Kubatov Gábor;Habony Árpád;G. Fodor Gábor;

2016-02-24 06:00:00

Kínos arcok Orbán körül

Mind kellemetlenebb figurák veszik körül a Fidesz vezető személyiségeit, így Orbán Viktort is. Nem csupán arról van szó, hogy a magára elitként tekintő hatalom verőlegényeket vet be éles helyzetekben, akiknek ráadásul semmiféle hivatalos jogviszonya nincs a kormányoldallal, mégis rendre fellépnek a Fidesz érdekében és nevében. Az esetenként büntetett előéletnél és az agresszív, fenyegető fellépésnél jóval súlyosabbak azok, a közvélemény előtt vállalhatatlan, mégis köztudomásúan befolyásos személyek, akik szintén nem rendelkeznek semmiféle szerződéssel, vagy akik egyben-másban bírják a kabinet megbízásait, de "verbális verőlegényként" valamiért mindig van ok letagadni őket.

Senki másnak nem állhatott érdekében megakadályozni, hogy az ellenzék népszavazást kezdeményezzen a vasárnapi nyitva tartás ügyében, kizárólag a Fidesznek, illetve a kormánynak. Senki más nem is rendelkezik olyan - például jogtechnikai - eszközökkel, amelyeket már a korábbiakban is bevetett e cél elérése érdekében a hatalom, s az általa uralt, befolyásolt állami intézményrendszer. Miután azonban az MSZP ebben az ügyben makacs kitartásról tett tanúbizonyságot, a Fidesz tegnap új eszközhöz nyúlt. Pontosabban egy régihez: a verőlegényeihez.

Hivatalosan bármiféle megbízó, megbízás, nyilvánosan vállalt cél nélkül, a kamerák kereszttüzében, erősen gyaníthatóan a Fradi Security embereinek fizikai fellépésével sikerült tegnap megakadályozni, hogy az MSZP politikusai adják be elsőként népszavazási kérdésüket. A fenyegetően, de legalábbis ijesztő erőfölénnyel megjelenő tömegben sokak számára ismerős arcok bukkantak föl, a nap folyamán aztán több "őrző-védőt" be is azonosított a sajtó, valamint az internet népe. Ezek a személyek természetesen egyenként is vállalhatatlanok a Fidesz számára, a párt gyorsan elhatárolódott az eseményektől. Csakhogy nem ez az első eset, hogy a Fidesz politikai ügyekben is beveti az alelnöke, Kubatov Gábor által vezetett FTC biztonsági embereit.

Korábban a Fradi Securitytől azóta már elbocsátott, gyilkosság miatt a börtönt is megjárt Szabó "Szőke" Ferenc és emberei a Fidesz-székházat védték a tüntető diákoktól. A Lendvay utcai pártszékháznál történteket követően, 2013 márciusában a kormánypárt állította, csak önkéntes segítőként, s nem rendelésre volt ott a "Szőke" becenévre hallgató férfi a negyedik alkotmánymódosítás ellen tiltakozó fiatalok eltávolítására, s maga az érintett is csupán a párt elkötelezett hívének nevezte magát. Akkoriban a Fideszt, sőt Kubatov pártigazgatót az egyáltalán nem zavarta, amit a hír24 és a HVG írt meg, hogy Szőkét bűnrészességért 14 évre ítélték 2001-ben az alvilág uzsorásaként számon tartott "Olasz Misi" likvidálásáért. Így büntetett előélete miatt nem is lehetett volna biztonsági cég alkalmazottja, ám ő szabadulása után, 2009-ben bukkant fel a Fradi meccseit biztosító Fradi Securitynél (FS), papíron "szurkolói koordinátorként", hiszen másként nem tevékenykedhetett volna. Sőt, a férfit egy népszerű szurkolói portál "Kubatov Gábor kedvenc gyilkosaként" emlegette, és amikor az FTC elnökétől - aki a Fidesz pártigazgatója is - megkérdezték, milyen kapcsolatban áll "Szőkével", Kubatov csak annyit válaszolt: "rég beszéltem vele". Azóta persze elbocsátották az FS-től a régi barátot - más hírek szerint maga mondott föl -, ám a kormánypárt tavaly októberben hallgatott, amikor kiderült: súlyos testi sértés kísérlete miatt indított eljárást a rendőrség Sz. Ferenc ellen, miután a "székházvédő" a gyanú szerint gumilövedékkel mellkason lőtte F. Pált, a Fradi jelenlegi biztonsági főnökét.

A hírek szerint a Kubatovhoz köthető biztonsági emberekkel egyébként is sok probléma adódik: a Fradi klubvezetése ellen tüntető szurkolók beszámolója szerint többször mentek ki hozzájuk munkahelyükre vagy otthonukba, hogy ott megfenyegessék őket. Egy ellenőrzés során kiderült, hogy az adott mérkőzést biztosító biztonságiak közül szinte, egy sem rendelkezett a szükséges papírokkal. Bő egy héttel ezelőtt az FS egyik embere ráadásul - állítólag - a Békéscsaba szurkolói közé ment be "rendet vágni", mert azok szidni merészelték Kubatovot. A PLER-Komló kézilabda-mérkőzést követően pedig összeverték a vendégcsapat szurkolóit, köztük a nőket, és a gyerekeket is.

Ugyanez a "kör" került reflektorfénybe 2015 nyarán is, amikor a VIII. kerületi önkormányzat augusztus 20-i rendezvényén, a Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármestert "védő" kopasz, kigyúrt csoport miatt alakult ki botrány. Sőt a vitában egy pofon is elcsattant, az egyik verőlegény ütött meg egy idős hölgyet. Kocsis szerint nekik semmi közük nem volt a balhéhoz, személyesen nem ismeri azokat a kopaszokat, akik az általuk zártkörűnek nevezett önkormányzati rendezvényre nem engedték be az ellentüntetőket. Csakhogy, mint az Átlátszó.hu kiszúrta, "a polgármestert megcsalta a memóriája, az Index helyszíni tudósításán készült képen látható a kopaszok között az egyik kerületi fideszes képviselőtársa, az ősz hajú Kaiser József, aki egyúttal a polgárőrség vezetője is, aki nem lehet ismeretlen számára. Körülötte pedig legalább ketten már korábban is aktív szereplői voltak civilnek álcázott önkormányzat-közeli rendezvénynek".

Nem az agresszió, vagy a fenyegető fellépés, sokkal inkább a letagadottság köti össze e verőlegényeket más, roppant befolyásos politikai szereplőkkel, akik teljesen nyilvánvalóan kötődnek a Fidesz-hatalomhoz, a közvetlen kapcsolatot mégis rendre cáfolja a kormánypárt. Úgy tartják a kormányfő gondosan megválogatja, kiket enged be a köreibe, néha azonban döntései komoly fejfájást okoznak a Fidesz vezetőinek. Az utóbbi időben nem egy kormánypárti politikusnak kellett magyarázkodnia Orbán Viktor egy-egy bizalmi embere miatt. Ugyanakkor előfordult már olyan eset is, hogy a Fidesz nemhogy szégyenkezett egyes kínos tisztviselők megnyilvánulásai, vagy szimplán személyük miatt, hanem kiállnak az illető mellett, és támogatják az általa vezetett szervezetet.

G. Fodor, a verbális verőlegény
G. Fodor Gábor az idén azzal haragította magára az ellenzéki és a kormánypárti politikusokat, hogy az általa vezetett - és Habony Modern Media Group Zrt.-je által kiadott - 888.hu Tóbiás József szocialisa politikus családját gyalázó írást közölt. Az MSZP elnökének feleségéről, Rába Tímeáról jelentetett meg régi aktfotókat, személyeskedő, sőt Tóbiásék gyermekét, egy kiskorú lányt is belekevert a politikai sárdobálásba. Az azonnali, heves felháborodásra reagálva maga G. Fodor olyan főszerkesztői jegyzetet tett közzé, amelyben szó szerint leribancozta az MSZP elnökének feleségét, egy családanyát.
A cikk miatt több kormánypárti politikus is bírálta a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatóját: a Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely azt mondta, "a mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jó ízlésű embernek a 888.hu-hoz semmi köze nem lehet". Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő is szót emelt a cikk ellen, valamint a kormánypárti Magyar Idők már a cikk megjelenésének napján elhatárolódott az egész 888-jelenségtől.
A Szikszai Péter társ-főszerkesztő által jegyzett állásfoglalás szerint: G. Fodor Gábornak nem erőssége sem az ízlés, sem az önkritika. Meglepetésre végül a főszerkesztő bocsánatot kért. Talán pont az ehhez hasonló megnyilvánulások miatt G. Fodornak a miniszterelnökkel nincs személyes kapcsolata, nem beszélgetnek négyszemközt. A Vs.hu szerint Orbán Viktorral úgy lehet egy légtérben, ha a szobában Habony is jelen van, a főtanácsadó ilyen esetekben állítólag gondosan ügyel arra, hogy kizárólag ő beszéljen a miniszterelnökhöz, Orbán így minden ötletet tőle hall. G. Fodornak nincs komolyabb kapcsolata a kormánypárti képviselőkkel és az államtitkárokkal sem.

Habonyról egy szót se?

Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnap egy valóban más témában tartott sajtótájékoztatón (az Igazságügyi Minisztériumban látta vendégül az újságírókat "Magyarország Kormányának reagálása az Európai Bíróság cafeteria-ügyben hozott döntésére" címmel - a szerk.) került kínos helyzetbe Habony Árpád miatt. A kormányszóvivő kikötötte: csak az EU-s perrel kapcsolatos kérdésekre válaszol, ám - hívta föl a figyelmet a 444.hu - mint az a jelenlévők meglepetésére kiderült, ezt nem úgy értette, hogy következő kérdést kér, hanem az első másról szóló kérdésnél hirtelen elhagyta a termet. A kérdés egyébként az volt, hogy ad-e tanácsokat neki Habony.

Az utóbbi napok kormányzati nyilatkozatai alapján a miniszterelnöki főtanácsadó, a kabinettel szerződésben nem álló kommunikációs főstratéga kezd igencsak kínossá válni a Fidesznek. Például, amikor a minap Kósa Lajost kérdezték arról, hogy a titokzatos tanácsadó milyen minőségében segített neki, a frakcióvezető hosszas hezitálás után kifejtette: Habony "jó minőségben", értelmes mondatokban adott neki tanácsokat, folyosói beszélgetés kereteiben. Mielőtt sietve távozott a sajtótájékoztatójáról, Kósa azt is hozzátette, van olyan kérdés, amiben hallgat a tanácsadóra, másokban nem.

Tarlós István főpolgármester szerint a Habony-történet kezd szappanoperává válni, ő azonban nem fogja azt mondani, hogy nem ismeri a miniszterelnöki főtanácsadót, hiszen már a 2006-os kampányban is beszélgetett vele. Hozzátette: "aki nem fogyatékos, az tudja, hogy a mi politikai közösségünk Habony Árpádot ismeri". Megfontolásra érdemes szavak, hiszen a főpolgármesterével ellentétben Orbán Viktor tavaly úgy nyilatkozott, nem ismeri a főtanácsadót, "ilyen nevű ember" nem szerepel a fizetési listákon.

Egyébként a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadóról korábban már valóban kiderült, sem a Fidesz, sem a kormányzat fizetési listáján nem szerepel, pedig minden komolyabb kormány-, illetve Fidesz-rendezvényen megjelenik. Sokszor fotózták már Orbán társaságában, Rogán Antal kabinetirodát vezető miniszter oldalán is feltűnt már, a Fidelitas fotógalériáiban is rendszeres szereplő, de Andy Vajna is gyakran szóba áll vele. A filmügyi kormánybiztossal ráadásul egyszer egy kisbuszban is utaztak, ám egyikük sem volt bekötve, és több KRESZ-szabályt is megsértettek, mikor az újságírók elől menekültek - természetesen közlekedési bírságot nem szabtak ki a hatóságok. Habonynak nem ez volt az egyetlen közlekedési "balesete", hiszen garázdaság vétsége miatt 2011 májusában jogerősen két év próbaidőre bocsátotta a Fővárosi Bíróság, mert egy ötvenes házaspár lépett az úttestre a kocsija előtt, ami Habonyt annyira feldühítette, hogy összetűzésbe keveredett velük. Orbán személyes főtanácsadója állítólag hasba is rúgta az egyik öreget, ám erre nem tért ki az ítélet.

Habony legutóbbi, a kormányfő számára rendkívül kínos alakítása az volt, amikor feltűnt egy exkluzív ibizai szórakozóhely promóciós videójában. A tanácsadó láthatóan igen jól mulatott, kissé feltűnően szipogott is. A felvételből azóta kivágták a jeleneteket, amelyeken ő látható. Hírbe hozták azzal is, hogy szerepel az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, ám ezt egy állítólagos washingtoni fotóval - amit volt felesége, Kaminsky Fanni, aki egyben Orbán Facebook-oldalának szerkesztője is, posztolt - cáfolta. Az egykori koronaőr, holott a kormány közelében dolgozik, nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon – ismerte el Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Parlamentben az Együtt parlamenti képviselőjének, Szabó Szabolcsnak a kérdésére tavaly.