Titkolja a kormány, miért hirdettek válsághelyzetet?

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint nem állnak fenn azok a törvényes körülmények, melyek alapján a kormány az egész országra kiterjedő válsághelyzetet hirdethetne ki, vagy ha mégis, akkor annak tényét eltitkolják.

Az MLP közleményében hangsúlyozza, hogy az országos válsághelyzet kihirdetésének egyik feltétele a menekültek számához kötődik, de jelenleg nem érkezik annyi ember Magyarországra, hogy ez a feltétel teljesülne, a másik feltételt pedig a tranzitzónákban tartózkodók létszáma határozza meg, de jelenleg ez sem éri el a törvényben rögzített mértéket.

Véleményük szerint így csak a harmadik feltétel jöhet szóba, ami nem más, mint hogy "olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakult ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti".

A Liberálisok szerint a kormánynak kötelessége feltárni, hogy mi a válsághelyzet elrendelésének konkrét indoka, azaz mely település van jelenleg közvetlen veszélyben azon a határmenti zónán kívül, ami már egyébként is a korábban kihirdetett, de még érvényes válsághelyzet területére esik.

Lásd még: Válsághelyzetet jelentett be Pintér

Szerző

Kopaszok akciója az NVI-nél - Az AH is vizsgálódik

Publikálás dátuma
2016.03.09. 15:00
FOTÓ: Szalmás Péter
Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is vizsgálja a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án történteket, amikor is kopasz verőlegények akadályozták meg Nyakó István szocialista politikust, hogy elsőként beadja a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezését - közölte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület szerdai zárt ülése után újságírókkal.

Molnár Zsolt mellett Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja is azt hangsúlyozta, hogy mivel egy népképviseleti szerv munkáját akadályozták, nemcsak a jogállamiságot, hanem a nemzetbiztonságot is érintő ügyről van szó. Leszögezték: az ügyben - amelyben több mint húsz feljelentés érkezett a hatóságokhoz - az egész társadalom válaszokat vár.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja és Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke is elítélte az NVI-nél történteket. Mirkóczki Ádám kitért arra is, hogy "egyesek" a Jobbikhoz akarják kötni a fideszes "Kubatov Gábor fizetett verőlegényeit". Németh Szilárd ezt a kijelentést a jobbikos képviselő üldözési mániájának tulajdonította, hozzátéve: Kubatov Gábor már nyilatkozott ebben az ügyben.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, február 23-án verőlegények akadályozták meg Nyakó Istvánt, hogy elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését.

Az ügyben múlt hét péntekig nem indított vizsgálatot a rendőrség, pedig több fideszes - köztük Lázár János, és a feljelentőbajnok Tényi István is elítélte a történteket, sőt a vs.hu által megkérdezett kormánypárti politikusok egyenesen gyalázatosnak, vérlázítónak, vércikinek, botrányosnak, mindennek a legaljának nevezték a történteket. Múlt héten a kopaszok akciója után a rendőrség sajtóosztálya úgy nyilatkozott lapunknak, azért nem indult nyomozás, mert a helyszínre érkező rendőrök nem tapasztaltak semmit, ami miatt intézkedniük kellett volna.

Mint később kiderült, több szálon is Kubatovhoz köthetők a kopaszok, Erdős Lászlóné egyik "testőre" például egy osztályba járt a Fidesz alelnökének titkárával, az FTC kommunikációs vezetőjével. Emellett több kigyúrt "referendumőr" is a Ferencvárosnál dolgozik, és van köztük börtönviselt is.

A Kúria csütörtök este hozta nyilvánosságra határozatát, amelyben kijelentik, hogy Nyakó István MSZP-s politikust  akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában.

Szerző
Témák
NVI kopaszok

Orbán Putyin kedvéért "folytatja a félelemkelést"

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor miniszterelnök ahelyett, hogy elősegítené a közös európai megoldás megteremtését, folytatja a félelemkeltést menekültügyben.

A migrációs válsághelyzet kihirdetésére reagáló közleményében az ellenzéki párt úgy fogalmaz, hogy a Fidesz a válsághelyzet kihirdetésével "a tavaly megkezdett gyűlöletkampányával kijelölt úton halad tovább", amely nem teremt biztonságot a többségi társadalom számára, nem szolidáris a többi uniós tagállammal, a menedékkérőkkel szemben pedig embertelen. A Fidesz gyűlöletkampánya a félelem és a csökkenő biztonság terve, ami kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekét szolgálja - írták. Hozzátették: az Együtt elutasítja a háborús riogatást, és olyan közös európai megoldás megteremtését sürgeti, amely a többségi társadalom számára biztonságos, a menedékkérőkkel pedig emberséges.

Lásd még: Válsághelyzetet jelentett be Pintér

Szerző