Lehallgatták Merkel és Ban Ki Mun beszélgetését

Hosszabb szünet után ismét jelentősebb dokumentumokkal jelentkezett a kiszivárogtató portál, a Wikileaks. A kedd hajnalban nyilvánosságra hozott jelentésekből kiderül, hogy az eddig hittnél is kiterjedtebb lehallgatás zajlott Angela Merkel ellen.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyebek mellett lehallgatta a kancellár és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy 2008.decemberi tárgyalását is. A dokumentumokból kiderül, hogy Ban dicsérettel illette Angela Merkelt a klímavédelem terén tett erőfeszítéseiért, valamint az Európai Unióban kifejtett tevékenységéért. Mint a világszervezet főtitkára elmondta, az uniós kollégák meggyőzése nélkül nehezen képzelhető el előrelépés a klímakonferenciákon. A tárgyalásokon Ban Ki Mun megjegyezte, hogy az akkor még újnak számító amerikai elnökkel nagyobb eséllyel valósíthatják meg a nagyszabású klímacélokat. A Süddeutsche Zeitung, valamint a német NDR és a WDR televízió még tavaly közölte, hogy az NSA éveken át kémkedett a német kancellár után. Illetve nemcsak őt, az előző német kancellárokat is. 

A Wikileaks alapítója, a néhány éve a londoni ecuadori nagykövetségre menekült Julian Assange kifejtette, a német kancellár és az ENSZ-főtitkár megbeszéléseit egy olyan ország hallgatta le, amely „legnagyobb olajvállalatait akarta megvédeni”. Szerinte különösen érdekes lesz az ENSZ reakciója az újabb kiszivárogtatásokra.

Szerző

Drasztikusan emelkedik az olajár?

Középtávon drasztikusan emelkedő olajárat jövendöl a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet szerint ennek az az oka, hogy igen csekély összegeket fordítanak a kitermelésre.

Ez ugyanis a termelőknek egyszerűen nem éri meg a jelenlegi rendkívül alacsony olajárak mellett. Az erre fordítandó összeg 2015-ben 24 százalékkal esett vissza, s a tervek szerint 2016-ban további 16 százalékkal apad. Az IEA rámutat, ha ma keveset fektetnek be a szektorba, akkor holnap kevesebb olajat termelnek ki. A csekélyebb kínálat pedig magasabb árakat eredményez. Utoljára 1986-ban fordult elő az, hogy a befektetések két egymást követő évben csökkentek. Szakértők rámutatnak, nem könnyű megjósolni a nyersanyag árát. Az IEA is többször mellélőtt. Az ügynökség már 2015 elején azt jósolta, hogy normalizálódik az olajár, ennek azonban épp az ellenkezője történt, további 50 százalékkal csökkent az ára.

Szerző

Habony Árpád minőségi tanácsai - Videó!

Publikálás dátuma
2016.02.23. 10:19
Népszava fotó
Van olyan kérdés, amiben hallgatok Habony Árpádra, más kérdésekben nem - közölte Kósa Lajos tegnap egy újságírói kérdésre válaszolva. A visszakérdezésre, hogy például milyen kérdésben hallgat rá, a Fidesz frakcióvezetője némi - nem csekély idejű - gondolkodás után azt mondta: Árpád azt mondja, hogy a pusztán provokatív újságírói kérdésekre nem kell válaszolni. 

Majd, hogy legyen azért gördülékenyebbnek tűnő válasz is a kínos habonyos-faggatózásra, arról kezd beszélni, hogy szerinte, már csak udvariasságból is, de válaszolni kell minden kérdésre.

Az újságírók azonban nem kímélték, folytatódott a faggatózás: mégis milyen minőségben kapott tanácsokat Habonytól, Kósa - noha a helyzet ismeretében ez bízvást provokatívnak minősíthető kérdés volt - erre is "megfelelt", igaz kissé tömören: minőségi tanácsokat.

"Aki nem fogyatékos, az tudja, hogy a mi politikai közösségünk Habony Árpádot ismeri" - ezt már Tarlós István jelentette ki szintén az ATV-ben. A főpolgármester szerint a Habony-történet kezd szappanoperává válni, ő azonban nem fogja azt mondani, hogy nem ismeri a miniszterelnöki főtanácsadót, hiszen már a 2006-os kampányban is beszélgetett vele.

Szerző