Kártalanítást ígértek a földbérlőknek Mezőhegyesen

Újabb mezőhegyesi földterületet nem írnak ki árverésre, a már árverésre került földek esetén nem kötik meg a szerződést, és a már megkötött, az új gazdaság alapját képező területekre vonatkozó földbérleti szerződéseket is szeretnék mihamarabb felbontani, illetve hamarosan határozat születik a kártalanításról - mondta a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének a koordinálásáért felelős kormánybiztos hétfőn Mezőhegyesen, sajtótájékoztatón.

Farkas Sándor hangsúlyozta: nem látja jogi akadályát annak, hogy a mezőhegyesi földekre vonatkozó, már megkötött földbérleti szerződéseket, valamint a földárverések nyomán született szerződéseket felbontsák, illetve ne kössék meg. A kontraktusokban ugyanis az szerepel, hogy a magyar állam három éven belül elállhat a szerződésektől - mondta.     Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: hamarosan határozat születik arról, hogy teljes mértékben kártalanítják a bérlőket és a vevőket a már befektetett forrásaikat illetően.

Szerző

Deutsch a V4-ekkel csökkentené az internetáfát

Publikálás dátuma
2016.03.07. 13:03
FOTÓ: Népszava
Kormányzati szándék van arra, hogy a visegrádi négyek (V4) együtt lépjenek fel az internetezés általános forgalmi adójának csökkentése érdekében - mondta el Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos egy hétfői budapesti háttérbeszélgetésen.

Közölte, a V4 külügyminisztereinek májusi tanácskozásán lehet téma, hogy javasolják, a tagállamok sorolhassák a kedvezményes áfakörbe ezt a szolgáltatást, hozzátéve, "jó esély van arra, hogy ez átmenjen uniós szinten".  A politikus megjegyezte: Magyarországon az a minimális cél, hogy három éven belül elérje a 85 százalékos uniós átlagot az internethasználók ma 63-70 százalékos aránya, ennek pedig a hálózat- és a kompetenciafejlesztés mellett lényeges eszköze a hozzáférők körének bővítése. 

Szerző

DK: ezrek halnak meg évente kórházi fertőzésben

A DK azt követeli, hogy a kormány 100 milliárd forintot csoportosítson át "az egészségügy életben tartására" és a kórházi fertőzések csökkentésére a költségvetés tartalékából.

A párt egészségügyi kabinetvezetője hétfőn azt mondta, hogy a szakmai szervezetek szerint Magyarországon évente 99 ezer ember betegszik meg kórházi fertőzésben, közülük 2-3 ezren meg is halnak.  László Imre szerint a kormány úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne ahhoz a nagyjából 15 ezer emberhez, akik az elmúlt 6 évben kórházi fertőzésekben haltak meg, holott a hetven százalékuk megmenthető lett volna.

Szerző