Előfizetés

Megalakult a Civil Közoktatási Platform

Publikálás dátuma
2016.02.16. 19:33
MTI Fotó: Kovács Tamás
Negyvenöt civil és szakmai szervezet részvételével összeült a civil közoktatási platform kedden Budapesten.

A III. kerületi Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban tartott alakuló ülésen Radó Péter oktatáskutató, az ülés levezető elnöke a kormány által kezdeményezett köznevelési kerekasztalra utalva kiemelte, a platform új kezdeményezés, nem alternatív kerekasztal. Célja, hogy a résztvevők megvitassák, hogyan tudják az elindult folyamatokat továbblendíteni, és megfelelő támogatást nyújtani a különböző kezdeményezéseknek és törekvéseknek.

Azt javasolta, induljanak ki abból, hogy mindenki tisztában van a közoktatás problémáival, és inkább a közeljövő operatív teendőire koncentráljanak, végül pedig jussanak el egy közös követeléslistához. Hangsúlyozta, nem szeretné, ha "panasznappá" alakulna az ülés.

A jelen lévő szervezeteket Radó Péter három csoportba sorolta: tiltakozó mozgalmak, szakmai szervezetek és szakszervezetek. Közülük kettőt emelt ki, a közoktatás rendszerével szemben kritikus Tanítanék mozgalmat és a szakszervezetek sztrájkbizottságát, és azt mondta, akkor lesz sikeres a találkozó, ha biztosítani tudják nekik a megfelelő támogatást.

Pilz Olivér, a közoktatás problémáiról nyílt levelet megfogalmazó miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke azt mondta, új közoktatási rendszert kellene létrehozni, új közoktatási törvényre van szükség, és a Nemzeti alaptantervhez is hozzá kellene nyúlni. A végkimenetel beletorkollhatna egy kerekasztalba, ahol letennék a kidolgozott javaslataikat - fűzte hozzá.

Az ülésen - amelynek első fél órája volt a sajtó számára nyilvános - megjelent Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

"Érdemit alkotna" az egészségügyben az államtitkár

Az alapellátás népegészségügyi szempontú komplex fejlesztése, a minimumrendeletek felülvizsgálata, a kórházi kancellári rendszer kialakítása, az egészségügyi határterületi ellátások átadása a szociális ágazatnak, valamint a főváros és térsége ellátórendszerének fejlesztése szerepel az egészségügyi államtitkárság elkövetkező feladatainak sorában - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy keddi konferencián.

Ónodi-Szűcs Zoltán az önkormányzati egészségügyi napok jubileumi szimpóziumán úgy fogalmazott, két és fél év van arra, hogy érdemit alkossanak az egészségügyben.

Az egészségügyi háttérintézmények tervezett átalakításával kapcsolatban kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta, szerinte meg kell tartani a fenntartói, a finanszírozói és a hatósági "lábat". Leszögezte: a döntés kormányzati lesz, azonban úgy érzi, az eddigi kormányzati egyeztetéseken jól érveltek.

Orbán Moszkvából egyenesen megy Brüsszelbe

B.I.M.
Publikálás dátuma
2016.02.16. 17:23
Putyin épp egy évvel ezelőtt járt Budapesten. Fotó: Tóth Gergő
A miniszterelnök holnap reggel utazik el, és kora délután tárgyal az orosz államfővel, majd közös sajtótájékoztatót tartanak – válaszolta lapunk Orbán Viktor holnapi menetrendjét firtató kérdésére Havasi Bertalan. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt is elárulta: azt követően Orbán Viktor közvetlenül Brüsszelbe megy. Holnap Moszkvában tárgyal ugyanis a kormányfő Vlagyimir Putyinnal, másnap, illetve pénteken pedig a soron következő, a brit uniós reformokkal és a menekültválsággal foglalkozó unió csúcstalálkozón vesz részt.

Orbán Viktor eheti diplomáciai programja rendkívül sűrű, hiszen, mint megírtuk, tegnap nem csupán az Országgyűlés tavaszi ülésszakát nyitotta meg napirend előtti fölszólalásával, de ezután Prágába utazott, ahol részt vett a visegrádi országok (V4) kormány- és államfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján is.

„Az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védővonalra van szükség” - jelentette ki Orbán Viktor a tanácskozást követően. "Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre" - szögezte le a magyar kormányfő, noha előzetesen nemcsak Orbánt, hanem a V4-ek valamennyi tagállamát diplomáciai figyelmeztetésben részesítette a német kormány az európai szolidaritás megtorpedózása miatt. A magyar kormányfő már délután Budapesten is szembement Brüsszellel, amikor az Országgyűlés tavaszi ülésszakát nyitó beszédében közölte: megerősítik a műszaki határzárat, sőt újabb kerítések építését készítik elő, az idei év legnagyobb kihívása ugyanis biztonsági jellegű lesz.

De nemcsak Orbán e kijelentései okozhatnak diplomáciai feszültséget Magyarország körül, a Putyinnal folytatott holnapi megbeszélés több szempontból érdekes lehet. Megírtuk ugyanis: az Oroszországot érintő uniós szankciók feloldásáról is szót ejt szerdán Moszkvában a magyar kormányfő Vlagyimir Putyinnal. Lapinformációk szerint ráadásul az Egyesült Államok is figyelmeztette Orbánt, diplomáciai szempontból érzékeny pillanatban látogat Oroszországba, hiszen a NATO és az Európai Unió egyaránt aggodalommal szemléli a Kreml ukrajnai agresszióját és harcias retorikáját. Csakhogy a magyar kormány több kereskedelmi és egyéb kérdésben keresi az orosz fél barátságát, ráadásul - több más uniós tagállammal együtt - nem érdekelt az orosz szankciók júniusban esedékes fenntartásában sem, így Orbán könnyen Putyin európai hírnökévé válhat.