Előfizetés

Czeizel-örökség: hát ezért harcol a család és a szerető

Publikálás dátuma
2016.02.25. 10:33
Fotó: Népszava
Ügyvédek és értékbecslők lepték el Czeizel Endre (†80) két ingatlanját, ahol kiderült: mindennel együtt mintegy 400 milliós vagyont hagyott hátra a tudós - írja a Blikk. 

A tavaly elhunyt genetikus szeretője, Dóra azt kérte, tartsanak egy leltárt, hogy kiderüljön, egészen pontosan mennyi az annyi. A lap információja szerint a közjegyző úgy döntött, nemcsak Czeizel házában és az ugyancsak hozzá köthető lakásban, hanem Budaörsön, a szeretőnél is fel kell mérni mindent, hiszen Czeizel amo­lyan kétlaki életet élt.

Úgy tudják, hogy a helyszínen megjelent értékbecslők komoly műkincseket vettek leltárba. Volt köztük szobor, akvarell, festmény, szőnyeg, sőt ékszer is. Ezek 70–100 millió forintot is érhetnek, az ingatlanok összértéke pedig elérheti a 300 milliót. Az már korábban kiszivárgott, hogy a szerető igénye minimum 100 millió forint. Ő ugyanis tételesen felsorolta azokat a festményeket, amelyekre jogot formál. A család azonban erről hallani sem akar, ugyanis a vagyon nagy része – beleértve az ingóságokat is – a családi cég tulajdonában van, amelynek irányításából az utolsó időszakban a professzor szinte teljesen kivonta magát. A tulajdonosok pedig döntő százalékban idősebb gyermekei lettek.