Orbán bejelentése "szánalmas vergődés"

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, mert nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettségről nem lehet referendumot tartani.

A párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a kormányfő bejelentését "szánalmas vergődésnek", "kétségbeesett terelési kísérletnek" nevezte. Tordai Bence szerint Orbán Viktor ezzel arról akarja elvonni a figyelmet, hogy kedden a Nemzeti Választási Irodánál "fideszközeli verőlegények" megakadályozták, hogy a magyar nép kinyilváníthassa az akaratát egy a kabinet számára kellemetlen kérdésben.

A politikus szerint "végtelenül pofátlan és cinikus" a kormányfő azon kijelentése, hogy a kabinet támogatja és európai megoldásnak tartja a népszavazás intézményét. A PM azt javasolja, hogy senki ne foglalkozzon "ezzel a jogi nonszensszel", inkább mindenki törődjön az ország valódi problémáival - mondta Tordai Bence.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kezdeményezéséről. "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" - ismertette a kormányfő a referendum kérdését, amelyet kabinetfőnöke már be is nyújtott hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Szerző

Halálra kínzott diák - Bosszú állt a háttérben?

A Kairóban halálra kínzott olasz diák egy szerdán kiadott belügyminisztériumi közlemény szerint "bűnügy", vagy "személyes bosszú" áldozatává válhatott.

A hónap elején egy autópálya mentén holtan talált Giulio Regeni a közlemény szerint "szerteágazó ismeretségi körre tett szert annak ellenére, hogy mindössze hat hónapot töltött az országban". "A vele kapcsolatban álló egyiptomiak és külföldiek körében végzett részletes vizsgálatok és kihallgatások (...) az elkövetőket és indítékait nézve minden lehetőséget nyitva hagynak, beleértve egy esetleges bűntény vagy személyes bosszúvágy fennforgását" - áll a közleményben.

Giulio Regeni a Cambridge Egyetem doktorandusza volt, és a tömeges rendszerellenes megmozdulásokban jelentős szerepet játszó munkásszövetségeket kutatta. A 28 éves diáknak a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én veszett nyoma a belvárosban. 

Részben fedetlen, megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairó peremén, egy autópálya mellett. Ügyészségi és egészségügyi források szerint teste elnyomott cigarettacsikkek, erős ütések és éles tárggyal okozott vágások, valamint a nemi szervén elszenvedett áramütések nyomait viselte. Az olasz belügyminisztérium szerint a diákot "embertelen, állati" erőszak érte. 

A most megjelent közleményben a belbiztonsági és rendvédelmi szervekért felelős tárca újból élesen bírálta "egyesek elhamarkodott következtetéseit", valamint az "egyes külföldi lapokban ismételgetett pletykákat", utalva ezzel azokra a jelentésekre, amelyek a biztonsági erőket gyanítják a gyilkosság hátterében.

Szemtanúkra és biztonsági forrásokra hivatkozva az olasz sajtó mellett az amerikai The New York Times is azt írta, hogy Regenit civilruhás rendőrök vették őrizetbe eltűnése napján a lakhelye közelében. Sokan azt gyanítják, hogy kutatása témája, és az ellenzéki mozgalmak és szervezetek soraiból származó kapcsolatai keverték bajba.

Róma nyomatékosan felszólította Kairót az igazság feltárására. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter két hete kijelentette, hogy nem elégszik meg "feltételezett igazságokkal", utalva azokra a - később cáfolt - hírekre, amelyek szerint két gyanúsítottat őrizetbe vettek. A belügyminisztérium szerdai közleményében megerősítette az igazság feltárása terén tanúsított elkötelezettségét, és hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok az országban tartózkodó olasz nyomozócsoporttal szoros együttműködésben zajlanak.

Szerző

Lángokban álltak a motorok Budapesten

Kigyulladt egy motorszerelő-műhely szerda délután Budapesten, a XIX. kerületi Jáhn Ferenc utcában, a lángokat már megfékezték - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta: a 80-100 négyzetméteres, könnyűszerkezetes műhelyben a tűzoltók kiérkezése előtt három civil megkezdte az oltást, ketten közülük füstmérgezést, egyikük égési sérüléseket szenvedett. A tűz veszélyeztette a közvetlenül a műhely mellett álló épületet, de a továbbterjedést megakadályozták a tűzoltók. A lángokat már megfékezték, jelenleg a parázslást szüntetik meg - tette hozzá.

Szerző
Témák
Kispest műhely