Tengerjárók miatt tiltakoztak

Publikálás dátuma
2016.03.09. 06:44
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/AWAKENING

Mintegy húsz csónakkal vonultak fel a környezetvédők Velencében, a Canal Grandén, hogy tiltakozzanak a tengerre épült városba érkező nagy tengerjáró hajók szennyező hatása ellen. Több mint ötszázan a szárazföldön tüntettek a Lyon–Torinó nagy sebességű vasút vonalának továbbépítése ellen is. A rendőrség rohamcsónakjai megakadályozták, hogy a tüntetők kikössenek a Szent Márk térnél, vízágyúval oszlatták fel a megmozdulásokat.

Szerző

Újabb iráni rakétateszt

Az iráni keményvonalasok megirigyelhették az észak-koreai kis vezér sikerét: több ballisztikus rakétát is kilőttek kedden, tudva tudván, hogy ezzel továbbra is érvényben lévő szankciókat sértenek meg. Tavaly októberben egy közepes hatótávolságú Emad rakéta kilövésével vívták ki a nemzetközi közösség elítélését, az Egyesült Államok a kísérlet nyomán új szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben, a rakétaprogramhoz kapcsolódó vállalkozásokat és egyéneket érintő új korlátozásokat vezettek be.

Amir Ali Hadzsizadeh, az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) dandártábornoka a Reuters jelentése szerint kijelentette, a szankciók nem fogják megakadályozni Iránt abban, hogy tovább fejlessze ballisztikus rakétáit, amelyeket a hagyományos védelem sarkalatos részének tekintenek.

A rakétakilövéseket az állami televízió is.bemutatta. Egy közepes hatótávolságú Kiam-1 rakétát föld alatti silóból lőtték ki kedden, a korai hajnali órákban, mint közölték. A rakéta 700 kilométer távolságban élő célpontot ért el. Az előző, Emad rakétával végrehajtott kísérletet is újra bemutatták. Az októberi kísérlet, amelyet már Teherán és a Hatok tavaly júliusi, történelmi nukleáris megállapodásának aláírását követően hajtottak végre, az ENSZ 1929. számú határozatát sértette. Amikor idén januárban ténylegesen életbe lépett az egyezmény, ez a határozat elévült, de egy másik lépett a helyébe, továbbra is tiltva a nukleáris robbanófejjel is felszerelhető, ballisztikus rakéták tesztelését. Teherán cáfolja, hogy ezek a rakéták alkalmasak lennének nukleáris robbanófej hordozására.

Szerző

Cáfolja az al-Shabab a súlyos veszteséget

Elismerte tegnap az al-Shabab terrorszervezet, hogy szombaton amerikai légicsapás érte egyik bázisukat Szomáliában, de szerintük az amerikai adatok túlzottak az áldozatok számáról.

A Pentagon hétfőn jelentette be, hogy drónokkal és harci gépekkel összehangolt támadást hajtottak végre a szomáliai fővárostól, Mogadishutól csaknem 200 kilométerre északra fekvő Raso kiképzőtábor ellen. Jeff Davis, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy több mint 150 terroristát öltek meg a katonai műveletben. Davis elmondta: a támadást azért hajtották végre, mivel bizonyos információk szerint az al-Shabab azonnali fenyegetést jelentett a Szomáliában állomásozó amerikai egységekre, illetve az Afrikai Unió erőire. Már jó ideje megfigyelés alatt tartották a kiképzőbázist, s a felderítési adatok azt mutatták, hogy nagy hadműveletre készül az al-Shabab. A Pentagon-szóvivő hangsúlyozta, a tábor teljesen megsemmisült, civilek nem estek áldozatul a nagyszabású amerikai légicsapásban.

Az Egyesült Államok csak kis létszámú katonai erőt állomásoztat Szomáliában a CNN szerint: amerikai katonák védik Mogadishu repülőterét és különleges alakulatok is tevékenykednek az Afrika szarván fekvő országban. A Pentagon beszámolójából nem derült ki, hol készült lecsapni a terrorszervezet. Az ABC News meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy egy drónbázist vettek volna célba. A csatorna jelentése szerint a szomáliai hírszerzés segítette az amerikai támadás előkészítését.

Az al-Shabab tegnap cáfolta, hogy több mint 150 embert veszítettek volna. „Biztonsági okokból soha nem gyűjtünk össze száz harcost egy helyen, tudjuk, hogy a légtér tele van ellenséges gépekkel” – közölte a Reuters szerint a terrorcsoport katonai szóvivője.

Szerző