Előfizetés

Felemás évforduló Ukrajnában

Az ukrajnai rendszerváltás megvalósításának évfordulóját, a Janukovics-rezsim bukását ünnepelték Ukrajnában a hét végén. Csakhogy a megemlékezés újra forradalmi hangulatú lett.

Két éve, 2014. február 22-én távolította el tisztségéből Viktor Janukovics elnököt az ukrán parlament, miután a megelőző napokban több mint százan vesztették életüket a kijevi Függetlenség téren zajlott Európa-párti demonstráción. A 2013. november 21-én kezdődött tüntetéssorozat február 18. és 20. között erőszakba és vérbe fulladt, miután a rohamrendőrök és mesterlövészek tüzet nyitottak a tiltakozókra. A karhatalmi beavatkozásnak 106 halálos áldozata volt. A Majdan áldozatainak emlékére a Mennyei Század Hőseinek napját ünneplik február 21-én Ukrajnában.

Eredeti tervek szerint a szombati nap folyamán békés felvonulásokra és imára kellett volna hogy sor kerüljön, de inkább forradalmi, mintsem megemlékezés hangulata lett a kijevi hétvégének. Nacionalisták orosz bankfiókokban és az ország leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov érdekeltségébe tartozó cég kijevi székházában törtek-zúztak, s a békés tüntetők is azt hangoztatták, hogy nem történt igazi rendszerváltás, a jelenlegi hatalom is korrupt, illetve tehetetlen. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozók többsége azt emelte ki, hogy „ez a hatalom sem jobb, mint Janukovicsé volt”.

Az emberek elsősorban azt vetik a Petro Porosenko-Arszenyij Jacenyuk fémjelezte rendszer szemére, hogy csődhelyzetbe került Ukrajna, a lakosság életszínvonala megállíthatatlanul zuhan, miközben a korrupció virágzik. Sokan azt kérik számon, hogy két évvel a történtek után sem lehet tudni, tulajdonképpen kik is lőttek a Majdanon, hogy nem történt felelősségrevonás. Az évfordulót megelőzően Szerhij Horbatyuk, a főügyészség különleges ügyosztályának vezetője elmondta, hogy eddig a Majdan-tüntetéseken történtekkel összefüggésben 119 vádemelés történt 140 személy ellen, de bírósági ítélet mindössze 26 esetben született.

Elemezők hangsúlyozták, hogy az alapvető kérdésekre sincs egyelőre válasza a nyomozásnak, mindmáig nem sikerült bizonyítani az orosz mesterlövészek jelenlétét sem, és azt sem lehet tudni, ki lőtt a Berkut elitosztag tagjaira is – a tüntetők vagy netalán egy „harmadik erő”. . A Mennyei Század hőseire emlékező aktivisták szombaton önkénteseket toboroztak, akik egész éjszaka őrködtek az utcákon szemeteskukákban gyújtott őrlángok mellett. A megmozdulás vasárnap is folytatódott. Az aktivisták által sebtében felállított színpadokon egymást követték a felszólalók, s a hangulat a Majdanon tapasztalt elégedetlenséget idézte, csak ezennel a címzett az új hatalom volt.

Ukrajnában a gazdasági nehézségeket akut politikai válság mélyíti. Múlt héten ugyan a Jacenyuk-kabinet túlélt egy bizalmatlansági indítványt, de a koalíció szétesett. Jelenleg folynak az egyeztetések egy új kormányzati többség összekovácsolására, a lakosság soraiban azonban növekszik az előrehozott választást szorgalmazók száma. A Szevodnyának nyilatkozó Viktor Juscsenko volt államfő, a 2004-es narancsos forradalom egyik vezetője úgy vélekedett, hogy a független Ukrajna történetének legnagyobb válságát éli át.

Abszurd világ - Életfogytiglant kapott egy négyéves

Ahmed Manszur Karnit négy gyilkosságért, nyolc emberölési kísérletért, vandalizmusért és hivatalos személy megfenyegetéséért ítélték életfogytiglanra. Az elítélt még 2 éves sem volt a bűncselekmények elkövetésekor - írta a hvg.hu az Independent alapján.

Az egyiptomi fiút 114 további vádlottal együtt ítélték életfogytiglanra egy kairói bíróságon. Védőügyvédje úgy nyilatkozott, hogy a fiú neve tévedésből került a vádlottak listájára. Hiába adta át a bíróságnak a négyéves gyerek születési anyakönyvi kivonatát, azt nem adták oda a bírónak. Szerinte a bíró talán el sem olvasta az ügy aktáit. Ez csak egy újabb példája a borzalmasan működő egyiptomi igazságszolgáltatásnak.

A Deadpool a hétvégi mozis toplista élén - Trailer!

Publikálás dátuma
2016.02.21. 20:09
Forrás: Deadpool Movie/Facebook
Második hete uralja a Deadpool című amerikai szuperhősös akciófilm a hétvégi észak-amerikai mozis kasszasikerlistát - írta a Variety.com. Ezen a hétvégén a becslések szerint 55 millió dolláros (15,2 milliárd forint) jegyárbevételre tett szert a Fox stúdió Tim Miller rendezte szuperhősmozija, mely az első hétvégén 132,2 millió dollárral vezette az észak-amerikai toplistát.

Az X-Men-sorozat 2009-es epizódjában már feltűnt Deadpool, eredeti nevén Wade Wilson - akit, mint az X-menben, most is Ryan Renolds alakít - egy operáció után különleges képesség birtokába kerül: ha sérülés éri éri, igen gyorsan meggyógyul.

A Deadpoollal szemben nem sok új alkotást indítottak a hétvégén Észak-Amerikában. A Risen (Felemelkedés) volt közülük a legeredményesebb, a Jézus halálát és feltámadását kutató katona drámája a toplista harmadik helyére került 2915 filmszínházban szerzett 11 millió dolláros jegyárbevételével.

A sikerlista negyedik helyére szintén egy frissen bemutatott alkotás futott be: a The Witch (A boszorkány) című horrorfilm 1630-ban, Új-Angliában játszódik, ahol a középpontban álló puritán család tajgait természet feletti erők fordítják egymás ellen. Az A24 stúdió filmjére 2046 észak-amerikai filmszínházban 8,7 millió dollárért váltottak jegyet. 

A toplista második helyét ezen a hétvégén is a Kung Fu Panda 3 foglalta el, 12,5 millió dollárra tett szert ez alkalommal. Az animációs film januári bemutatója óta 117,1 millió dolláros jegyárbevételnél tart.

Az ötödik helyre a Hogyan legyünk szinglik című romantikus vígjáték futott be 8,2 millió dollárral, mellyel együtt 31,8 millió dollárra növekedett az észak-amerikai jegyárbevétele.