Merkel: nagyon fontos lépést tettek a tagországok vezetői

Nagyon fontos lépést tettek az EU állam-, illetve kormányfői a menekültválságról folytatott megbeszélésükről kidolgozott nyilatkozat elfogadásával, mert a dokumentum a Törökországgal kezdett együttműködés elmélyítéséről és a görögországi helyzet fenntarthatóságának biztosításáról szól - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a hajnalban véget ért brüsszeli uniós csúcsról.

A kancellár Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nyilatkozatnak a balkáni migrációs útvonalon zajló áramlás megszűnéséről szóló része csupán "helyzetleírás".  Ez a helyzet egyoldalú döntések miatt keletkezett, amelyeket Németország nem üdvözölt, mert fenntarthatatlan állapotokat idézett elő Görögországban - tette hozzá Angela Merkel.

Ugyanakkor a nyilatkozat azt is megjelöli, hogy miként kell megszilárdítani a balkáni migrációs útvonalon és Görögországban kialakult helyzetet, vagyis a tagállami vezetők egy következetes dokumentumot fogadtak el - emelte ki a német kancellár.

Szerző

ENSZ-főbiztos: a kerítések csak fokozzák a szenvedést

Nem jelent megoldást a kerítések és falak építése a menekültek távol tartására, ezek csak fokozzák ezeknek az embereknek a szenvedését - jelentette ki kedden Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

A tisztségviselő az EP-képviselők előtt beszélve hangsúlyozta: Európa elérkezett az igazság pillanatához, most kell megerősíteni azokat a értékeket, amelyekre a kontinens épült. Filippo Grandi aggodalmát fejezte ki az uniós és török vezetők hétfői brüsszeli csúcstalálkozóján megkötött elvi megállapodással kapcsolatban. Mint mondta, attól tart, hogy olyan egyezmény születhet, amelynek során nem veszik figyelembe a nemzetközi jog előírásait.

Szerző
Témák
ENSZ menekültek

Tüntetnek a csúcson - Zárva maradtak az üzletek is

Az esős idő ellenére több száz környezetvédő tüntet Velence városában Matteo Renzi olasz kormányfő és Francois Hollande francia elnök keddi találkozója előtt, amely miatt teljesen lezárták a Szent Márk teret és környékét szélsőséges csoportok akcióitól tartva. 

A zöld aktivisták gyalogosan és hajókkal is tiltakoznak a város utcáin és csatornáin.  Így kívánják hallatni hangjukat a délután kezdődő olasz-francia csúcstalálkozó alkalmából, amelyen a két ország közötti infrastrukturális befektetések is napirenden szerepelnek. 

Matteo Renzi és Francois Holland, valamint a római és párizsi kormány mintegy húsz minisztere a velencei Dózse-palotában tanácskozik, elsősorban politikai és gazdasági kérdésekről. Az olasz kormányfő és a francia elnök a líbiai helyzetről és a migrációról is egyeztet majd.

A csúcstalálkozó miatt a környéken zárva vannak a múzeumok, a könyvtárak, az éttermek és az üzletek is. A hatóságok anarchista csoportok akcióitól tartanak. A Szent Márk térhez közeli csatornákat különleges búváregységek pásztázták végig, és mesterlövészek láthatók a térre néző épületek tetején. Több száz olasz és francia rendőr és biztonsági ember ellenőrzi Velence belvárosát. Tavaly decemberben anarchista csoportok szállták meg Velencét, akiket rohamrendőrökkel sikerült csak megfékezni.    

Szerző
Témák
Velence