Előfizetés

Törökország új ötletekkel állt elő az EU-csúcson

Meghosszabbították az Európai Unió és Törökország vezetőinek hétfői brüsszeli csúcstalálkozóját, mert Törökország új javaslatokkal állt elő a migrációs válság rendezésével kapcsolatban - közölte egy uniós tisztségviselő.

Tájékoztatása szerint Ahmet Davutoglu török miniszterelnök javaslata szerint Ankara többet tenne a migránsáradat megfékezésére, mint amennyiről eddig tárgyaltak, de cserébe többet is kér az uniótól.

Egy uniós diplomata szerint Ankara többet kér a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért 3 milliárd eurónál, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások azonnali felgyorsítását, valamint a törökök uniós vízummentességének előre hozatalát, már idén tavaszi bevezetését kéri.

Törökország ezért cserébe hajlandó visszafogadni azokat a nem szíriai migránsokat, akiknek menedékkérelmét az uniós országokban elutasítják. Ankara eddig csak a területi vizein feltartóztatott (Nyugat-Európába tartó) menedékkérőket fogadta vissza.

Az uniós vezetők hétfőn munkaebéden kezdtek tárgyalni a török miniszterelnökkel, de az EU-tisztségviselő szerint a csúcstalálkozó estig elhúzódik, hogy megpróbáljanak megoldást találni az említett kérdésekben.

Meghalt Szöllősi Mihály borász

Elhunyt Szöllősi Mihály borász, az Ászár-Neszmélyi borvidék egyik meghatározó termelője, 2009-ben borászata elnyerte az Év Pincészete, 2015-ben pedig ő nyerte el Év Bortermelője címet - közölte a polgármesteri hivatal.

A 67 éves korában elhunyt borász Mezőtúron született. Növényvédelmi mérnökként vezette a Sárisápi Termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatát. Saját bort először 37 évesen készített, majd 13 év múlva megvásárolta a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által 1830-ban épített pincét, amelynek egy részét eredeti állapotában állította helyre.

Szöllősi Mihály volt a Tatai Hegyközség elnöke, a Zsigmond Király Borlovagrend nagymestere, tagja a Magyar Bor Akadémiának és a Neszmély-Tata borút elnökségének.

A tájékoztatás szerint integrátor pincészetként Szöllősiék a saját, mintegy harminc hektárnyi birtok kétszeres mennyiségén termeltetnek szőlőt, s így a felvásárláson keresztül megélhetést biztosítanak több tucat kistermelőnek.

A Szöllősi Pincészet 2012-ben 120 millió forintból épített palackozóüzemet és tárolópincét. Évente 2500 hektoliter bort állítanak elő, választékukban neszmélyi fehér borok szerepelnek. A termelt mennyiség 40 százalékát folyóborként értékesítik, palackban évente 130 000 tételt adnak el.

Mészáros milliói miatt tett bejelentést egy fideszes

Publikálás dátuma
2016.03.07. 15:22
FOTÓ: Népszava
Tényi István, a feljelentéseiről ismert fideszes magánszemély a Magyar Narancs cikkére hivatkozva korrupciós bűncselekmények kockázatának gyanújával bejelentést tett a rendőrségen. 

Mint írta: a beszámoló szerint az elmúlt öt évben az agrárpénzek Felcsúton döntő többségben két személyhez áramlanak. A két személy a miniszterelnök közeli ismerősei: Flier Jánosné és Mészáros Lőrinc. A területen alig akad olyan személy, aki 10 millió forintnál nagyobb támogatást kap.

Mészáros Lőrinc polgármester 2015. év első három negyedévében 2206-szor nagyobb támogatást kapott, mint 2010-ben, amikor még nem volt a miniszterelnök közeli barátja. Filer János a miniszterelnök feleségének földjeit kezeli. Ő 2010-ben még csak 18,7 millió juttatást kapott, később azonban már 272,9 milliót.

Tényi szerint ezek az adatok a közvéleményben felvethetik a korrupciós bűncselekmények kockázatának gyanúját, mely szerint nevezett személyek a miniszterelnökkel való barátságra/ismertségre hivatkozva szereznek földeket, vagyont.

Lásd még: Nárcisz, Orbán Viktor és az egykori Habsburg-major