Paks II. - Nincs több titok?

Publikálás dátuma
2016.02.27 06:22
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Meghátrálásra kényszerült a kormány, nem titkolhatja el a jövőben a Paks II. bővítéssel kapcsolatos dokumentumokat. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti (EP) képviselője korábban panaszt tett az Európai Bizottságnál (EB) a véleménye szerint közérdekű adatok titkosítása miatt. A Bizottság helyt adott az ellenzéki politikus beadványának. Arról azonban Jávor Benedeknek sincsenek információi, hogy a magyar kormány februárban tárgyalta-e a paksi bővítés dokumentumai titkosításának feloldását, viszont márciusban már be kell nyújtani az erről szóló módosítást az Országgyűlésnek, és a ennek a jogszabálynak legkésőbb áprilisban hatályba is kell lépnie. 

A módosítás ugyan nem lesz visszamenőleges hatályú, de ugyanazokat a dokumentumokra kíváncsi Jávor Benedek, amelyeket a jelenleg érvényben lévő jogszabály miatt nem lehet nyilvánossá tenni - nyilatkozta a Népszavának a politikus. Az EP képviselő jelezte, amint hatályba lép a módosítás, ki fog kérni minden olyan dokumentumot, tanulmányt, háttéranyagot, amelyek kiadását az érvényes jogszabályra hivatkozva eddig megtagadták. 

Lapunk kérdésére Jávor Benedek elmondta, azonban minden anyaghoz a törvénymódosítást követően sem lehet majd hozzájutni. Az egyedileg titkosított dokumentumokba, mint például az orosz-magyar megvalósítási szerződéseket ugyan az EP képviselő megtekinthette, de nem hozhatja nyilvánosságra a jövőben sem. A titkosított, illetve korlátozott terjeszthetőséggel minősített iratokat, tehát a későbbiekben sem ismerheti meg a széles közvélemény. 

A mai állapotokhoz képest azonban mindenképpen javul a helyzet és sok, eddig ismeretlen dokumentum láthat majd napvilágot. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra is, hogy a Parlament tavaly fogadta el azt a jogszabályt, amelyik lehetővé tette, hogy a bővítésre vonatkozó információkat általánosságban elzárják a nyilvánosság elől anélkül, hogy meg kellene jelölni, pontosan mely adatokat akarják megvédeni.

Nagy kérdés természetesen, hogy végül megvalósul-e a paksi bővítés, és megépülnek-e az új reaktorok, mert Oroszország a fosszilis energiahordozók árának drámai csökkenése miatt nehéz gazdasági és pénzügyi helyzetbe került. Moszkva már jó néhány külföldi nagyberuházást leállított, vagy elhalasztott. Igaz, a sokat bírált február 17-i Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóján az orosz fél megerősítette, a Paks II. projektet finanszírozni fogja.

Szerző
2016.02.27 06:22

Sarapova legyőzte a címvédőt

Publikálás dátuma
2019.01.18 18:37

Fotó: ANADOLU AGENCY/ Recep Sakar
Az ötszörös Grand Slam-tornagyőztes eltiltása óta először jutott el a legjobb tizenhatig Ausztráliában. A verseny túl van történetének legkésőbbi mérkőzésén is.
Az orosz Marija Sarapova 2 óra 24 perces csatában 6:4, 4:6, 6:3-ra legyőzte a címvédő dán Caroline Wozniackit az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában. A 31 éves, ötszörös Grand Slam-tornagyőztes Sarapova első alkalommal jutott el a legjobb tizenhatig Ausztráliában eltiltása után. (Az orosz játékos tizenöt hónapig nem léphetett pályára, mert 2016 januárban az Australian Openen elvégzett doppingvizsgálat alkalmával a tiltott szernek számító meldonium nevű szívgyógyszer nyomait mutatták ki a szervezetében.) 
Sarapova ellenfele a nyolc közé kerülésért a hazaiak játékosa, Ashleigh Barty lesz. Barty a görög Maria Szakkarinál bizonyult jobbnak 7:5, 6:1-re. 
A torna történetének egyik legkésőbb befejeződött mérkőzését játszotta egymással a spanyol Garbine Muguruza és a brit Joanna Konta. A találkozó helyi idő szerint éjjel fél 1-kor kezdődött és hajnali 3 óra 12-kor fejeződött be. Muguruza 6:4, 6:7, 7:5-re nyert, de nem volt felhőtlenül boldog. 
"Megyek azonnal reggelizni, nincs már értelme lefeküdni - mondta Muguruza. - Azt gondolom, ez nem normális, hogy ilyen későn kell játszanunk, a nézőknek sem ideális ez a helyzet, sokkal többen lettek volna, ha nem éjszaka játszunk." 
A verseny történetében ilyen későn még sosem kezdtek el mérkőzést. A csúszás oka, hogy a Margaret Court Arénában az előző férfi mérkőzés a tervezettnél tovább tartott (a német Zverev öt szettben, több mint négy óra alatt nyert a francia Jeremy ellen). A szervezők át akarták vinni egy szabadtéri pályára a női találkozót, de ott nem lehetett játszani, mert a játéktér tele volt galambürülékkel. 
"Nem voltak ideálisak a körülmények, szerintem a játékosok egészségének sem tesz jót, ha ilyen időpontban kell játszani - jelentette ki Konta. - Nem ezen múlt a győzelem, ellenfelem jobb volt, de remélem, a jövőben a szervezők jobban odafigyelnek arra, hogy ne kelljen ilyen lehetetlen időpontban pályára lépnünk."
Szerző
2019.01.18 18:37
Frissítve: 2019.01.18 19:01

Mourinho kirúgatta magát

Publikálás dátuma
2019.01.18 16:12

Fotó: AFP/ Oli SCARFF
A Manchester United labdarúgócsapatának korábbi legendás játékosa, Paul Scholes szerint José Mourinho, az együttes előző szakvezetője nem akart már a csapatnál dolgozni, ezért olyan helyzetet teremtett, hogy a vezetők elküldjék. 
"Szerintem nem akart már a klubnál maradni, tökéletesen megrendezte a búcsúját - mondta Scholes a norvég TV2 televíziós csatornán. - Az utolsó hetekben már nagyon kínosak voltak a megnyilvánulásai a sajtótájékoztatókon. Kívülről is jól látszott, hogy megromlott a viszonya a játékosokkal. A futballisták sem küzdöttek érte, ami sajnos a csapat eredményeit is károsan befolyásolta." 
A manchesteri klub tavaly december 18-án felbontotta a szakember szerződését, Mourinho 17 millió eurós végkielégítést kapott. Scholes korábban is bírálta a trénert, többször hangsúlyozta, hogy Mourinho szerinte emberi tulajdonságai miatt nem alkalmas a szakmai munka irányítására a Unitednél. 
Mourinho helyét a manchesteriek volt játékosa, Ole Gunnar Solksjaer foglalta el, a norvég szakember az öltözői beszámolók szerint másképp kommunikált a labdarúgókkal, mint elődje: nagy hangsúlyt fektetett az egyéni beszélgetésekre. Az új módszer eddig sikeresen működik, Solksjaer vezetésével még nem veszített pontot a csapat, öt bajnokit nyert meg egymásután. 
Szerző
2019.01.18 16:12
Frissítve: 2019.01.18 16:17