A szexről írt, börtönt kapott érte

Szexuális tartalmú műve miatt két év szabadságvesztésre ítéltek Egyiptomban egy írót, akit egyik olvasója jelentett fel arra hivatkozva, hogy a szöveget olvasva szívritmuszavara támadt és hirtelen leesett a vérnyomása. Ahmed Nádzsit egy hónapja első fokon felmentették, de az ügyészség a közerkölcs megsértésére hivatkozva fellebbezett, a fellebbviteli bíróság pedig a maximális büntetést szabta ki rá.

 A vádirat szerint az író "tollát és elméjét arra használta, hogy a szabadszerelmet hirdetve rontsa a közerkölcsöt". Nádzsi korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség a novellában leírt szexuális jelenetet nem fikcióként, hanem a saját élményeinek leírásaként kezelte. Példaként említette, hogy mivel az egyik figurája a történet folyamán hasist fogyaszt, őt magát is kivizsgálták kábítószer-fogyasztás miatt.

Nádzsi szerint annak ellenére fogták perbe, hogy a hatóságok engedélyezték az eredetileg Bejrútban kiadott könyv egyiptomi terjesztését. A börtönbüntetésre reagálva egyiptomi művészek "Égesd el az alkotásodat" címszóval kampányt indítottak el a Facebook közösségi portálon Nádzsi melletti szolidaritásuk jeléül, amelyben arra szólítják fel kollégáikat, hogy a legfelsőbb bíróság épülete előtt összegyűlve égessék el műveiket.

Szerző

Clinton és Trump erősítette előnyét

Publikálás dátuma
2016.02.22. 06:34
Donald Trump ennél nem is lehetne elégedettebb FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SPENCER PLATT
Hillary Clinton nyerte a szombati nevadai demokrata caucust, Donald Trump végzett az élen a dél-karolinai republikánus előválasztáson. Az idei kiszámíthatatlan amerikai elnökválasztási versenyben azonban még mindig történhetnek fordulatok. Annyi már bizonyos, hogy egyelőre nem költözik újabb Bush a Fehér Házba, a volt floridai kormányzó, Jeb Bush felfüggesztette kampányát.

Bár szoros eredményt jósoltak a felmérések, Hillary Clinton végülis biztosan nyert a nevadai jelölőgyűléseken. A volt külügyminiszter a voksok 52,7 százalékával nyert, de a vártnál erősebbnek bizonyult vetélytársa, Bernie Sanders független vermonti szenátor sem kell, hogy bánkódjon, 47,2 százalékot ért el. Clinton megköszönte a támogatást a nevadaiaknak. „Ha sokan kételkedtek is Nevadában, mi soha nem kételkedtünk egymásban” – mondta. Bernie Sanders telefonon gratulált Clintonnak, de biztosította szavazóit, nem adja fel.

A volt külügyminiszternek nagy szüksége volt erre a győzelemre. Iowában, ahol szintén jelölőgyűléseken határoztak, Clinton csak hajszállal végzett az élen, előfordult az is, hogy pénzfeldobással döntöttek mellette. Az első igazi előválasztást New Hampshire államban nagy fölénnyel (a magát demokratikus szocialistának valló Sanders nyerte, s a legidősebbek kivételével minden korcsoportban maga mellé állította a választókat. A választási gyűlések hangulata is azt sugallta, a 74 éves veterán szenátor lendületét nehéz lesz megállítani. A következő demokrata előválasztáson, Dél-Karolinában Clinton a favorit, s a március 1-i szuperkedden is kedvezőbbek számára az előjelek, elsősorban a déli államokban, ahol az afrikai-amerikai választók inkább a volt First Ladyt támogatják a várakozások szerint.

Hillary magabiztosan győzött Las Vegasban, de a jelölőgyűlésekre érkezők körében az ABC News számára végzett felmérések nemcsak biztató, hanem aggasztó jeleket is tartalmaztak számára. Ezúttal is inkább az idősebb korosztályokban nyert, a 65 év feletti szavazók 71 százaléka őt támogatta, a nők körében 55 százalékkal végzett az élen. A caucusokon részt vett választók közül Clinton nyert azok között, akik számára az elnökjelölt tapasztalata a legfontosabb szempont. A 45 év alattiak ugyanakkor 76 százalékban Bernie Sanders támogatóinak vallották magukat, s csak 21 százalékuk készült Clintonra voksolni. Sanders volt az, aki több új támogatót vonzott.

A nevadai jelölőgyűlések résztvevőinek mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy a következő elnöknek Barack Obama politikáját kellene folytatnia, s e választók 72 százaléka Clinton-párti volt. A megjelent nevadai demokrata választók 69 százaléka liberálisnak vallotta magát, 28 százalék mérsékeltnek, s csak 3 százalék volt konzervatív. A független választók körében Sanders szenátor 77 százalékkal nyert. Az afrikai-amerikai választók többsége Clintont támogatta, de a spanyol-ajkú amerikaiak inkább Sandersre szavaztak.  Az előválasztási folyamat során az elnökaspiránsok delegátusokat gyűjtögetnek, s a demokratáknál szavazatarányosan osztják el a legtöbb államban a küldötteket, akik végül az elnökjelölő konvención az adott jelölt mellett szavaznak.

Ez azt jelenti, hogy minden államban a vesztes mellé is felsorakoznak küldöttek, tehát Clinton és Sanders is gyűjtöget voksokat. Államonként meghatározott számban vannak ugyanakkor szuperdelegátusok, akik maguk döntik el, kire voksolnak majd a nyári konvención, s ezek a szuperdelegátusok nagy számban Clinton mellett sorakoznak fel, csak a múlt héten 90-nel nőtt a számuk. Az AP számításai szerint így összességében Hillary előnye máris nagy, 481 delegátus áll mellette, míg Sandersnek 51 támogatója van. A következő államokban ez a fölény tovább erősödhet. A szuperdelegátusok ugyanakkor akár az utolsó pillanatban is meggondolhatják magukat. Sanders támogatói máris tiltakozó mozgalmat indítottak: felhívást intéztek a szuperdelegátusokhoz, hogy minden államban a győztes jelöltet támogassák.

Dél-Karolinában megbízhatóbbak az előrejelzések, mint Nevadában. A republikánus előválasztáson érvényesült a papírforma, s egyre inkább úgy látszik, noha sokaknak a Republikánus Párton belül nem tetszik, Donald Trumpot nem lehet megállítani. "Kemény, durva, utálatos verseny, de ha nyersz, a legszebb" - lelkendezett Trump győzelmét ünneplő beszédében. A showman milliárdos a voksok 32,5 százalékát szerezte meg a dél-karolinai előválasztáson, s ezzel megerősítette: az iowai megingás ellenére ő az éllovas. Márpedig Dél-Karolinának az a híre, hogy aki ott győz, az lesz pártja elnökjelöltje novemberben.

A szoros versenyben második és harmadik helyen végzett két fiatal szenátor, Marco Rubio és Ted Cruz mindent meg fog tenni, hogy ezt megakadályozza. A floridai szenátor a voksok 22,5 százalékát szerezte meg, texasi kollégája 22,3 százalékkal hajszállal maradt le mögötte, száznál kevesebb szavazatkülönbség volt kettejük között. A dél-karolinai voksolástól várták, hogy végre egyértelmű helyzetet teremt a republikánus mezőnyben, s ha ez még nem is következett be, az kiviláglott, az emberek dühét megtestesítő, uszító kijelentésekkel operáló, populista Trumppal szemben a hagyományos politikai elitet képviselő politikusok közül Rubiónak vagy Cruznak lehet esélye. Marco Rubio a voksolás előtt megkapta a népszerű dél-karolinai kormányzónő, Nikki Haley támogatását, talán ez billenthette javára a versenyt.

S méginkább az, hogy a felmérések szerint Rubiónak lehet legtöbb esélye arra, hogy novemberben legyőzze a várható demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont. A versenybe azonban még Ted Cruznak is lesz beleszólása. A texasi szenátor azt remélte, hogy Dél-Karolinában is őt fogják segíteni az evangéliumi keresztény szavazók, ahogy Iowában tették, de csalódnia kellett. Cruz azért magabiztos beszédet mondott, visszautalva iowai győzelmére. „Mi vagyunk az egyedüliek, akik legyőztük, s képesek vagyunk legyőzni Donald Trumpot” – mondta támogatóinak. John Kasich ohiói kormányzó várhatóan március 15-ig még folytatja, saját államában akkor lesz az előválasztás, s egyelőre nem száll ki Ben Carson nyugalmazott idegsebész sem.

A CBS-news exitpoll-adataiból kiderült, a dél-karolinai republikánus választók 75 százaléka támogatná, hogy időlegesen tiltsák be a muszlimok beutazását az Egyesült Államokba, ahogy azt Donald Trump ígérte, s csak 24 százalék ellenezné. Minden negyedik dél-karolinai republikánus szavazó szintén támogatná az illegális bevándorlók deportálását. A republikánus előválasztáson résztvevők 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyon fontos számára az elnökaspiránsok vallásos meggyőződése, 33 százalék mondta azt, hogy valamelyest befolyásolja ez. A választók majdnem fele „kívülálló”, nem a politikai elithez tartozó elnököt látna szívesen a Fehér Házban. A nyilatkozók 48 százaléka számára azonban emellett fontos a politikai tapasztalat. 

Búcsúzott a volt floridai kormányzó
Dél-Karolina lett a végállomás Jeb Bush számára. A volt floridai kormányzó, aki a republikánus pártelit „kiválasztottjaként”, biztos éllovasként indult neki a Fehér Házért folyó versenynek, az eddigi három fordulóban nem tudott előbbre kerülni, s szombaton este be is jelentette, kiszáll a versenyből. Bush, akinek apja és bátyja is amerikai elnök volt, nem lesz a dinasztika következő tagja. Pedig mindent beleadott a dél-karolina kampányba. Az eddigieknél harcosabban szerepelt a tévévitákban, helyére tette az őt folyamatosan támadó Trumpot, bevetette a család nagyágyúit, mamáját, a volt First Ladyt, Barbara Busht, és még a volt elnököt, George W. Busht is felvonultatta, ám ez sem segített. A Bush-família számára kedves Dél-Karolinában azonban a republikánus választók alig 7,8 százaléka voksolt Bushra.
Búcsúbeszédében Jeb Bush hangsúlyozta, kitartott saját elvei mellett, noha az idei kampányban másfajta szelek fújtak. „Annak ellenére, amit hallanak, az elvek számítanak, a politikai célok számítanak” – mondta keserűen Bush. Minden más időszakban nyerő lehetett volna, de idén a választók nem vevők a középutas, mérsékelt politizálásra. Jeb Bush nem volt hajlandó sárdobálós kampányt vívni, csak néha jött ki a sodrából.
Bátyjával ellentétben azonban nem tudott kapcsolatot teremteni a választókkal. George W. Bush vicceire egykor inkább vevők voltak, visszafogottabb testvérének gyűlései azonban unalomba fulladtak. Mondják, Jeb Bush már nyolc éve visszavonult a politikától, s berozsdásodott, nem tudta felvenni a lépést a többiekkel. Bátyja elnökségének nyolc éve, két máig befejezetlen háborúja pedig nem segítette, inkább ártott Jeb megítélésének.Szerző

Felemás évforduló Ukrajnában

Az ukrajnai rendszerváltás megvalósításának évfordulóját, a Janukovics-rezsim bukását ünnepelték Ukrajnában a hét végén. Csakhogy a megemlékezés újra forradalmi hangulatú lett.

Két éve, 2014. február 22-én távolította el tisztségéből Viktor Janukovics elnököt az ukrán parlament, miután a megelőző napokban több mint százan vesztették életüket a kijevi Függetlenség téren zajlott Európa-párti demonstráción. A 2013. november 21-én kezdődött tüntetéssorozat február 18. és 20. között erőszakba és vérbe fulladt, miután a rohamrendőrök és mesterlövészek tüzet nyitottak a tiltakozókra. A karhatalmi beavatkozásnak 106 halálos áldozata volt. A Majdan áldozatainak emlékére a Mennyei Század Hőseinek napját ünneplik február 21-én Ukrajnában.

Eredeti tervek szerint a szombati nap folyamán békés felvonulásokra és imára kellett volna hogy sor kerüljön, de inkább forradalmi, mintsem megemlékezés hangulata lett a kijevi hétvégének. Nacionalisták orosz bankfiókokban és az ország leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov érdekeltségébe tartozó cég kijevi székházában törtek-zúztak, s a békés tüntetők is azt hangoztatták, hogy nem történt igazi rendszerváltás, a jelenlegi hatalom is korrupt, illetve tehetetlen. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozók többsége azt emelte ki, hogy „ez a hatalom sem jobb, mint Janukovicsé volt”.

Az emberek elsősorban azt vetik a Petro Porosenko-Arszenyij Jacenyuk fémjelezte rendszer szemére, hogy csődhelyzetbe került Ukrajna, a lakosság életszínvonala megállíthatatlanul zuhan, miközben a korrupció virágzik. Sokan azt kérik számon, hogy két évvel a történtek után sem lehet tudni, tulajdonképpen kik is lőttek a Majdanon, hogy nem történt felelősségrevonás. Az évfordulót megelőzően Szerhij Horbatyuk, a főügyészség különleges ügyosztályának vezetője elmondta, hogy eddig a Majdan-tüntetéseken történtekkel összefüggésben 119 vádemelés történt 140 személy ellen, de bírósági ítélet mindössze 26 esetben született.

Elemezők hangsúlyozták, hogy az alapvető kérdésekre sincs egyelőre válasza a nyomozásnak, mindmáig nem sikerült bizonyítani az orosz mesterlövészek jelenlétét sem, és azt sem lehet tudni, ki lőtt a Berkut elitosztag tagjaira is – a tüntetők vagy netalán egy „harmadik erő”. . A Mennyei Század hőseire emlékező aktivisták szombaton önkénteseket toboroztak, akik egész éjszaka őrködtek az utcákon szemeteskukákban gyújtott őrlángok mellett. A megmozdulás vasárnap is folytatódott. Az aktivisták által sebtében felállított színpadokon egymást követték a felszólalók, s a hangulat a Majdanon tapasztalt elégedetlenséget idézte, csak ezennel a címzett az új hatalom volt.

Ukrajnában a gazdasági nehézségeket akut politikai válság mélyíti. Múlt héten ugyan a Jacenyuk-kabinet túlélt egy bizalmatlansági indítványt, de a koalíció szétesett. Jelenleg folynak az egyeztetések egy új kormányzati többség összekovácsolására, a lakosság soraiban azonban növekszik az előrehozott választást szorgalmazók száma. A Szevodnyának nyilatkozó Viktor Juscsenko volt államfő, a 2004-es narancsos forradalom egyik vezetője úgy vélekedett, hogy a független Ukrajna történetének legnagyobb válságát éli át.

Szerző