Hiller István: félelemben él a jelenlegi hatalom

Publikálás dátuma
2016.03.12. 06:03
A nemzeti ünnep az összetartozást erősítheti, no meg az érzést, hogy a szabadságért érdemes kiállni - Fotó: Tóth Gergő, Népszava
Március 15-ét nem lehet betiltani - figyelmeztet Hiller István. A parlament szocialista alelnöke a kormánynak azt üzeni, korlátozni, megfélemlíteni ugyan lehet, ám az a hatalom, amely ezt az ünnepet megpróbálja elvenni, jobb, ha elkezdi saját sírfeliratát fogalmazni. Hiller látja, mire készül a kormány a saját szabályait is felrúgó veszélyhelyzettel, ám azt nem akarja hinni, hogy erre hivatkozva betiltják a tüntetéseket. A sajtószabadság korlátozását egy félelemben élő hatalom reakciójának tartaná.

- Megtörténhet, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva betiltják a tüntetéseket és csak Orbán Viktor beszélhet majd a fizetett tapsolók, meg a lengyelek előtt?

- Nem akarom hinni, hogy így lesz. Akkor sem, ha látom, mire készül a kormány, egyebek mellett ezzel a saját szabályait is felrúgó, egész országra érvényes rendelettel. De üzenem, március 15-ét nem lehet betiltani. Korlátozni, médián keresztül megfélemlíteni ugyan lehet, ám az a hatalom, amelyik ezt az ünnepet megpróbálja elvenni, jobb, ha elkezdi saját sírfeliratát fogalmazni. Magyarországon március 15-e a szabadság szimbóluma.

- A jelek szerint elkezdett félni, kapkodni a kormány. Talán, mert a nemzeti ünnep furcsa nyitányaként az államfő nem írta alá az MNB-törvényt, eközben viszont megismertük Orbán "főherceg" titkos rezidenciáját és Matolcsy várbeli álmát.

- Miért ne félne a hatalom? Inkább azon kellene csodálkozni, ha nem éreznék, mindez vissza fog hullani rájuk. Sőt, már el is kezdett. Salgótarjánban rég nem látott vereséget szenvedett a Fidesz és fölényes győzelmet aratott a baloldal. De az előbbi sort folytatva, a terrorveszély-helyzetre vonatkozó alkotmánymódosítást be sem adták, akkora volt a tiltakozás. Miután elvesztették a kétharmadot, meg sem próbálkozhattak ezzel. A társadalom is lázad, ilyen helyzetben természetes, ha fél a hatalom. Féljen is.

- Nem tudják már visszanyomni a szellemet a palackba? Nyilván vannak még eszközei Orbánnak.

- A szellem már csak olyan, hogy vagy bent üldögél a palackban, vagy ha lehetőséget kap erre, kijön. Visszanyomni nem lehet, bár látom a kísérletet. Ám rossz hírem van a kormány számára, ezt a palackot nem ők nyitották ki, ennek belülről nyomták ki a dugóját, ezért végkép tehetetlenek a tiltakozásokkal szemben.

- Akkor biztos abban, hogy utcára mennek a pedagógusok, a kopasz-botrány miatt háborgók és a Kálvin téren is állni fog a miniszterelnök beszédét kontrázni akarók színpada?

- Igen, és ez így helyes. Március 15-e a szabadság ünnepe és a szabadságvágy jelképe. Ezen a napon nem csupán arra emlékezünk, mi történt 1848-49-ben, hanem saját szabadságvágyunkat is ki akarjuk fejezni. Generációkon átívelő vágyak ezek. 2016 márciusában úgy emlékezünk a márciusi ifjakra, úgy ünnepeljük Petőfit, hogy eközben saját szabadságunkat akarjuk visszaszerezni. Ha pedig ezért utcára kell, érdemes menni, akkor remélem, sokan demonstrálni is fogunk.

- Ön kikkel tüntet? A pedagógusokkal, vagy az NVI épülete elé vonul, ahová a szocialisták várják a "fekete kedd" ellen tiltakozókat.

- Fél 2-kor elmegyek a választási iroda elé, ahol a társaimmal együtt a szabadság korlátozása, a bőrfejűek fellépése ellen tiltakozunk. Délután 3-kor tanárként és szabadságszerető magyar emberként ott leszek a Hősök terén, azután a Kossuth téren a többiekkel együtt meghallgatom a beszédeket.

- Németh Szilárd agymosással vádolta az oktatás helyzetét vázoló felszólalásaiért a parlamentben. Tényleg nagy a baj?

- A fideszeseknél mindenképpen. Németh Szilárd nem csupán agymosással vádolt, hanem azzal is, hogy Dúró Dóra jobbikos politikussal kánonban énekelve együtt mossuk az emberek agyát. Tetszett ez a mondat, jót nevettem rajta. Az viszont baj, hogy ezt a nótát, amit persze nem a jobbikos képviselővel közösen adunk elő, Németh Szilárd nem hallja, vagy nem akarja meghallani. Ám ha a politikusokra nem figyel is, a kockás ingesekről tudomást kellene vennie. Ezt a nótát ugyanis ma már egymást nem is ismerő tízezrek egyre hangosabban dúdolják a fülébe.

- Mi ez a nóta?

- Több mint érdekes a kérdés, amire ha nem politikusként, hanem tanárként akarok válaszolni azt mondom jobb, ha az igen tisztelt hatalom gyorsan összedugja a tanácsadóival a fejét. Azért javaslom ezt, mert ott, ahol egy államtitkári nyilatkozat miatt néhány hét alatt ilyen mozgalom szerveződik, baj van. Kockás inges tanárok, itthon és külföldön tanuló diákok teszik fel saját fotóikat a Facebookra, így üzennek egymásnak. Azon tényleg el kell gondolkodnia a hatalomnak, hogy egyetlen gimnázium kitűnően megfogalmazott leveléből hogyan lesz másfél hónap alatt országos mozgalom. Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy a háttérben óriási erőfeszítéssel előkészített sejtek, csoportok várták a jeladást. Hanem a kormány tevékenysége nyomán alakult ki olyan helyzet, amelyben egyetlen félresikerült nyilatkozat okán pillanatok alatt megszerveződött a tiltakozás. Ez mutatja legjobban az ország jelenlegi hangulatát. A megfogalmazott levelet bátor kiállásnak tartom, akár az első kockás inges fotót, de a hatást az ellenzék szempontjából is még bizalomébresztőbbnek gondolom. Azt mutatja, hogy mondjanak bármit, az emberek nem fásultak, saját ügyükért már nem félnek kiállni.

- Gondolja, hogy a kormány tudatában van a tiltakozás okozta veszélynek, ezért fél?

- A pedagógusok, diákok hangját ugyan hallják, de tényleg azt gondolják, hogy csak kisebb problémák vannak az oktatásban. Hogy a kulturális bizottsági tagtársamat, a volt államtitkár-asszonyt idézzem: "nem kell az egész szervezetet félteni, akkor, amikor csupán a kisujj fáj". Nagyjából annyi jut el hozzájuk, hogy vannak apróbb hibák, homokszem került a gépezetbe, de az önkontroll hiánya és az, hogy a külvilággal megszakadta a hatalom kapcsolata, nyilvánvaló. Azt remélik, apróbb változtatásokkal minden megúszható. Barátsággal üzenem: nem úszható meg.

- Azt is remélik, ha korlátozzák a sajtót, egyszerűbben úrrá lehetnek a kínos helyzeteken? A napokban Kósa Lajos közölte, hogy provokatív kérdéseik miatt meg akarják regulázni az újságírókat.

- Ez már a valóban félelemben élő hatalom reakciója. Annak a nyilvános beismerése, hogy ez így nem folytatható. Ezért támadnak olyan ötleteik, amiket normálisan gondolkodó, épeszű ember talán meg sem ért. Amiről tudni lehet, hogy betarthatatlan. Az ilyesmivel a sírjukat ássák. Annál is inkább, mert a politikusnak tudnia kell, hogy a nyilvánossággal lehetetlen szembe menni.

Szerző

Tiltakozó tüntetések a nemzeti ünnepen

Publikálás dátuma
2016.03.12. 06:02
A tavalyi Múzeum kerti Orbán beszéd - Népszava fotó
Számos civil szervezet szervez tüntetést a nemzeti ünnepre: a Tanítanék Mozgalom demonstrációja délután 3 órakor kezdődik. A gyülekező az Andrássy út Hősök tere felőli végén lesz, innen vonulnak pár perccel 3 után, a szervezők terve szerint fél 5-re érnek a Kossuth térre. Ott felszólal Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pilz Olivér és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselői, valamint Békés Gáspár diákolimpikon, L. Ritók Nóra, Neubauer István és Sándor Mária.

A rendezvény szervezői szolidaritást vállalnak a közalkalmazottakkal, köztük az egészségügyi, a kulturális és a szociális szféra dolgozóival, a bizonytalanságban tartott köztisztviselőkkel, a közlekedési dolgozókkal. Mint azt felhívásukban is írták, felerősítik azoknak a hangját, akiknek problémafelvetéseit, javaslatait nem akarja meghallani a hatalom. A kezdeményezéshez már több mint hatvan civil szervezet csatlakozott. A fővárosi demonstrációval párhuzamosan több vidéki helyszínen is tüntetnek a kormány oktatáspolitikája ellen: Miskolcon például a Petőfi téren lesz demonstráció, ahová a szervezők mindenkit várnak, aki nem kíváncsi mindarra amit egy nemzeti ünnepen üzen a jelenlegi politikai vezetés.

Újra Legyen Köztársaság
Újból megtartja ingyenes, nagy sikerű közéleti és kulturális fesztiválját az Eötvös Károly Intézet március 14-én, délután 1 órától a budapesti Gödör Klubban. "A mindannyiunk által megalkotandó majdani köztársaság csak akkor létezhet majd, ha nevéhez híven közös jószágunk lesz" - írták a szervezők hozzátéve, a köztársaság ugyanis nem a politikusok köztársasága, és nem is csak a bal- vagy jobboldalé, hanem mindenkié. Az intézet az ígérte, "nem sírás lesz, hanem vigalom", az érdeklődőket pedig a magyar haza legtehetségesebb és legokosabb képviselőinek szereplésével, beszélgetésekkel, költészettel, szépprózával, dallal és hangszeres zenével, képzőművészettel várják.

Március 15-re a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság (DMCT) is demonstrációt jelentett be a Múzeum körútra. A rendezvényt először a rendőrség nem vette tudomásul. A bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a határozatot, és megállapította, hogy a rendőrségnek a bejelentést érdemben kellett volna vizsgálnia, illetve hogy a gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges. Büki Zoltánék a múzeumtól távolabb, a Kálvin tér és a Kecskeméti utca találkozásánál állíthatják fel színpadukat, így szimpatizánsaiknak nem kell a Terrorelhárítási Központ (TEK) által az állami rendezvény miatt lezárt területen keresztül érkezniük. A főszervező elmondta, hogy semmiképpen nem akarnak balhét, ahhoz viszont ragaszkodtak, hogy a civilek is kapjanak lehetőséget véleményük kinyilvánítására.

Ezért készek voltak kompromisszumot kötni, így vállalták, hogy saját rendezvényüket az eredetileg tervezetthez képest némileg más helyszínen tartsák meg. Kijelentette: a miniszterelnök ünnepi beszédét sem fogják megzavarni, és megvárják, míg a szónok lelép a színről. Büki azért hozzátette, hogy így is tudnak kellemetlen meglepetést okozni, részleteket azonban nem árult el, csak annyit, hogy egyfajta performanszra kell felkészülnie mindenkinek. A tüntetés szervezője nem tudott pontos számot mondani, hányan lesznek a megmozduláson, szerinte néhány ezertől 20-25 ezerig bármennyien lehetnek. Bükiékkel párhuzamosan tartják demonstrációjukat a DMCT mellől kivált szervezetek is, amelyek a Hősök terén gyülekeznek majd délelőtt 11-kor.

"Természetesen" Gyurcsány a hibás...
A Fidesz-frakció szerint azok, akik ma a pedagógusokat tolják maguk előtt, kormányzásuk alatt több száz iskolát zártak be, utcára tettek több ezer pedagógust és elvettek tőlük egyhavi bért: mint írták, Gyurcsány Ferenc, az MSZP és a liberálisok folyamatosan "elvették a pénzt az oktatástól, az iskolákat fenntartó önkormányzatokat pedig eladósították". Mindezt arra reagálta a kormánypárt, hogy Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke azt mondta: pártja mindenkit a pedagógusok melletti szolidaritásra és arra buzdít, hogy vegyen részt a március 15-i Kossuth téri tüntetésen a fővárosban. Hozzátette: a kormány - ahelyett, hogy beismerte volna oktatáspolitikája bukását - mindent megpróbált, hogy befogja a pedagógusok száját.A csatlakozók ( péntek délutánig)

1. 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért 2. ADHD-Magyarország Alapítvány 3. Adj Hangot Egyesület 4. Agóra Oktatási Kerekasztal 5. Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezete 6. Artemisszió AlapÍtvány 7.Autonóm Területi Szakszervezet (ATESZ) 8. Betegút Egyesület 9. Careamic Önkéntes Csoport 10. Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület 11. Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület 12. Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete (EÜDSZM) 13. Egyéni Bírói Függetlenség és Felelosség Fórum 14. Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) 15. Eleven Emlékmu (EE) 16. Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) 17. Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) 18. Felsooktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) 19. Franciatanárok Magyarországi Egyesülete 20. Független Diákparlament 21. Független Tanerok Hangja 22. Gyermekekért Baráti Kör 23. Hálózat a Tanszabadságért (HAT) 24. Háttér Társaság 25. Hívatlanul Hálózat 26. Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség (HMTSZSZ) 27. Humán Platform (HP) 28. Igazgyöngy Alapítvány 29. Kéményseprok Országos Szakszervezete 30. Kétnyelvu Iskoláért Egyesület 31. Korhatár Alatti Rokkantak Országos Szervezete 32. Közgyujteményi és Közmuvelodési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) 33. Krétakör Alapítvány 34. Kritikai- és Élménypedagógia Muhely (KÉM) 35. Labrisz Leszbikus Egyesület 36. LIGA Szakszervezetek 37. Liget és Szitaköto oktatási program 38. Magyar Drámapedagógiai Társaság 39. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 40. Magyar Óvodapedagógiai Egyesület 41. Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozat 42. Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság 43. Magyarországi Középiskolai Igazgatók Közhasznú Egyesülete (ESHA-Hungary) 44. Magyartanárok Egyesülete 45. Mezogazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (MÉDOSZ) 46. Migráns Szolidaritás Csoport (MigSzol) 47. Muvészeti Szakszervezetek Szövetsége 48. Napfívér Holdnovér Egyesület 49. Nevelési Tanácsadók Országos Egyesülete 50. Oktatási Vezetok Szakszervezete 51. Oktatói Hálózat (OHA) 52. Önfejleszto Iskolák Egyesülete 53. Osztályfonökök Országos Szakmai Egyesülete (OFOE) 54. Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) 55. Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 56. Romaversitas Alapítvány 57. Szabad Oktatást! csoport 58. Szakszervezetek Együttmuködési Fóruma (SZEF) 59. Szakszervezetek Együttmuködési Fóruma Ifjúsági Tagozata (SZEFIT) 60. Szépírók Társasága 61. Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete 62. Szüloi Jogi Fórum 63. Szüloi összefogás gyermekeink jövojéért 64. Történelemtanárok Egylete 65. Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) 66. Van Helyed Alapítvány.

Szerző

Nyugdíjak - Csúszhat a kifizetés?

Publikálás dátuma
2016.03.12. 06:00
Mit ehetek, amíg megjön végre a pénzem? - Illusztráció/Thinktsock
Ezt írják segélykérő nyílt levelükben a nyugdíjfolyósító beosztott köztisztviselői, akik azért fordulnak Lázár Jánoshoz, mert a bürokráciacsökkentés jegyében végzett eddigi összevonások szerintük akadályozzák a munkájukat.

Nyílt levélben kérnek segítséget Lázár Jánostól a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) nem vezető beosztású köztisztviselői, mert szerintük az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal (ONYF) történt összevonásuk óta olyan tarthatatlan helyzet alakult ki a központi hivatalban, ami veszélyeztetheti akár a nyugdíjak pontos kifizetését is. A Népszava szerkesztőségébe eljuttatott írás szerint hosszú ideje jelzik a bajokat, de senki nem figyel rájuk, ezért „egy jövőbeli esetleges folyósítási rendszerösszeomlás okát ne a NYUFIG-on kérje számon” a miniszter.

A levélírók félnek állásuk elvesztésétől, ezért nem adták nevüket a tiltakozáshoz, de informátoraink megerősítették, hogy belső civil kezdeményezés volt a panaszok megfogalmazása és arról nem egyeztettek a hivatalban működő szakszervezetekkel sem. Az érdekvédők lapunktól értesültek a levélről, de nem kívánták azt kommentálni.

Kívülről még megvolna… FOTÓ: NÉPSZAVA

Kívülről még megvolna… FOTÓ: NÉPSZAVA

A Nyílt levél szerint most majdnem 500 olyan ember dolgozik a rendszerben, aki a nyugdíjfolyósítás ügyviteléhez nem ért, csak hátráltatja, akadályozza a munkát, mert a főigazgatóságból tömegesen mentették át az összevont hivatalba a projektvezetőket, tanácsadókat. „Könyörögve kérjük, legyen a felszabadítónk!” – fohászkodnak a kancelláriaminiszterhez a dolgozók. A bürokráciacsökkentésért felelős kormányzati vezetőt arról is tájékoztatják, hogy mindennek tetejébe őket is érinti a Magyar Államkincstár (MÁK) új bérszámfejtési rendszerének valamennyi hibája.

A bérek nincsenek jól számfejtve, késnek a táppénz és cafetéria kifizetések, jelentős csúszással, visszadátumozva kapták meg az adóigazolásokat - állítják. Ráadásul a körülmények is egyre rosszabbak a hivatalban: télen felrobbant a kazán, rendszeresen hideg irodákban dolgoznak, a mosdókban hetekig nincs víz, az üzemeltetési csőd mellé pedig napi rendszerességgel leállnak az informatikai rendszerek is. A levélírók szerint a központi iktatást próbálták a főigazgatóságra átszervezni, de 3 hét után vissza kellett állítani az eredeti rendszert, mert nem tudták megoldani, hogy egy héten belül iktassák a beérkező több ezer levelet, az ide-oda költöztetés viszont milliókba került.

Szakmailag és igazgatási szempontból is teljesen értelmetlennek tartja a társadalombiztosítási igazgatás egységes szervezetének 2010 után megkezdett átszervezését a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi vezetője. Barát Gábor azt mondja, folyamatosan kap a nyílt levélben leírtakhoz hasonló információkat régi munkatársaitól. Bízik benne, hogy Lázár János komolyan veszi a panaszokat, mert ha nem, akkor nagy árat kell fizetnie a társadalomnak. A volt főigazgató, aki 15 évig irányította mindkét szervezetet, úgy fogalmaz, hogy az „ősbűn” akkor következett be, amikor „elvált a fej a testtől”, amikor a megyei kormányhivatalokba integrálták a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságokat, ezzel elválasztották őket az ONYF-től és a központi nyugdíjfolyósítást végző szervtől.

A főigazgatóság „kiherélésére" jellemző adat, hogy 2011 előtt 275 munkatárs végzett a mainál több feladatot, most pedig már 500 fő dolgozik a központi hivatalban. Ez a rész kebelezte be a majdnem ezer főt foglalkoztató nyugdíjfolyósító szervezetét, bár Barát szerint ez a lépés sem lesz képes megmenteni a főigazgatóság központi hivatali státusát a „bürokráciacsökkentő csomagban”. A volt főigazgató azt mondja, nem ördögtől való az átszervezés, de a járási hivatali szint beemelése a tb ügymenetébe teljesen téves irány. A NYUFIG bonyolult folyósítási és a hozzátartozók esetében megállapítási, pénzügyi feladatai, a százezres, akár milliós változások kezelése pedig olyan speciális munka, amit külön kellene kezelni. Azt gondolja, valószínűleg jobb helyen lenne ez a feladat a nemzetgazdasági tárcánál, vagy a Kincstárnál, mint a humánminisztériumban.

A Lázárnak címzett nyílt levél is azt mutatja, az értelmetlen átszervezések, a szakmai munka gyengítése mögött az áll, hogy a hűséges csatlósok, „zseni tanácsadók” hivatalban maradhassanak. Barát Gábor arra figyelmeztet, hogy az információi szerint egyre gyakoribb ügyviteli, igényelbírálási hibák igazi kárvallottjai az ügyfelek, akik egy életen át fizették a járulékokat.