Előfizetés

Egyelőre nem lesz roma önkormányzat Pest megyében

Jelöltek hiányában nem tartják meg Pest megyében az időközi roma területi nemzetiségi önkormányzati választást, amelyet március 20-ára írtak ki, legközelebb 2019-ben lehet választani - közölte a Pest megyei önkormányzat főjegyzője.

Szép Tibor elmondta: a voksolás azért marad el, mert a listaállításra jogosult két szervezet - a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, valamint az MCF a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma - közül a Lungo Drom nem állított listát, az MCF listájának nyilvántartásba vételét pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) február 22-én visszautasította, mivel a lista bejelentése a hivatkozott törvényes feltételnek nem felelt meg, "így tehát nincsenek jelöltek, akikre szavazni lehetne".

A főjegyző felidézte, a Pest Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat tavaly december 11-ei ülésén mondta ki feloszlatását.
Emlékeztetett arra: a megyei nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választásán csak azok a nemzetiségi szervezetek állíthatnak listát, amelyek a megelőző általános választáson arra jogosultak voltak, 2014-ben ez a Lungo Drom és az MCF volt.
A törvényben megjelölt határidő lejártáig, február 16-ig azonban a kettő közül csak az utóbbi szervezet nyújtott be listát a területi választási bizottsághoz (tvb), amely nyilvántartásba is vette azt - tette hozzá.

Szép Tibor az NVB határozatának előzményeiről elmondta, hogy az MCF listájának nyilvántartásba vétele ellen egy magánszemély nyújtott be fellebbezést, arra hivatkozva, hogy az MCF a lista február 16-ai bejelentésekor még nem volt jogerősen nyilvántartásba vett jelölőszervezet, ezért a lista bejelentésére nem volt jogosult. Az NVB megállapította: mivel az MCF február 16-án nyújtotta be a nyilvántartásba vételéhez szükséges nyomtatványt, a lista bejelentésekor még nem volt az időközi választásra nyilvántartásba vett jelölőszervezet, így a tvb a listát nem vehette volna nyilvántartásba.

A főjegyző kiemelte: a Nemzeti Választási Bizottság határozata alapján nem lehet megtartani a március 20-i választást, mivel nincsenek jelöltek.

A törvény értelmében legközelebb 2019-ben lehet területi nemzetiségi önkormányzati választást tartani, így Pest megyében addig nem működik területi roma önkormányzat - tette hozzá Szép Tibor.

Lázár: méltatlan volt a kopaszok balhéja az NVI előtt

Publikálás dátuma
2016.03.03. 14:51
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFO 40 - 2016. február 18-án. MTI Fotó: Illyé
Ellenünk vannak a görögök - vagyis Athén is beleavatkozott abba az uniós szinten zajló perbe, amelynek során Magyarország azért küzd, hogy ne legyen migráns-kvóta, és hát nem a "mi" oldalunkon - ezzel a drámai hírrel indította a 41. kormányinfót Lázár János. A miniszter a Magyar Nemzeti Bank státusával kapcsolatban meghozott törvénymódosításról szólva azt mondta: a kormánynak nem joga és tisztje azt véleményezni. Lázár beszélt még a Klik-ről, Fazekas és Balog állítólagos leváltásáról, valamint az NVI épülete előtti balhéról is. Az állami televízió élő közvetítése egyébként többször is akadozott vagy megszakadt.

Menekültkérdés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívül hosszasan taglalta az egyre nehezebbé váló "migránshelyzetet", Magyarország - az EU által is - fenyegetettségét, beszélt a görög-macedón határon kialakult valóban drámai ( leginkább az ott feltorlódott menekülők számára - a szerk.)  helyzetről, és miközben rendre ismétlésekbe bocsátkozott, erőteljesen hangsúlyozta a "migránsok" egyre "erőszakosabb" fellépését.

De a vadászatot és a szállodai luxust sem megvető Lázár János összevont szemöldökkel és pattogóan kemény hangon ostorozta azokat a "migránsokat", akiknek van képük egy jobb élet reményében dörömbölni Európa kapuján. Ahogy fogalmazott:  ezeknek az embereknek 70-80 százaléka illegális, a megélhetés vonzza a többségüket. A miniszter azt is hozzátette, hogy amíg Szíriában 50 dollárt lehet keresni egy hónapban, míg Németországban 500 eurót is. Lázár szerint komoly kockázatot és fenyegetést jelentenek az egyre agresszívabb illegális bevándorlók, ezért a jövőben is igénybe veszik a honvédség segítségét is a határvédelemben. Ám a kormány jószívű is: a miniszter bejelentette, hogy Magyarország segélyprogramokat is finanszíroz, Szíriában például a britekkel közösen épít egy kórházat.

A vélhetőleg várható kérdést is megelőzve, Lázár János  beszélt a korábban Orbán Viktor miniszterelnök által közölt  100 ezer ukrajnai befogadásának ügyére, a miniszter szerint mintegy 100 ezer kárpátaljai magyar hagyta el otthonát, ennyien azért nem kértek menekültstátust.

Orbánt ismétli

Magyarország érdekelt abban, hogy az EU-val vagy anélkül Szíriában a rendezés irányába mozduljanak a dolgok - mondta Lázár. Megismételte a korábban a kormányfő által is mondottakat: a konfliktus okát Szíriában, a helyszínen kell megoldani. "Ha ott támogatjuk őket, ott maradnak, ha pedig itt, akkor idejönnek" - ilyen egyszerű az elv Lázár szerint is.

Terrorveszély - nem nyújtották be a módosítást

Lázár elmondta: azért nem nyújtotta még be a kormány a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó hatodik alaptörvény-módosítást, mert nem alakult ki ebben ötpárti konszenzus.

Magyar Nemzeti Bank

Serceghettek az újságírói pennák vagy inkább laptopok, ( a kérdésekre készülve)  amikor Lázár János a Magyar Nemzeti Bank ügyéről kezdett el beszélni, a történetet ugyanis a miniszter pillanatok alatt rövidre zárta: a kormánynak nincs dolga ezzel - gyakorlatilag ezt közölte. A magyar kormánynak nem joga és tisztje véleményezni a Magyar Nemzeti Bank státusával kapcsolatban meghozott törvénymódosítást - jelentette ki Lázár, bár azt is jelezte: a jegybank alapítványainak vagyonáról szóló vita végére egyelőre még nem lehet pontot tenni. Ha kell - fogalmazott - Trócsányi László igazságügyi miniszteren keresztül a kabinet kész közreműködni a probléma megoldásában. De a kormány tiszteletben tartja, hogy a parlament milyen jogszabályokat fogad el a központi bank működéséről. Azt, hogy "ami nem magánpénz, az közpénz" Lázár elismerte, de szerinte a közpénzre vonatkozó szabályok lehetnek különbözőek. Az ország pénzügyi biztonsága érdekében igenis lehet korlátozni a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát - jelentette ki. Később a miniszter egy újságírói kérdésre hozzátette: a közvagyon jelleg megmarad, de a közvagyon jelleg ettől még korlátozható.

Politikai akció?

A jegybank ellen politikai akció zajlik, mert Magyarország gazdasági sikereiben az MNB-nek nagy szerepe van - mondta Lázár, aki szerint a politika egy része az ország gyengítése érdekében most éppen a jegybankot támadja. Szerinte az MNB dolga, hogy az ország pénzügyi biztonságával összefüggő feladatai egy részét gazdasági társaságon keresztül végzi-e, vagy sem. Az pedig, hogy a jegybank műkincseket vásárol, nem különleges, mert az osztrák jegybank ezerdarabos, hasonló értéktárral rendelkezik, mint az MNB - tette hozzá. De ugyanez van Amerikában is, a FED-nek több ezer darabos műkincsgyűjteménye van - hangzott el.

NVB - Lázár nem kommentál

Jogalkalmazóként az NVB-nek joga van arra, hogy kezdeményezze a vonatkozó törvényi szabályozás felülvizsgálatát, ami pedig a Nemzeti Választási Iroda épületében történt, a kopaszok és a szocialista beadványozó között, az méltatlan Lázár szerint, ezt - mint mondta - senki nem vitatja. A balhé ellenére az NVB által hozott döntést - miszerint Erdősi Lászlóné kérdését hagyták jóvá Nyakó Istváné ellenében - a továbbiakban nem kommentálta. Később azért azt hozzátette, hogy az NVI-nél történtekhez a kormánynak nincsen köze, ezzel kapcsolatban nem fognak egyeztetni Kubatov Gáborral, akihez köthetőek lehetnek azok a kopaszok, akik múlt hét elején megakadályozták, hogy Nyakó István elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Klik

Igen, lesznek változások - ismételte meg a pedagógusok lázongása, vagy inkább öntudatra ébredése óta már többször hangoztatott ígéretet a  miniszter, de ezt  ő is a Köznevelési Kerekasztal ülésein elhangzottak alapján tartja megvalósíthatónak. Tájékoztatása szerint hat munkacsoportban zajlik a köznevelés rendszerének átalakítása. Lázár azt is elmondta, hogy biztosan változik az iskolaigazgatók döntési kompetenciája, de még nincs végleges döntés.

Balog és Fazekas veszélyben?

Lázár reagált a Figyelő hírére, miszerint Balog Zoltán és Fazekas Sándor miniszterek pozíciója nem biztos a kormányban. A kancelláriaminiszter szerint fel sem merült a távozásuk, hozzátéve, hogy Orbán Viktor 2018-ban értékeli majd miniszterei munkáját.

Inog Balog és Fazekas széke?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán egyértelműen az oktatás, illetve az egészségügy körüli kálváriák miatt került szorult helyzetbe a miniszterelnök előtt - írja a Figyelő. A lap tudomása szerint a tárcavezetővel informálisan egy éve közölte Orbán, hogy sürgősen tegyen rendet a Klikk háza táján.

Fazekas Sándor is az Orbánhoz fűződő erős kapocs miatt maradhat még a posztján, annak ellenére, hogy őt is sok kritika éri a vidékfejlesztési tárca támogatás elosztási mechanizmusa miatt.  Azonban Fazekas egy időben nagy szolgálatot tett Orbánnak, amit a miniszterelnök - szokásához híven - nem felejt - emlékeztet a Figyelő.

Paks - Lázár értékeli Jávort

Az Európai Bizottság nem akarja megakadályozni a paksi atomerőmű kapacitásbővítését, a magyar kormány már megegyezett Brüsszellel a beruházás nyilvánosságával kapcsolatban, a projekttörvény rövidesen az Országgyűlés elé kerül - jelentette a miniszter. Szerinte az elmúlt hetekben felgyorsultak a tárgyalások a tiltott állami támogatásra és a kereskedelempolitikai szerződéskötési jogra vonatkozóan. Beszámolt arról is, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós keret pályázatainak 46 százalékát már meghirdették, s 2017. július 1-jéig valamennyit kiírják. Mindezek ellenére Lázár azt is megjegyezte, hogy nagyra értékeli például Jávor Benedek irodalmi vagy "szélmalomharcát az ügyben."

Gratulált Salgótarjánnak

Gratulált az időközi választási eredményhez Salgótarjánnak a miniszter, és kíváncsian várja, hogy az új polgármester hogyan faragja le a város másfél milliárd forintos adósságát. Azt is mondta, még nem tudni, belefér-e Orbán Viktor programjába, hogy a Modern Városok Program részeként Salgótarjánba is ellátogasson, de nem kizárt. A kormányfő roadshowjával kapcsolatban megjegyezte: Orbán március végén a szocialista Botka László vezette Szegedre látogat majd, az egyeztetést Lázár János személyesen készíti elő - hangzott el.

Megvédte Kósát

Lázár szerint mindannyiunknak van annyi problémája a magyar nyelvvel, mint Kósa Lajos frakcióvezetőnek.

Kitüntetik a Saul fiát?

A miniszter a Saul fiával kapcsolatos újságírói kérdésre közölte: a kormánynak március 15-e alkalmából nincs felterjesztési joga kitüntetés adományozására, de mindazonáltal rendkívüli nemzeti sikernek tartja a kormány a magyar film Oscar díját. Lázár hozzátette: akinek van felterjesztési joga, az viszont ki szeretné tüntetni a Saul fia alkotóit.

Lázár: méltatlan volt a kopaszok balhéja az NVI előtt

Publikálás dátuma
2016.03.03. 14:51
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFO 40 - 2016. február 18-án. MTI Fotó: Illyé
Ellenünk vannak a görögök - vagyis Athén is beleavatkozott abba az uniós szinten zajló perbe, amelynek során Magyarország azért küzd, hogy ne legyen migráns-kvóta, és hát nem a "mi" oldalunkon - ezzel a drámai hírrel indította a 41. kormányinfót Lázár János. A miniszter a Magyar Nemzeti Bank státusával kapcsolatban meghozott törvénymódosításról szólva azt mondta: a kormánynak nem joga és tisztje azt véleményezni. Lázár beszélt még a Klik-ről, Fazekas és Balog állítólagos leváltásáról, valamint az NVI épülete előtti balhéról is. Az állami televízió élő közvetítése egyébként többször is akadozott vagy megszakadt.

Menekültkérdés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívül hosszasan taglalta az egyre nehezebbé váló "migránshelyzetet", Magyarország - az EU által is - fenyegetettségét, beszélt a görög-macedón határon kialakult valóban drámai ( leginkább az ott feltorlódott menekülők számára - a szerk.)  helyzetről, és miközben rendre ismétlésekbe bocsátkozott, erőteljesen hangsúlyozta a "migránsok" egyre "erőszakosabb" fellépését.

De a vadászatot és a szállodai luxust sem megvető Lázár János összevont szemöldökkel és pattogóan kemény hangon ostorozta azokat a "migránsokat", akiknek van képük egy jobb élet reményében dörömbölni Európa kapuján. Ahogy fogalmazott:  ezeknek az embereknek 70-80 százaléka illegális, a megélhetés vonzza a többségüket. A miniszter azt is hozzátette, hogy amíg Szíriában 50 dollárt lehet keresni egy hónapban, míg Németországban 500 eurót is. Lázár szerint komoly kockázatot és fenyegetést jelentenek az egyre agresszívabb illegális bevándorlók, ezért a jövőben is igénybe veszik a honvédség segítségét is a határvédelemben. Ám a kormány jószívű is: a miniszter bejelentette, hogy Magyarország segélyprogramokat is finanszíroz, Szíriában például a britekkel közösen épít egy kórházat.

A vélhetőleg várható kérdést is megelőzve, Lázár János  beszélt a korábban Orbán Viktor miniszterelnök által közölt  100 ezer ukrajnai befogadásának ügyére, a miniszter szerint mintegy 100 ezer kárpátaljai magyar hagyta el otthonát, ennyien azért nem kértek menekültstátust.

Orbánt ismétli

Magyarország érdekelt abban, hogy az EU-val vagy anélkül Szíriában a rendezés irányába mozduljanak a dolgok - mondta Lázár. Megismételte a korábban a kormányfő által is mondottakat: a konfliktus okát Szíriában, a helyszínen kell megoldani. "Ha ott támogatjuk őket, ott maradnak, ha pedig itt, akkor idejönnek" - ilyen egyszerű az elv Lázár szerint is.

Terrorveszély - nem nyújtották be a módosítást

Lázár elmondta: azért nem nyújtotta még be a kormány a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó hatodik alaptörvény-módosítást, mert nem alakult ki ebben ötpárti konszenzus.

Magyar Nemzeti Bank

Serceghettek az újságírói pennák vagy inkább laptopok, ( a kérdésekre készülve)  amikor Lázár János a Magyar Nemzeti Bank ügyéről kezdett el beszélni, a történetet ugyanis a miniszter pillanatok alatt rövidre zárta: a kormánynak nincs dolga ezzel - gyakorlatilag ezt közölte. A magyar kormánynak nem joga és tisztje véleményezni a Magyar Nemzeti Bank státusával kapcsolatban meghozott törvénymódosítást - jelentette ki Lázár, bár azt is jelezte: a jegybank alapítványainak vagyonáról szóló vita végére egyelőre még nem lehet pontot tenni. Ha kell - fogalmazott - Trócsányi László igazságügyi miniszteren keresztül a kabinet kész közreműködni a probléma megoldásában. De a kormány tiszteletben tartja, hogy a parlament milyen jogszabályokat fogad el a központi bank működéséről. Azt, hogy "ami nem magánpénz, az közpénz" Lázár elismerte, de szerinte a közpénzre vonatkozó szabályok lehetnek különbözőek. Az ország pénzügyi biztonsága érdekében igenis lehet korlátozni a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát - jelentette ki. Később a miniszter egy újságírói kérdésre hozzátette: a közvagyon jelleg megmarad, de a közvagyon jelleg ettől még korlátozható.

Politikai akció?

A jegybank ellen politikai akció zajlik, mert Magyarország gazdasági sikereiben az MNB-nek nagy szerepe van - mondta Lázár, aki szerint a politika egy része az ország gyengítése érdekében most éppen a jegybankot támadja. Szerinte az MNB dolga, hogy az ország pénzügyi biztonságával összefüggő feladatai egy részét gazdasági társaságon keresztül végzi-e, vagy sem. Az pedig, hogy a jegybank műkincseket vásárol, nem különleges, mert az osztrák jegybank ezerdarabos, hasonló értéktárral rendelkezik, mint az MNB - tette hozzá. De ugyanez van Amerikában is, a FED-nek több ezer darabos műkincsgyűjteménye van - hangzott el.

NVB - Lázár nem kommentál

Jogalkalmazóként az NVB-nek joga van arra, hogy kezdeményezze a vonatkozó törvényi szabályozás felülvizsgálatát, ami pedig a Nemzeti Választási Iroda épületében történt, a kopaszok és a szocialista beadványozó között, az méltatlan Lázár szerint, ezt - mint mondta - senki nem vitatja. A balhé ellenére az NVB által hozott döntést - miszerint Erdősi Lászlóné kérdését hagyták jóvá Nyakó Istváné ellenében - a továbbiakban nem kommentálta. Később azért azt hozzátette, hogy az NVI-nél történtekhez a kormánynak nincsen köze, ezzel kapcsolatban nem fognak egyeztetni Kubatov Gáborral, akihez köthetőek lehetnek azok a kopaszok, akik múlt hét elején megakadályozták, hogy Nyakó István elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Klik

Igen, lesznek változások - ismételte meg a pedagógusok lázongása, vagy inkább öntudatra ébredése óta már többször hangoztatott ígéretet a  miniszter, de ezt  ő is a Köznevelési Kerekasztal ülésein elhangzottak alapján tartja megvalósíthatónak. Tájékoztatása szerint hat munkacsoportban zajlik a köznevelés rendszerének átalakítása. Lázár azt is elmondta, hogy biztosan változik az iskolaigazgatók döntési kompetenciája, de még nincs végleges döntés.

Balog és Fazekas veszélyben?

Lázár reagált a Figyelő hírére, miszerint Balog Zoltán és Fazekas Sándor miniszterek pozíciója nem biztos a kormányban. A kancelláriaminiszter szerint fel sem merült a távozásuk, hozzátéve, hogy Orbán Viktor 2018-ban értékeli majd miniszterei munkáját.

Inog Balog és Fazekas széke?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán egyértelműen az oktatás, illetve az egészségügy körüli kálváriák miatt került szorult helyzetbe a miniszterelnök előtt - írja a Figyelő. A lap tudomása szerint a tárcavezetővel informálisan egy éve közölte Orbán, hogy sürgősen tegyen rendet a Klikk háza táján.

Fazekas Sándor is az Orbánhoz fűződő erős kapocs miatt maradhat még a posztján, annak ellenére, hogy őt is sok kritika éri a vidékfejlesztési tárca támogatás elosztási mechanizmusa miatt.  Azonban Fazekas egy időben nagy szolgálatot tett Orbánnak, amit a miniszterelnök - szokásához híven - nem felejt - emlékeztet a Figyelő.

Paks - Lázár értékeli Jávort

Az Európai Bizottság nem akarja megakadályozni a paksi atomerőmű kapacitásbővítését, a magyar kormány már megegyezett Brüsszellel a beruházás nyilvánosságával kapcsolatban, a projekttörvény rövidesen az Országgyűlés elé kerül - jelentette a miniszter. Szerinte az elmúlt hetekben felgyorsultak a tárgyalások a tiltott állami támogatásra és a kereskedelempolitikai szerződéskötési jogra vonatkozóan. Beszámolt arról is, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós keret pályázatainak 46 százalékát már meghirdették, s 2017. július 1-jéig valamennyit kiírják. Mindezek ellenére Lázár azt is megjegyezte, hogy nagyra értékeli például Jávor Benedek irodalmi vagy "szélmalomharcát az ügyben."

Gratulált Salgótarjánnak

Gratulált az időközi választási eredményhez Salgótarjánnak a miniszter, és kíváncsian várja, hogy az új polgármester hogyan faragja le a város másfél milliárd forintos adósságát. Azt is mondta, még nem tudni, belefér-e Orbán Viktor programjába, hogy a Modern Városok Program részeként Salgótarjánba is ellátogasson, de nem kizárt. A kormányfő roadshowjával kapcsolatban megjegyezte: Orbán március végén a szocialista Botka László vezette Szegedre látogat majd, az egyeztetést Lázár János személyesen készíti elő - hangzott el.

Megvédte Kósát

Lázár szerint mindannyiunknak van annyi problémája a magyar nyelvvel, mint Kósa Lajos frakcióvezetőnek.

Kitüntetik a Saul fiát?

A miniszter a Saul fiával kapcsolatos újságírói kérdésre közölte: a kormánynak március 15-e alkalmából nincs felterjesztési joga kitüntetés adományozására, de mindazonáltal rendkívüli nemzeti sikernek tartja a kormány a magyar film Oscar díját. Lázár hozzátette: akinek van felterjesztési joga, az viszont ki szeretné tüntetni a Saul fia alkotóit.