Előfizetés

BKV-val utazna? A járat-módosulásokról itt tájékozódhat!

Márciusban több menetrendi változás is életbe lép a tömegközlekedésben a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn. Az ünnepek és az iskolai tavaszi szünet miatt is érdemes figyelni, hogy egy-egy napon melyik menetrend szerint lehet utazni. Több vonalon új idénymenetrendet vezetnek be, valamint óraátállítás is lesz.

Március 5-e (szombat) áthelyezett munkanap, ekkor a pihenőnappá nyilvánított március 14-ét (hétfőt) kell ledolgozni. Ezen a napon a tanítási szünetek idején érvényes pénteki munkanapi menetrend érvényes. Március 15-e, az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója, majd a 27-én és 28-án tartandó húsvét ünnepe miatt is változásra kell számítani a tömegközlekedésben: március 14-én (hétfőn) a szombati, 15-én (kedden) a vasárnapi és ünnepnapi, 24-én (csütörtökön), 25-én (pénteken) és 29-én (kedden) pedig a tanítási szünetek alatt érvényes menetrend szerint közlekednek a fővárosi járművek.

A BKK hozzátette: március 15-én a fővárosban több, útlezárásokkal is járó rendezvényt tartanak. Emiatt számos járat útvonala változik majd, erről a BKK hamarosan részletes tájékoztatást ad. Március 6-tól (vasárnaptól) a budai Várba közlekedő 16-os, 16A, valamint 116-os buszok hétvégén sűrűbben közlekednek, mint a téli időszakban. Az új menetrend várhatóan október végéig marad érvényben.

Március 12-én (szombaton) több vonalon is új, sűrűbb követést biztosító tavaszi-őszi menetrendet vezetnek be: a D11-es, a D12-es és a D13-as hajó, a 2-es villamos, a fogaskerekű (60-as), valamint a 22A és a 26-os busz vonalán. Jobb járatcsatlakozást biztosító menetrend-módosítás lép életbe a március 1-jére (keddre) virradó éjszaka a 901-es és a 960-as busz, továbbá 1-jén az 1-es villamos és a csatlakozó 103-as busz, a 85-ös busz, a 194-es busz, valamint a 196-os és a 196A busz vonalán. E járatok új menetrendjét hamarosan elérhetővé teszik a BKK honlapján.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a március 27-ére (vasárnapra) virradó éjszaka tér át az ország a téli időszámításról a nyárira: hajnali 2-kor 3-ra kell előreállítani az órákat. Emiatt kimaradnak az éjszakai járatok hajnali 2 és 3 óra közötti indulásai, valamint további változások is lesznek egyes éjszakai járatok menetrendjében, amiről a BKK hamarosan részletes tájékoztatást ad.

Március 20-án (vasárnap) - élve a törvény adta lehetőséggel - nyitva tart több főváros környéki hipermarket, ezért a BKK buszjáratokkal biztosítja a megközelíthetőségüket. Az Auchan Törökbálinthoz a 140B, az Auchan Maglódhoz a 162-es, az Auchan Fóthoz pedig 224-es busszal lehet eljutni - olvasható a közleményben.

Megduplázhatják Matolcsy fizetését

Publikálás dátuma
2016.02.29. 13:20
Na, hol az a jó kis vaskos buksza / Népszava fotó
Nagyot nőhet a jegybanki vezetők fizetése. Az állami cégvezetők bérplafonjának eltörlése az MNB vezetőinek fizetésére is hatással van, egy ma reggel benyújtott módosító törvényjavaslat egyebek mellett az új, jóval magasabb fizetéseket is taglalja - írja az mfor.hu.

Bánki Erik Fideszes képviselő jegyzi a jegybanktörvény módosításához benyújtott törvényjavaslatot, mely egyebek mellett a jegybanki vezetők fizetéséről is rendelkezik. Mint ismert - emlékeztet a portál -  egy tavaly elfogadott módosításnak köszönhetően az állami vezetők 2 millió forintos bérplafonját eltörölték, ennek nyomán jelentősen változnak a jegybanki fizetések is. A módosítás értelmében Matolcsy György, jegybankelnök eddigi 2 377 360 forintos havi fix bruttó bére 5 millió forintra ugrik, amennyiben elfogadásra kerül a törvényjavaslat. A jegybank alelnökei eddig az elnök havi bruttó bérének 70-80 százalékát keresték meg, és esetükban a jövőben is hasonló módon kerül meghatározásra a fizetés. Vagyis az elnök - immár jóval magasabb - bére lesz az alap, melynek a jövőben már 90 százalékát kaphatják meg. Vagyis az eddigi 1 901 888 és 1 664 152 forintról 4,5 millióra nő.

A Felügyelő Bizottság elnöke, Papcsák Ferenc 1,2 millió forintot kapott, ami 3,5-re ugorhat, mivel a törvényjavaslat az elnök bruttó bérének 70 százalékában határozza meg a fizetést. Bánki Erik indoklása szerint így a szabályozás a díjazás mértékét közelíti a piaci vezetői bérekhez és megfeleltethető az állami tulajdonú pénzügyi szektor társágai vezető állású munkavállalóinak részére meghatározott javadalmazási keretnek.

A teljes cikk itt olvasható.

update: A gazdasági bizottság támogatta a MNB-ről szóló törvénymódosítás tárgysorozatba vételét

A bizottsági tagok közül a tíz kormánypárti képviselő szavazott igennel, a három ellenzéki tag nem támogatta a tárgysorozatba vételt. Bánki Erik indítványa emelné a jegybanki vezetők fizetését, valamint szabályozná a jegybank által tulajdonolt gazdasági társaságok és az MNB által létrehozott alapítványok által kezelt adatok megismerését. A bizottság ellenzéki tagjai élesen bírálták a módosító javaslatot, és azt is, hogy az indítványt csak hétfő délelőtt, a testület ülése előtt kapták kézhez.

"Kopaszok az NVI-nél" - Áder elhatárolódását várja az MSZP

Az MSZP Áder János köztársasági elnök állásfoglalását és elhatárolódását kéri a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án történtek ügyében - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten, a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatón.

Lukács Zoltán közölte: azt kérik Áder Jánostól, tegye nyilvánvalóvá, ebben az ügyben a demokrácia mellett van, és mindent megtesz azért, hogy az NVI demokratikus működése helyreálljon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény szerint a köztársasági elnök őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Az államszervezet demokratikus működése nem volt biztosított kedden, és ha az államfőnek kell fölötte őrködnie, akkor ezt elmulasztotta - tette hozzá a szocialista politikus, kiemelve: egy ilyen ügyben nem lehet néma a köztársasági elnök.

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezés MSZP-s benyújtója, Nyakó István kifogásolta, hogy nem indult vizsgálat "a fekete kedden" történtek miatt. Nem vizsgálódott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a rendőrség, az ügyet egy fél mondattal elintézte az igazságügyi miniszter - közölte, majd azt firtatta, mit csinált az ügyben a miniszterelnök. Szerinte a választások tisztasága is kérdésessé válhat, ha az NVB nem vizsgálja az ügyet, amelyben - jelezte - feljelentést tett múlt héten a Központi Nyomozó Ügyészségen, illetve az V. kerületi rendőrségen. Hozzátette: nem az elkövetők személyére kíváncsiak, hanem inkább arra, hogy kik a felbujtók.

Nyakó István szerint nem elég már az, hogy délután ülésezik az NVB, alaposabban meg kell vizsgálni, hogy mi történt. Megismételte: továbbra is követelik az NVI épületében készült videofelvételek nyilvánosságra hozatalát.

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy az NVI mind a két vasárnapi zárva tartással kapcsolatos kezdeményezést felterjeszti az NVB-hez, Lukács Zoltán azt mondta, egyetlen magyarázat lehet: az NVB kimondja majd, hogy a másik beadványozó nem jóhiszemű joggyakorló, így az ő beadványát elutasítják, míg az MSZP kérdését jóváhagyják.