Pedagógus kar: nincs újabb bérkövetelésük

A legutóbbi idők kormányzati kommunikációjával szemben a Nemzeti Pedagógus Karnak nincs újabb bérkövetelése - közölte Horváth Péter, a kar elnöke.

Az elnök közleményében félrevezetőnek nevezte, hogy a nyilatkozók 26 kötelező tanítási óráról beszélnek, amit a pedagógusok 22-re akarnak csökkenteni, hiszen a hatályos jogszabályok szerint az iskolákban dolgozó tanítók és tanárok a 22 tanítási órával is teljesítik kötelezettségeiket. Remélik, hogy ez nem egy további óraszámemelési elképzelés - jegyezte meg Horváth Péter.

Rögzítette: mindössze azt szeretnék elérni, hogy a kormány tartsa és tartassa be a saját hatályos rendeletét, és ennek megfelelően az állami fenntartó a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő minimuma, azaz heti 22 óra alapján határozza meg a pedagógus álláshelyeket és tegye lehetővé a pótlékok differenciálását.

Szükségesnek tartják továbbá a pedagógusbérek értékállóságának biztosítását a költségvetésben meghatározott vetítési alapnak legalább az inflációhoz való igazításával.

Szerző

Olimpia 2024 - Katasztrofális következményekről beszél az LMP

Katasztrofális következményei lehetnek a főváros mindennapjaira az olimpiai pályázatnak - reagált Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatójára.

Az ellenzéki politikus azt mondta, városvezetőként mindenki örül az előrehozott fejlesztéseknek, de jól látható - például a csepeli HÉV villamossal való kiváltása kapcsán - hogy átgondolatlan és kidolgozatlan terveken nyugszik a pályázat. A HÉV-et érintő, szerinte ad hoc megoldás nem képes kiváltani a jelenlegit. Ennek egyetlen egy következménye lesz: hogy Csepelt elszigetelik a várostól - fogalmazott Csárdi Antal, hozzátéve, ez nem állhat sem Budapest, sem a városrész, sem annak környezete érdekében.

Hozzátette: előbb a romokban heverő magyar oktatást és egészségügyet kellene rendbe tenni, s csak ezt követően kellene egyáltalán elgondolkodni az olimpiarendezésen. A politikus megemlítette azt is: a közeljövőben tárgyalást kezdeményez a városvezetéssel a főpolgármester által is fontosnak nevezett és az LMP által is szorgalmazott bérlakásépítésről.

Szerző

MSZP: szégyen a főváros költségvetése

Szégyennek nevezte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a főváros költségvetését Szaniszló Sándor (MSZP) közgyűlési képviselő, aki szerint a városvezetésnek és az itt megválasztott országgyűlési képviselőknek kellene - legalább részben - visszakérniük a 2010 óta elvont forrásokat a miniszterelnöktől.

Mint mondta,  akkor ugyan nagyobb volt a mainál Budapest adóssága, de jóval jelentősebb forrásokból gazdálkodott, hiszen az öt évvel ezelőtti 513-nál majdnem 200 milliárddal alacsonyabb a város költségvetésének főösszege. Évente egy hármas metró felújításnyi összeget vont el a hatalom a fővárosiaktól, és ez hiányzik - jelentette ki az ellenzéki politikus. Szerinte az évi 85 milliárdos szinten állandósult hiányt csak hitellel és "garázsvásárral" lehet ellensúlyozni. Mint mondta,  a hiánypótlás része volt a Főgáz eladása, majd szóba került a négymilliárdos osztalékot termelő Fővárosi Csatornázási Művek értékesítése.

Szaniszló Sándor hangsúlyozta, a Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester által említett egymilliárdos többlet valójában csak 700 millió forint, de ez az összeg 2010-ben még 25 milliárd forint volt; ugyanakkor kifogásolta, hogy a főpolgármester 15 milliárdos útfelújítási keretről beszél, holott ez a forrás a 2012-18-as időszakra szól. Megemlítette, tíz éve szerepel a tervekben a Lánchíd és a Várhegy alatti alagút kétmilliárdos felújítása, a munkálatok mégsem haladnak.

Szerző