folyik az építkezés a Városligeti Műjégpályán, ahol a magyar férfi teniszválogatott Izraelt fogadja március elején a Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában. A különleges helyszínre állítólag azért van szükség, mert a salakozás miatt három hetet vesz igénybe az esemény teljes előkészítése, ennyi időre azonban senki nem tud csarnokot biztosítani. „Salakon van esélyünk az izraeliek ellen, akik 98 százalékban kemény pályán játszanak” – fogalmazott az előző heti sajtótájékoztatón Szűcs Lajos, a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) elnöke.

Nagy kérdés ugyanakkor: megér-e rengeteg pénzt a szakmai igény? A Népszabadság által megkérdezett szakemberek szerint ugyanis a pálya- és lelátóépítés, a kiszolgáló­egységek kialakításának ára, valamint a fűtésköltség jócskán meghaladhatja a százmillió forintot. Ahogy azt Richter Attila főtitkár elmondta, a költségeket teljes egészében saját forrásból finanszírozza a szövetség, amely megdöbbentő módon azt közölte, olcsóbb ideiglenes csarnokot építeni a Városligeti-tó betonjára, majd a rendezvény végén elbontani azt, mint csarnokot bérelni a háromnapos teniszversenyhez.

Az ideiglenes csarnok villámtempóban készül. Richter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a bécsi ATP-torna szervezőitől jött a mobil sátor ötlete, amely már áll, és két nap alatt készült el. Százötven tonna salakot hordanak a betonfelületre, ezt követi 10-12 nap kezelés, és február 29-én már mindkét válogatott a helyszínen tart edzést. Az ideiglenes létesítmény 1500 néző befogadására lesz alkalmas, a napijegyeket 500–1500 forintért lehet megvásárolni. A két és fél éve veretlen, tavaly feljutott válogatott kapitánya, Kuhárszky Zoltán egyelőre bő keretet hirdetett, ennek tagja Fucsovics Márton, Gödry Levente, Borsos Gábor, Nagy Péter, Valkusz Máté és Filipenkó Viktor. A végleges csapathirdetésre február végén kerül sor.

„Tiltólistán” a magyar futballkapitány

K. D. - R. T.
Publikálás dátuma
2016.02.17. 06:54
A magyar válogatottat irányító edző (középen) a játékosait nézte volna meg Újpesten, ám nem jutott be a stadionba FOTÓ: MOLNÁR Á
Ahogy arról már beszámoltunk, a múlt hétvégén nem engedték be az Újpest stadionjába Bernd Storck szövetségi kapitányt és segítőjét, Andreas Möllert. Az ügy elég pikáns, a hibát, amint az hétfőn végérvényesen kiderült, a szervezők, pontosabban a biztonsági szolgálat tagjai követték el. Hasonló esetek már előfordultak Magyarországon és külföldön egyaránt. Időnként nagy sztárok is persona non gratának számítanak egy-egy stadionban, sőt némely klub nem egyszer saját szurkolóit és egykori vezetői is kitiltja. Nem is kell annyira messzire visszamennünk az időben ehhez...

Bernd Storck

Kínos baki történt szombat este az Újpest–Videoton NB I-es mérkőzést megelőzően. Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és segítője, Andreas Möller szerette volna a helyszínen megtekinteni a találkozót, ám a lelátóra nem jutott fel, pedig érvényes jeggyel és parkolási engedéllyel rendelkezett. Az Újpest belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, a térfigyelő kamerák felvételei alapján kiderült, a Szusza Ferenc Stadion bejáratánál szolgálatot teljesítő rendező követett el mulasztást, mivel nem találta a kapitány autójának rendszámát a nála lévő listán. Az ügy részletes kivizsgálása még tart, a lila-fehér klub igyekszik megtalálni a konkrét felelősöket.

Diego Maradona

A legnagyobb legendákkal is előfordul, hogy nem engedik be egy-egy mérkőzésre. Diego Maradona a 2014-es riói labdarúgó-világbajnokságon szerette volna megnézni az Argentína–Bosznia-Hercegovina találkozót a Maracana-stadionban, ám kétórányi várakozás után sem engedték be a létesítménybe. Az argentin klasszis egyéves kisfiával, a Messi-mezbe öltözött Diego Fernandóval nézte volna meg az összecsapást, de hiába bizonygatta, hogy ő az "isteni" Maradona, ez nem hatotta meg a biztonsági őröket. A világbajnok az egyik televíziós csatornán keresztül akkreditáltatta magát az összecsapásra, ám állítólag hiba csúszott a szervezésbe, ezért nem kapott belépési engedélyt. Az egyetlen jó hír a volt szövetségi kapitány számára, hogy legalább 2-1-re nyert Argentína. A találkozó második félidejét egyébként szállodai szobájában, a tv előtt tekintette meg...

Ferencvárosi szurkolók

Nem úgy van az, hogy a fradisták oda mennek, ahova akarnak… FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Nem úgy van az, hogy a fradisták oda mennek, ahova akarnak… FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

 Több felvonása is volt a Fradi-szurkolók kontra vénaszkenner ügynek. A kemény mag és a Kubatov Gábor klubelnök közti ellentétek azonban nem álltak meg az ország határainál. Amikor a Ferencváros tavaly júliusban lejátszotta a szarajevói visszavágót az Európa-liga selejtezőjében a Zeljeznicar ellen, egy sor fradista kísérte el az együttest a kalandos útra. Bár a szurkolók érvényes belépőt szereztek, a Fradimob.hu akkori jelentése szerint mégsem engedték be őket a stadionba, mert a klub első embere így döntött. Az együttes már korábban figyelmeztette a renitens drukkereket arra, hogy az FTC-n keresztül vásárolt érvényes belépő nélkül senki se induljon útnak. Magyarán a meccsre csak a szurkolói kártyával rendelkezők válthattak jegyet.

Tavaly augusztusban aztán a Videoton elleni meccsre először jutottak be a vénaszkennert bojkottáló szurkolók a székesfehérvári találkozóra, jelentések szerint azonban a beléptetésnél nem mindennapi események játszódtak le. Az FTC és a Videoton szurkolói csoportjai a hétvégi meccs előtt megegyeztek, hogy egymás mellett drukkolják végig a rangadót, így a ferencvárosiak olyan szektorokba vehettek jegyet a segítségükkel, ahol a hazai szurkolók foglaltak helyet. A két klub vezetése igyekezett megakadályozni ezt, mondván, biztonsági kockázatot jelent, ha a két rivális tábor egymás mellett foglal helyet, így a biztonsági szolgálat úgy próbálta kiszűrni a fradistákat, hogy a jeggyel rendelkező, de budapesti születésűeket egész egyszerűen nem engedte be.

Mivel a sporttörvény értelmében csak névre szóló jegyeket lehetett váltani, akadt olyan Videoton-drukker is, aki éppen a pesti lakcíme miatt nem jutott be a stadionba – írta akkor az index.hu. Aztán a biztonsági szolgálat vezetője szerinte kaphatott egy olyan értesítést, hogy a kialakult káoszt és az esetleges nagyobb botrányt elkerülendő, mindenkit engedjen be. Szemtanúnk szerint ekkor már a jegyeket sem vizsgálták át, sőt az addig még klub hovatartozást eltitkoló, fővárosi drukkerek között is egyre többnél kerültek elő a Fradi-mezek, vagy sálak.

Pécsi zűrök

Tavaly októberben Matyi Dezső, a PMFC labdarúgócsapatának korábbi tulajdonosa és emberei többször is megpróbáltak bejutni a pécsi Stadion utcai sporttelepre, de az üzemeltető PSN Zrt. nem engedte be őket. Az is kiderült, hogy tízmillió forintot is meghaladó közüzemi tartozások miatt a város módosítani akarja a korábban megkötött vételi szerződést – számolt be akkor az esetről a Bama.hu. Az ügy után rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Őri László, Pécs sportért felelős alpolgármestere, s úgy fogalmazott, nem érti, mit keresett Magyi Dezső biztonsági embereivel a klubháznál.

„Az épület tulajdonosa a város, az üzemeltetője pedig a PSN Zrt. Egyikünk sem érti Matyi szándékait, amellyel kapcsolatban ő sem mondott semmi érdemlegeset nekünk. Kijelenthetem, hogy a város a pécsiek érdekeit szem előtt tartva megvédi a stadiont” – mondta. Matyi Dezső ezt követően nem kívánt válaszolni arra, hogy be akart-e jutni a stadionba, illetve elismeri-e, hogy tetemes közüzemi tartozást halmozott fel a PMFC-nél.

Slovan-drukkerek kitiltva

Hasonló esetek nemcsak Magyarországon, külföldön is történtek, így 2013 szeptemberében Szlovákiában, amikor a magyarok által lakott régióban nem igazán kedvelt pozsonyi Slovan volt az ellenfél. A Dunaszerdahelyi DAC vezetői a rendőrséggel együtt biztonsági okokból olyan határozatot hoztak, hogy lezárják a teljes vendégszektort

Clemens Westerhof

A holland tréner volt az első, akinek sikerült kijuttatnia a nigériai sasokat a világbajnokságra, méghozzá 1994-ben. 1989-1994 között volt a nyugat-afrikai ország nemzeti tizenegyének szövetségi kapitánya, s nagy tisztelet övezte. 2015-ben azonban nem engedték be a már 74 éve szakembert az egyik nigériai stadionba, pedig egy holland televízió stábjával kívánt megtekinteni egy találkozót. A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy külön engedélyt kellett volna szereznie az abujai, fővárosi hatóságoktól. Westerhof szégyenteljesnek nevezte az eljárást. Mint mondta, a stáb csak meg akarta örökíteni azokat a helyszíneket, ahol egykor sikert sikerre halmozott.

Iráni nők

Iránban úgy tartják, illetlenség nőket engedni a sporteseményekre, ahol férfi akkal vegyülnének el FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Iránban úgy tartják, illetlenség nőket engedni a sporteseményekre, ahol férfi akkal vegyülnének el FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

 Az említettekkel szemben teljesen más természetű a következő eset. Iránban ugyan a nők körében is rendkívül népszerű a labdarúgás, a gyengébbik nem képviselői azonban nemkívánatos személyeknek minősülnek a lelátókon. Erről egy az 1979-es iszlám forradalom idején hozott rendelkezés gondoskodik, amely szerint illetlenség nőket engedni a stadionokba, mert férfiakkal vegyülnének el. S ki tudja, mi történne. Bár a tilalom sokáig inkább csak a focimeccsekre volt érvényes, később más sporteseményekre is kiterjesztették. Sőt, a nyilvános helyeken, kávézókban, éttermekben sem nézhetnek másokkal együtt mérkőzéseket. Egy brit-iráni diák, Ghoncheh Ghavami, aki 2014 júniusában egy röplabda mérkőzésre akart bejutni, de nem engedték be, tiltakozott a döntés ellen, amiért egy éves börtönbüntetéssel sújtották.

Ronaldo a kulcs Rómában

Publikálás dátuma
2016.02.17. 06:53
Zidane (jobbra) és Ronaldo nagy dobásra készül a BL-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GONZALO ARROYO MORENO
Nagyszerű csatát ígér az olasz bajnokság negyedik helyezettjének összecsapása a spanyol La Liga harmadikjával. A Real Madridot felkészítő Zinedine Zidane úgy véli, portugál csillaga, Cristiano Ronaldo játéka kulcsfontosságú lesz ma este, míg a római „farkasok” abban bízhatnak, hogy a nemrég kinevezett Luciano Spalletti edzővel nagyot fordult a világ.

A francia szakember - aki 2002-ben játékosként BL-t nyert a Real Madriddal - úgy véli, a portugál válogatott szélső csúcsformában van, s az olaszországi győzelemhez épp erre van szüksége az együttesének. „Cristiano játéka az oldalvonal mellett nagyon lényeges, az egy az egy elleni párharcokban nagyszerűen teljesít, nehéz őt hatástalanítani” - dicsérte Zidane Ronaldót, aki a csoportkörben rekordot jelentő 11 gólt szerzett, amivel a BL mostani kiírásának legeredményesebb futballistája is egyben. Karim Benzema, a madridiak francia válogatott csatára a római játékosok gyorsaságát emelte ki, s hozzátette: az olaszok nyilván mindent elkövetnek majd azért, hogy hazai pályán nyerjenek, vagyis előnybe kerüljenek a párharcban. „Ugyanakkor nekünk is kell a siker, mert tudjuk, a továbbjutáshoz az első meccsen elért eredmény a kulcs” - tette hozzá Benzema.

A mérkőzés érdekessége, hogy két nemrégiben kinevezett vezetőedző csap majd össze az Olimpiai Stadionban: Zidane január 4. óta irányítja a madridi csapatot, a Románál pedig január 14-én került Luciano Spalletti az egy nappal korábban menesztett Rudi Garcia helyére. A két együttes a BL-ben legutóbb a 2008-as nyolcaddöntőben találkozott egymással, s akkor a rómaiak - Spalletti vezetésével - otthon és idegenben is 2-1-re nyertek. Az európai kupasorozatokban nyolc alkalommal játszott egymással a két csapat, négy madridi és három római siker mellett egy döntetlen született.

A Real sorozatban hatodszor kerülhet be a BL-ben a legjobb nyolc közé, míg a Roma 2008 után szerepelhet újra a negyeddöntőben. A királyi gárda olasz riválissal szemben megvívott legutóbbi nyolc oda-visszavágós párharcából mindet elveszítette, legutóbb az 1987-88-as BEK-ben, a BL jogelődjében, a Napolival szemben sikerült továbblépnie. Az olasz főváros csapata a spanyolok elleni eddigi párharcaiból kettőt megnyert, hármat pedig elveszített. A Roma minden versenysorozatot figyelembe véve a legutóbbi 13 mérkőzéséből csupán egyet veszített el, igaz, hétszer döntetlent játszott. A Madrid – amely Pepére és Bale-re bizonyosan nem számíthat, Marcelo játéka pedig kérdéses - az utolsó kilenc meccsén maradt veretlen, ebből hatot már Zidane irányítása alatt vívott meg.

Fener-előny

A brazil Souza találataival 2-0-ás előnyt szerzett a Fenerbahce az Európa-liga tizenhatoddöntőjének első mérkőzésén. A 18 kapura lövéssel próbálkozó törökök végig jobban futballoztak az orosz Lokomotív Moszkvánál, eképpen kedvező helyzetből várhatják a jövő csütörtöki visszavágót.

A játéknap másik párharcában az lehet a kérdés: melyik „kiscsapat” játékosai és szurkolói álmodhatnak tovább? Varázslatosan alakult az elmúlt év a belga Gent számára: előbb - története során először - megnyerte hazája bajnokságát, majd BL-újoncként túljutott a csoportkörön. Ráadásul az előtte álló feladat teljesítése sem lehetetlen, hiszen a legjobb tizenhat között szintén debütálónak számító német Wolfsburg az ellenfél.

„Talán nincs annyi kiemelkedő egyéniségük, de csapatként kiválóan működnek együtt. Nagy hiba lenne alábecsülni őket” – magyarázta a Wolfsburg belga hálóőre, Koen Casteels. A Bundesligában nyolcadik csapat várhatóan kénytelen lesz igencsak támadó felállásban (4-1-4-1) kezdeni, ugyanis több gondja akad a középpályán. Luiz Gustavo még csak két hete gyógyult fel sérüléséből, Maximilian Arnold a hétvégén tért vissza csereként, Josuha Guilavogui pedig versenyt fut az idővel, hogy elmúljon a csípőproblémája.

Nyolcaddöntő
AS Roma-Real Madrid, 20.45 (tv: M4 Sport)
Gent-Wolfsburg, 20.45 (Sport 1)