Előfizetés

Bíró előtt a debreceni fideszes képviselő valódi gyilkosa

Publikálás dátuma
2016.03.09. 11:04
Illusztráció: Thinkstock
Megkezdődött a Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt férfi büntetőpere szerdán a Nyíregyházi Törvényszéken. A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolt D. Lajos az ügyészség szerint 2007 áprilisában egy éjjel rátámadt a képviselőre debreceni otthonában. Feszítővassal többször fejen ütötte, majd olyan erővel szorította meg a nyakát, hogy a nő azonnal meghalt.

A gyilkossággal korábban az áldozat fiát, ifj. Schönstein Sándort vádolták meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte, de a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el az ügyben. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat, és a döntést az ítélőtábla jóváhagyta.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2013 novemberében ismét nyomozást rendelt el az ügyben. A bizonyítékok alapján tavaly februárban a 36 éves debreceni D. Lajost gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók. Halász Ágnes ügyész szerdán a vádiratot részletesen ismertetve elmondta, a büntetett előéletű vádlott 2007. március 10-én feltételes szabadságra bocsátása után segédmunkásként dolgozott egy debreceni ingatlanon, amelynek a telekszomszédja volt a sértetté. A férfi anyagi gondokkal küszködött, ráadásul március 31-én az építkezésről is elbocsátották.

A 2007. április 6-án este Debrecenben csavargó férfi elhatározta, hogy az általa egyedülállónak megismert sértettől fog pénzt vagy egyéb értéket szerezni. Este tíz óra körül ment be a házba, és az építkezésről magához vett feszítővassal az ágyban olvasgató asszonyra támadt. A nő fejét és arcát több helyen megütötte, majd a felsőtestére ülve az alkarjával leszorította a nyakát, amitől az asszony azonnal meghalt - ismertette az ügyész. A férfi az áldozat telefonját, mp3-lejátszóját és húszezer forintját vitte el a lakásból; a telefont később a városban elásta, a pénz pedig elköltötte. A holttestet másnap találta meg az áldozat fia.

D. Lajos a vádirat ismertetése után azt mondta, nem akar vallomást tenni, nem ismeri el bűnösségét, és kérdésekre sem válaszol. A más bűncselekmény miatt jogerős börtönbüntetését töltő férfi ugyanakkor nehezményezte, hogy nem kapta meg a büntetőper egyes iratait. A vádlott szenvtelen arccal hallgatta végig az ügyészi vádat.

Bodnár Zsolt tanácsvezető bíró a tárgyaláson utalt arra, hogy D. Lajos az áldozat fia ellen folyó eljárás alatt többféle, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatot tett. Először a 2009 júniusában tett első, ügyész és rendőr előtt elmondott vallomását olvasta fel a bíró, majd a kihallgatásáról készült videofelvételt vetítették le. Ebben a férfi, aki egy lopás miatt éppen előzetes letartóztatásban volt, lényegében beismerte Balla Irma meggyilkolását, amelynek részleteiről is vallott. Elmondta, hogyan szemrevételezte Balla Irma házát, miközben az építkezésen dolgozott. A vallomásában pontos leírást adott a ház berendezéséről, az asszony mobiltelefonjának színéről és típusáról is. A készüléket azon az útvonalon találták meg, amelyen a férfi gyalogosan hazajárt az építkezés helyszínéről.

Ezt a vallomását azonban a férfi a későbbi kihallgatásán visszavonta, így azt az eljárásban már nem vehették figyelembe. A visszavonást azzal indokolta, hogy "összekapcsolt dolgokat" és - mivel elmondása szerint többször használt kábítószert - akkor "drog hatása alatt" vallotta be a bűncselekményt. A későbbi kihallgatásain viszont már tisztábban látott, ezért vonta vissza vallomását. Úgy fogalmazott, amikor rákattintották a bilincset, elvesztette a fejét, és attól félt, hogy elveszíti a feleségét.

A vádlott azt mondta, "bármit, még a móri mészárlást" is elvállalta volna, csak három napig helyezzék szabadlábra és együtt lehessen szerelmével. Közölte, nem volt tisztában szavainak súlyával. "Nem tudom, mit beszélek (...), csak azon gondolkodom, hogyan láthatnám a szerelmemet" - mondta. A férfit a 2009 júliusában elkezdődött, elsőfokú büntetőperben tanúként is meghallgatta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, de a másik bűnügyben tett, a gyilkosságra vonatkozó vallomását nem ismertethették, mert ahhoz a férfi nem járult hozzá.

Magyar György ügyvéd, sértetti képviselő a tárgyalás szünetében újságírók kérdésére elmondta, a gyilkosság elkövetése óta kilenc év telt el, és csak most jutott el addig az ügy, hogy valakinek a gyanúsításából - nagy valószínűséggel a történeti tényállásnak megfelelő - vádirat született. "Én azt fájlalom, hogy lefolyt egy olyan büntetőeljárás a védencemmel, ifj. Schönstein Sándorral szemben, aminek semmi értelme nem volt. Az ügyészség téves úton járt, most talán már rátalált a helyesre" - fogalmazott az ügyvéd. Magyar György megjegyezte, ifj. Schönstein Sándor két évig tartó előzetes letartóztatásával összefüggésben kártalanítási eljárás van folyamatban a debreceni bíróságon.

Nyakon szúrta élettársát egy nő Kőbányán

A pár azt állította, hogy esés okozta a férfi sérülését, de a kőbányai rendőröknek gyanúsak voltak a körülmények. Kiderítették, hogy a vérző férfit valójában élettársa szúrta le.

A kőbányai rendőrök hétfő este Kőbányán, Pongrácz út és Csilla utca kereszteződésében egy 36 éves vérző férfit és élettársát találták. A pár egybehangzóan azt állította, hogy a férfi elesett az utcán, és egy üvegszilánk vágta meg a nyakát.

A rendőrök megnézték a térfigyelő kamerák felvételeit és azt látták, hogy a pár veszekedett a kőbányai utcán, majd a nő egy alkalommal nyakon szúrta a férfit. A bűncselekmény elkövetését követően az általa használt szúró-vágó eszközt eldobta, amelyet a rendőrök a helyszínen később megtaláltak.

A nyomozók a nőt előállították a kerületi rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. Vele szemben – szabadlábon hagyása mellett – a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le - olvasható a police.hu-n.

Átverte a szállodákat - Így nyúlt le 60 milliót a csaló

Vádat emelt jelentős kárt okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás miatt a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség egy 48 éves férfi ellen, aki nyolc embertől mintegy hatvanmillió forintot csalt ki - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron megyei főügyész szerdán.

Takács Péter közölte: a férfi üzletembernek adta ki magát, ígéretet tett kézilabdacsapat támogatására, wellness szálloda építésére, részvény kiváltásra és hotelvásárlásra. Azt állította, hogy jó kapcsolatai vannak, erre építve a barátnőjével hetekig ingyen lakott különböző szállodákban, amelyekben a szolgáltatásokat is igénybe vették. A számlák kifizetése olykor azért maradt el, mert a vádlott pénzváltást színlelve hagyta el a szállodát, más esetben a hotel megvásárlása felől érdeklődött és ezzel elterelte a tulajdonosok figyelmét.

A férfi 10 ezer eurót (3 millió 109 ezer 800 forint) kért és kapott kölcsön az állítólagos milliárdos francia ismerőse műkincseinek értékesítésével kapcsolatos kiadásaira, a sértettnek azt ígérte, hogy jutalékot fizet neki, valamint kapcsolatai révén közreműködik a balti államokban és Romániában tervezett energiaital-terjesztésben.

Azt állította, hogy baráti kapcsolatban van az egyik német autóipari cég tulajdonosi köréhez tartozó katari befektetők egyikével, erre hivatkozva ingatlanfejlesztési projektet vázolt fel az egyik férfi kézilabdacsapat vezetőjének, és vállalta a csapat évenkénti 400 ezer eurós (124 millió 392 ezer forint) támogatását is. Az erre szánt összegek felszabadítására a csapat vezetője 29 ezer 600 eurót (9 millió 205 ezer forint) adott át neki.

Egy másik esetben ügyintézési költségként jutott 8 ezer euróhoz (2 millió 4587 ezer 840 forint), egy szabadidőközponthoz tartozó szálloda 1,7 milliárd forintos építési forrásának előteremtését ígérve. Hozzájutott továbbá értékpapír kiváltásához szükséges 15 ezer euró (4 millió 66 ezer 700 forint) kölcsönhöz és hivatkozott egy komplett lakópark felépítésével kapcsolatos lehetőségre is. Ez utóbbi esetben a hitelhez kapcsolódó ügyintézésre 40 millió forintot vett át több részletben a férfi, aki az egyik hotelben még a személyzettől is kapott 450 ezer forint kölcsönt.