Előfizetés

Pusztító csapás az USA-ra? Keménykedik a kis vezér

Kim Dzsong Un azt állította, az ország tudósainak sikerült miniatürizálni termonukleáris bombát. Ez komoly eredmény lenne, mert ezzel a robbanószerkezettel láthatnák el a ballisztikus rakétákat. Vagyis – legalábbis Phenjan saját állítása szerint – ezzel akár az Egyesült Államokat pusztító erejű csapással sújthatnák. Észak-Korea kis vezére ezért óriási áttörésről beszélt az ország hadiiparában.

Kim Dzsong Un ráadásul kifejezetten termonukleáris bombát emlegetett, amely erejét tekintve jóval nagyobb hatású, mint a hagyományos atombomba. Észak-Korea januárban azt állította, hogy januárban termonukleáris bombával hajtott végre kísérletet, szakértők azonban erőteljes kételyeiket fejezték ki ennek kapcsán.

Szakértők megosztottak abban, valóban képes-e Phenjan nukleáris töltettel ellátni ballisztikus rakétáit. Tény azonban, hogy egyes titkosszolgálatok gyors előrehaladásról számoltak be ezen a téren. Melissa Hanham, aki a Middlebury Intézeten az észak-koreai nukleáris program ügyével foglalkozik, elmondta, nem szabad azonnal blöffnek tekinteni a miniatürizásról szóló hírt, mert éppen elég idő telt el az észak-koreai atomprogram megkezdése óta, hogy ez lehetségessé váljon.

A kis vezér egy nappal azt követően számolt be az újabb „hatalmas sikerről”, hogy a phenjani nemzetvédelmi bizottság nukleáris megelőző csapást helyezett kilátásba Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen. Kim Dzsong Un ezzel kapcsolatban azt közölte, hazája egyetlen pillanatig sem vár, ha úgy látja, elérkezett a megelőző csapás ideje.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt héten szigorú szankciókat rendelt el Észak-Korea ellen. A büntetőintézkedések Phenjan magyarázata szerint az Egyesült Államoknak az országgal szembeni összeesküvésére vezethetően vissza. 

Tengerjárók miatt tiltakoztak

Publikálás dátuma
2016.03.09. 06:44
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/AWAKENING

Mintegy húsz csónakkal vonultak fel a környezetvédők Velencében, a Canal Grandén, hogy tiltakozzanak a tengerre épült városba érkező nagy tengerjáró hajók szennyező hatása ellen. Több mint ötszázan a szárazföldön tüntettek a Lyon–Torinó nagy sebességű vasút vonalának továbbépítése ellen is. A rendőrség rohamcsónakjai megakadályozták, hogy a tüntetők kikössenek a Szent Márk térnél, vízágyúval oszlatták fel a megmozdulásokat.

Újabb iráni rakétateszt

Az iráni keményvonalasok megirigyelhették az észak-koreai kis vezér sikerét: több ballisztikus rakétát is kilőttek kedden, tudva tudván, hogy ezzel továbbra is érvényben lévő szankciókat sértenek meg. Tavaly októberben egy közepes hatótávolságú Emad rakéta kilövésével vívták ki a nemzetközi közösség elítélését, az Egyesült Államok a kísérlet nyomán új szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben, a rakétaprogramhoz kapcsolódó vállalkozásokat és egyéneket érintő új korlátozásokat vezettek be.

Amir Ali Hadzsizadeh, az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) dandártábornoka a Reuters jelentése szerint kijelentette, a szankciók nem fogják megakadályozni Iránt abban, hogy tovább fejlessze ballisztikus rakétáit, amelyeket a hagyományos védelem sarkalatos részének tekintenek.

A rakétakilövéseket az állami televízió is.bemutatta. Egy közepes hatótávolságú Kiam-1 rakétát föld alatti silóból lőtték ki kedden, a korai hajnali órákban, mint közölték. A rakéta 700 kilométer távolságban élő célpontot ért el. Az előző, Emad rakétával végrehajtott kísérletet is újra bemutatták. Az októberi kísérlet, amelyet már Teherán és a Hatok tavaly júliusi, történelmi nukleáris megállapodásának aláírását követően hajtottak végre, az ENSZ 1929. számú határozatát sértette. Amikor idén januárban ténylegesen életbe lépett az egyezmény, ez a határozat elévült, de egy másik lépett a helyébe, továbbra is tiltva a nukleáris robbanófejjel is felszerelhető, ballisztikus rakéták tesztelését. Teherán cáfolja, hogy ezek a rakéták alkalmasak lennének nukleáris robbanófej hordozására.