Orbán roadshow - Szekszárd: 33 milliárd

Publikálás dátuma
2016.02.23. 14:05
Én neked, te nekem - MTI Fotók: Koszticsák Szilárd
Több mint 33 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Szekszárdon annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá kedden a tolnai megyeszékhelyen Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármesterrel a Modern városok program részeként - tudatja az MTI.

A kormányfő a szekszárdi Vármegyeházán tartott közös sajtótájékoztatón a részletekről szólva elmondta: távhővezeték épül a paksi atomerőműből Szekszárdra, a 10 milliárd forintos beruházással  remények szerint csökkennek majd a lakosság és a vállalkozások költségei.

Beszámolt arról, hogy megállapodás született egyebek mellett a szekszárdi ipari park száz hektáros bővítéséről, amelyről úgy gondolják, hogy bár gazdasági szakemberek vitatják, de megéri a nemzetgazdaságnak; erre 2,5 milliárd forintot biztosít a kormány.

A miniszterelnök bejelentette: a Modern városok program keretében hárommilliárd forintot fordíthat Szekszárd a borvidék és a város közútjainak felújítására. A tolnai megyeszékhelyen továbbá kétmilliárd forintért új szakképző centrum létesülhet, ahol a környékbeli gazdaságból hiányzó szakmákat oktatják majd. Kitért arra is, hogy a sport területén három fejlesztést tartalmaz a megállapodás: az önkormányzat döntése szerint 25 vagy 50 méteres sportuszoda, rekreációs csarnok és két küzdőteres sportcsarnok épülhet Szekszárdon. 

Mint mondta, nem sikerült ugyanakkor megállapodni a városban működő megyei könyvtár és a levéltár elhelyezéséről, mert az elképzelések még nem elég pontosak. A kormány Szekszárddal közös munkacsoport létrehozását javasolja az ügyben - jegyezte meg.

"Sokszor és fontos ügyekben kötöttünk egymással szövetséget, az ország sokat köszönhet a szekszárdi embereknek" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kormányzatnak az a dolga, hogy ezt viszonozza.

Emlékeztetett: a polgári-keresztény és nemzeti kormány időszaka alatt az állam 5,9 milliárd forint adósságot vállalt át a szekszárdi önkormányzattól, 2010-től 2014-ig pedig 27 milliárd forint fejlesztési forrás jutott a városra. Hangsúlyozta: az önkormányzati adósság átvállalása a magyar oktatás és az egészségügy szanálását jelentette. "Ha a fenntartó csődbe jut, csődbe jut a fenntartott iskola és kórház is" - húzta alá.

A kormányfő a Modern városok program finanszírozásáról azt mondta: a pénz részben rendelkezésre áll. "Úgy látom az ország elmúlt két-három éves gazdasági teljesítményéből és a szemünk előtt kirajzolódó európai jövőből, hogy a költségvetés ezt a pénzt elő tudja állítani" - jelentette ki.

Újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy Szekszárdon a munkanélküliség jelenleg 4,5 százalék, és vannak olyan települések az országban - például Tatabánya -, ahol négy százalék alatt van a munkanélküliek aránya. "Lassacskán Magyarország a munkanélküliséggel megvert országok közül átmegy abba a világba, ahol a kihívást a megfelelő munkaerő hiánya jelenti" - mondta a miniszterelnök.

Ács Rezső úgy értékelte a megállapodást, hogy az hosszú évtizedekre meghatározza a város életét. "Olyan programhoz kaptunk támogatást, amellyel modern, korszerű,a fiatalok számára is vonzó, biztos egzisztenciát nyújtó várost tudunk építeni" - fogalmazott.

 

Szerző

Kúria: lehet népszavazás az állami földek értékesítésének tilalmáról

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés az állami földek értékesítésének tilalmáról, miután a Kúria kedden úgy döntött, hogy hitelesíti az erről szóló népszavazási kérdést. A Kúria másik, szintén ma meghozott döntése értelmében megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége. A testület ugyanis megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Így be lehetett új kérdést nyújtani a témában - ez ma meg is történt. 

A Kúria kedden - az internetes oldalán közzétett végzés szerint - megváltoztatta az NVB határozatát, amelyben az novemberben hitelesítette a vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdést. A Kúria szerint a kérdés - hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?" - nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt az, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva. Ha pedig a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, abból az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartaniuk vasárnap.

Szerző

Ipsos felmérés: a budapestiek nagyon nem akarják a Városliget beépítését

Publikálás dátuma
2016.02.23. 12:59
Karácsony Gergely, Zugló polgármestere egy 2014-es, a Városliget beépítése ellen tiltakozó demonstráción Fotó: Tóth Gergő, Népsz
Az Ipsos közvélemény-kutató többféleképpen is megkérdezte a fővárosiakat, de mindig az jött ki, hogy a nagy többség elutasítja az új múzeumépületek felhúzását - írja az Index.

A 200 milliárd forintos városligeti építkezésről az Ipsos Zrt. készített reprezentatív közvélemény-kutatást, a Levegő Munkacsoport megbízása alapján januárban 500 budapesti lakos véleményét kérték ki. Akárhogy csűrték-csavarták a kérdezőbiztosok - fogalmaz a portál -  a válaszokból egyértelműen kitűnt: a megkérdezettek 75-55 százaléka határozottan elutasítja az új épületmonstrumokat.

Mindeközben megjelent az un. Liget projekt újabb két rendezési terve - tudatta hétfőn az MTI. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Liget Budapest projekthez kapcsolódó Fővárosi Városligeti Színház, valamint a Dózsa György úti mélygarázs tervezésére írt ki nyílt közbeszerzést - mindkét felhívás a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. Az első feladat a Fővárosi Városligeti Színház épületének az eredeti tervek alapján történő újjáépítése,  a teátrum összes hasznos területe 3300 négyzetméter. A Dózsa György úti mélygarázs  tervezett nettó alapterülete 27 400 négyzetméter, a befogadó képessége pedig 800 gépkocsi. Az ajánlattételi határidő mindkét tendernél március 23.

A múzeumnegyed megépítésére tavaly ősszel mondta ki a végleges igent a kormány, és azóta a munkálatok egy távolabbi helyszínen, a Szabolcs utcai kórház helyén az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építésével el is kezdődtek.

Szerző