Előfizetés

LMP: a tejágazat is az összeomlás szélén áll

Az LMP szerint a tejtermelőknek ítélt 11,44 milliárd forintos többletforrás csak egyfajta lélegeztetőgép, a tejágazat az összeomlás szélén áll, intézkedésekre van szükség mihamarabb.

Lengyel Szilvia, a párt elnökségi tagja, vidékfejlesztési szakszóvivője szerint  valódi megoldást jelentene például a piac fehérítése, az áfacsalások megszüntetése, a tej általános forgalmi adójának 18 százalékról 5 százalékra csökkentése, és ennek még az idei évben történő kiterjesztése az összes tejtermékre.   A politikus szükségesnek tartja továbbá, hogy költséghatékony beruházások, technológiai fejlesztések jöjjenek létre, ami magasabb foglalkoztatási szintet, több hozzáadott értéket eredményezne.  Szintén fontosnak nevezte a tejtermékek hamisításának megállítását, a közétkeztetés ellátását minél nagyobb mértékben magyar nyerstejből készült termékekkel. Mindezen felül közösségi marketingre, szervezett termékpályákra és tejtermelőcsoportokra van szükség - mondta Lengyel Szilvia.

Az LMP szakpolitikusa leszögezte: hiába szavaztak meg több mint 11 milliárd forintos rendkívüli támogatást, a gazdák már nem hisznek a kormány szakértelmének. A tejtermelők ezért március 18-án tüntetnek a dömpingáras tejtermékimport, a tisztességtelen kereskedelmi magatartás és az alacsony felvásárlási árak ellen. Az LMP pedig szolidaritását fejezi ki és támogatja a tiltakozókat.

Tóbiás József Táncsics börtönénél: A Vár a népé!

Publikálás dátuma
2016.03.13. 13:45
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A kormány elvesztette nemzeti jellegét és a kiváltságosok kormányává vált - ezt Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője jelentette ki a budai Várban tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt elnöke Táncsics Mihály egykori börtönénél elmondta: a kormány 270 millió forintot kíván költeni Orbán Viktor miniszterelnök védelmére, és eddig több mint 20 milliárd forintot költött az apparátus várba költöztetésére.

A legújabb információk szerint pedig újabb egymilliárd forintot szánnak bútorokra, festményekre, műtárgyakra - tette hozzá. "Mi ez, ha nem az urizálás? Honnan van az a gőg, hogy miközben Magyarország négy régiója Európa legelmaradottabb régiói közé tartozik, amíg egymillió ember dolgozik és mégis létválságban van, miközben kórházaink, oktatási intézményeink romokban vannak (...) milliárdokat szór el magára a kormány" - tette fel a kérdést Tóbiás. Szerinte ennek véget kell vetni, ugyanis a kormány dolga az, hogy ne saját magát, hanem a népet szolgálja, és elsősorban az egészségügyre, az oktatásra és a hétköznapok biztonságára kell figyelnie.

Orbán e "gőgje" azonban nem új keletű, hiszen megírtuk: a miniszterelnököt már 2002-ben is csak a Fidesz választási veresége akadályozta meg abban, hogy hivatala a Várba, az akkora felújított Sándor-palotába hurcolkodjon. Ez később az államfő hivatala lett, ám Orbán harmadik ciklusának végére - úgy tűnik - az egész kabinet a Várba kerülhet. Maga a miniszterelnök és stábja a Sándor-palota mellé, a volt Karmelita kolostor épületébe költözik. Ezt még a kabinet tavalyelőtti első ülése után, 2014. június 6-án jelentette be az akkori kormányszóvivő. Kurucz Éva közölte: a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai Várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. A Miniszterelnökség 2016-tól a Várba költözik, a kancelláriához kerülő vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétre, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Debrecenbe, a Honvédelmi Minisztérium (HM) pedig Székesfehérvárra teszi át a székhelyét.

Bár az FM és a HM azóta sem mozdult ki a fővárosból, egy korábbi Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy a Belügyminisztérium (BM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is a Várnegyedbe tart: a BM az I. kerületi Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti ingatlanegyüttesbe, míg az NGM a Szentháromság tér 6. szám alatti ingatlanba. A BM és az NGM költözése ügyében a kormány felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy folytassa le a szükséges egyeztetéseket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével az érintett ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről. Lázár János a "kérés" után be is jelentette, "erősíteni kell a budai Vár kormányzati funkcióit". A Vár a magyar államhatalom végrehajtó központjának épült, így logikus a kormányzati szervek odaköltöztetése - érvelt a parlamenti kulturális bizottság előtt. Ez azért is érdekes, mert az Úri utca 49.-ben működik az MTA Régészeti Intézete, Művészettörténeti, illetve Szociológiai Kutató Intézete is, de a kabinet számára a tudósok sem fontosabbak a Vár elfoglalásánál.

Milliárdos török üzletember az Orbán vejéhez köthető cégcsoportban

A magyar-török üzleti körökben régóta mozgó Spányik Péter révén jöhetett létre a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető, a közelmúltban több nagy értékű ingatlant is megszerző cégcsoport török kapcsolatrendszere. Ez egy hazánkban tevékenykedő török vállalkozó révén vezet egészen a dúsgazdag Adnan Polathoz, a Galatasaray labdarúgóklub volt elnökéhez- írja az Átlátszó. "Mindannyian olyan bátrak szeretnénk lenni, mint a török államfő" - mondta pár éve Orbán Viktor, és merült ez fel most Ujhelyi István emlékezetében. Minden, mindennel összefügg. 

Az őt és a családját ért támadások miatt döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tavaly tavasszal, hogy eladja „minden olyan érdekeltségét, ami közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet.” A Tiborcz által közvetetten tulajdonolt Elios Innovativ Zrt. cég az elmúlt években EU-s forrásból finanszírozott közvilágítás-korszerűségi projektetek sokaságát nyerte el - írja a tényfeltáró portál. Az Elios Innovatívnak adott pályázatok ügyében vizsgálódni kezdett az EU csaláselleni irodája, sőt az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága is érdeklődni kezdett arról, hogy a pályázatok során történtek-e szabálytalanságok.

Ám a "támadások" leállítása helyett Tiborcz Istvánnak sikerült a kedélyeket még jobban felkavarnia, miután ismét egy hozzá köthető cégcsoport sejlik fel olyan értékes ingatlanok megszerzésének a hátterében, mint az impozáns turai Schossberger-kastély, vagy a budapesti Városligeti fasor egyik értékes villája. Tiborcz István kötődését az ingatlanokat megszerző társaságokhoz több momentum alapozza meg: egyrészt volt üzlettársának, Hamar Endrének az ügyvédi irodája járt el az adásvételek lebonyolításában. Továbbá a két társaságban vezető szerepet játszó Tóth Judit ismerőse lehet Tiborcz Istvánnak. Ami pedig még ezeknél is beszédesebb: a kormányfő veje maga tette le az egyik társaság százezer forintos bejegyzési illetékét a cégbíróságon.

A 2015-ben létrehozott cégcsoport tagja a lerobbant állapotú turai kastélyt kétszázmillió forintért megszerző TRA Real Estates Kft.: a cég tulajdonosa a BDPST Zrt., amely – mint megírta egy hónappal ezelőtt az Átlátszó – tulajdonos abban az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft-ben is, amely a VI. kerületi Rátkai Klub épületét kaparintotta meg tavaly augusztus 24-én, és amit idén vehetett birtokba. A cégcsoport további tagja az AMX Nador House Hungary Kft is. Ennek és az AMX HS-nek is egyik tulajdonosa szintén a BDPST Zrt., a másik pedig egy amszterdami székhelyű társaság: a HBRE International Investments. Az AMX HS és az AMX Nador House ügyvezetője egy bizonyos Suat Gökhan Karakaus török üzletember.

Első pillanatra érthetetlen, hogy honnan jött a török vonal a cégcsoportba, pedig Suat Gökhan Karakaus tevékenységét követve nem túl bonyolult a történet - vezet be a cégháló rejtelmeibe az Átlátszó. A török üzletember egy másik vállalkozás, a szintén 2015-ben megalakított, a külgazdasági minisztérium háttérintézményeként jegyzett Magyar Nemzeti Kereskedőház törökországi képviselete, az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. ügyvezetője Spányik Péterrel együtt.

Az ALX Magyar-Török Kft. tulajdonosa pedig nem más, mint az isztambuli Polat Holding. A cég a török milliárdos Adnan Polaté, aki korábban a Galatasaray sportklub elnöke volt, és aki a holland cégregisztrációs adatok szerint a Tiborchoz köthető cégcsoport holland társasága, a szintén 2015-ös alapítású HBRE International Investments BV. igazgatóságát is elnökli.

A teljes cikk itt olvasható.