Előfizetés

Zárt körű vetítésen mutatták be Kijevben a Saul fia c. filmet

Az Oscar-díjas magyar filmet bemutató esemény díszvendége a mű főszereplője, Röhrig Géza volt. Mintegy háromszázan tekinthették meg a filmet ukrán felirattal Kijev egyik legimpozánsabb belvárosi mozijában, a kijevi magyar nagykövetség szervezésében. 

Röhrig Géza  elmondta: fontosnak tartja, hogy Ukrajnában vetítették le a filmet, abban az országban, ahol Babij Jar és Kamjanec-Pogyilszkij található. 1941. szeptember 29-én és 30-án mintegy 34 ezer zsidót mészároltak le a német megszállók a Kijev melletti Babij Jarban. 1941. augusztus 27-én a Szovjetunió német megszállás alatt lévő nyugati részén, a ma Ukrajnához tartozó, az ország délnyugati részén található Kamjanec-Pogyilszkij - akkori hivatalos nevén Kamenyec-Podolszkij - közelében mintegy 23 600, nagyobbrészt Magyarországról kitoloncolt zsidó embert gyilkoltak meg a német SS-csapatok. 

Röhrig Géza szavai szerint jó lenne, ha Ukrajnában minél többen láthatnák a filmet. Reményét fejezte ki, hogy a fiatalabb nemzedékek - amelyek kevésbé előítéletesek nagyszüleiknél - jól fogadják a filmet és hatással lesz rájuk.

Szita Szabolcs, a budapesti Páva utcai holokauszt-emlékközpont igazgatója - aki szintén Kijevbe érkezett a film bemutatójára -  arról beszélt, hogy alapvetően az iskolákban kellene foglalkozni azokkal a tanulságokkal, amelyek a történelemből, és ebből a filmből levonhatók.

"Fontos, hogy jobban megismerjük a múltat, jobban szembenézzünk bele" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a film rádöbbenti az embereket arra, miként kellene a mai feszült korban egymásra vigyázni, nehogy a múlt megismétlődjön. Hozzátette, hogy a mai Ukrajna területén - Babij Jarban, illetve Kamjanec-Pogyilszkijban - történt tragédiák okozta sebek csak akkor és úgy gyógyulnak be, ha ilyen filmeket készülnek, mint a Saul fia.

Pokolból pokolba - Exodus Idomeniből

Publikálás dátuma
2016.03.14. 19:24
Fotók: Matt Cardy/Getty Images
A pokolból menekültek, legtöbben Szíriából, de sokan Afganisztánból férfiak, asszonyok, gyerekek, valahol azt hallották, hogy Európa az egy olyan földrész, ahol emberséges emberek élnek. Nem számítottak arra, hogy alaposan megváltozott a helyzet. Mintegy 12 ezer menekült, köztük több ezer gyerek torlódott fel a határ görög oldalán Idomeniben. Macedónia, a többi balkáni országgal együtt lezárta a határokat - adja hírül az Euronews. Három menekült megfulladt a görög-macedón határon, amikor egy folyón próbált átjutni. Kos szigeténél pedig felborult és elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó a rendkívül szeles idő miatt a parti őrség 8 ember után kutat a vízben.

A görög-macedón határon embertelen állapotok uralkodnak. A hideg és esős időben a sátrakat a sárban verték fel az emberek, akik nem akarták elhinni, hogy nem nyílnak meg a határok. A kerítések, korlátok, zárak, lakatok, haderő, rendőrség, mindez igen hamar népszerű lett Európában, elég volt csak néhány országvezetőnek elkezdeni uszítani a menekülők ellen, és hangos és következetes kellemetlen hangzású "migránsozással" elfedni, hogy szenvedő embertársainkról van szó.

Több száz menekült úgy döntött, nem vár tovább, és megindult a görög-macedón határ mellett fekvő idomeni táborból a macedón határ felé, ahol megpróbáltak átjutni, és ha ez nem sikerül, másik útvonal után néznek - jelentette a helyszínről az al-Dzsazíra arab hírtelevízió balkáni irodájának tudósítója hétfő délután.

Erre a szenvedésre mondják, hogy bibliai mértékű
Ezt Kakuk György, a DK politikusa írja blogjában a helyszínről. Öt napja esik. Pontosabban csütörtökön néhány órára kisütött a nap. De aztán gyorsan elmenekült. Azóta esik. A határon északról érkező Vardar már kilépett medréből. Ha tovább emelkedik a vízszint nem lesz ami megállítsa csak a vasúti töltés, de annak a keleti oldalán ezrek táboroznak még. Erre a szenvedésre szokták mondani, bibliai méretű. És mintha csak ezt szerette volna alátámasztani, amikor néhány napja egy elázott piros sátorban, amit a szíriai fiúk akiket minap bevittem Szalonikibe, csak ólnak neveztek, ott a sártenger közepén megszületett egy menekült levantei kisgyerek, két kicsit nagyobb ott guggolt a sátorban, amikor kiadták az újszülöttet és egy palack vízzel mosták tisztára. Nem a pocsolyában! ( ahogy több portál is írta -  a szerk.) 
Idomeniben megszűntek az emberi szenvedés fokozatai. (...) Állunk az esőben a UNHCR konténere előtt Amin, egy afgán lép oda hozzám miután feladta, hogy elázott öngyújtójával rá tud gyújtani. Mosolyogva köszöni meg a tüzet. Vár valakire, az nem derül ki, hogy kire. Heratból jött, és pont tizenkét napja van itt. Látszik, hogy mindene átázott. Kiderül három gyerekével és a feleségével indult útnak, és nem mer innen táborba menni. (...) Miközben sokan elindulnak valamelyik hivatalos tábor felé a legtöbben maradnak. Legtöbben az Unió és Törökország közötti újabb csúcstalálkozóra várnak, amit ugye azért hívtak össze, hogy polírozzák a múlthét elején megkötött egyezséget, amivel az Unió vezetői megtalálni vélik a menekült válság megoldását. Simán kiszervezik az emberijogi jogsértéseket az Unió területén kívülre, és rátolják a menekülteket egy Uniós tagállamra, amely egyébként is a közösség páriája lett. És most, mindezek ellenére, itt Idomeniben abban reménykednek, hogy majd valami megváltozik.

A tudósító úgy értesült, hogy a határon található, az idomeni tárbortól mintegy 5-6 kilométerre fekvő folyókon próbálnak meg átgázolni a bevándorlók, ami az esőzések miatt kialakult sártenger és a járhatatlanná vált utak miatt újabb pokoli próbatétel elé állítja őket. A három afganisztáni menekült, aki megfulladt a macedón-görög határon fekvő Gyevgyelijánál, a Vardar folyó egyik mellékágán keresztül próbált meg átjutni Macedóniába, ám az esőzések miatt megduzzadt folyó valószínűleg elsodorta őket. A folyóból 23 embert mentettek ki élve.Macedónia válaszul megnövelte a határon szolgálatot teljesítő fegyveres erők létszámát.

A múlt héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a menekülők előtt, és Macedónia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akar menedéket kérni.

Külföldi fotóriportereket állított elő a macedón rendőrség
A macedón rendőrség hétfőn több mint harminc külföldi fotóriportert, illetve újságírót állított elő, akik a görög Idomeni táborából útnak induló menekülőket kísérték - közölte hétfő este az MTI fotósa, akit szintén előállítottak. Mintegy 2-3 ezer ember hétfő délután indult útnak a görögországi menekülttáborból,  és egy hozzávetőleg 20 kilométeres úttal megkerülte a görög-macedón határon felhúzott kerítést, közben két kisebb folyón is átkelt.  A menet a második folyó keresztezését követően egy macedón faluba jutott, ahol rendőrök várták a tömeget, majd a menekültek közül kiemelték a fotóriportereket, illetve újságírókat, akiket egy közeli rendőrségre vittek. A távirati iroda fotóriportere szerint a macedón rendőrség tiltott határátlépéssel gyanúsította meg az újságírókat, akikkel azt közölte, 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát, ahova fél évig nem térhetnek vissza. Megjegyezte, a második folyó átlépését követően semmi jele nem volt annak, hogy Macedóniába léptek, így az újságírók tudtukon kívül keresztezték a görög-macedón határt.

A görög oldalon, a határnál tizenkétezren reménykednek továbbra is abban, hogy újra megnyílik előttük a határ, és továbbmehetnek Nyugat-Európa felé. Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi szóvivője szerint embertelen körülmények uralkodnak a táborban, nincsenek meg az alapvető higiéniai körülmények, és egyre többen betegszenek meg.

Büsszelben ezen héten újabb csúcstalálkozót szerveznek a menekültkérdésről. 

Mindeközben a magyar állami média
nap mint nap adja ki az ilyen "híreket":  Migránsok zaklatták egy vonat utasait és kalauzát Budapesten. Ezek aztán - miután az M1 "híradója" után az ingyenessé tett MTI is kiadja - befutják szinte minden médium felületét, vagyis eljutnak mindenkihez. Miközben a háborúk, nélkülözés, éhezés  - ök lennének ugyebár a "gazdasági bevándorlók" - miatt mindenüket kényszerűen hátrahagyva emberek százezrei menekülnek át a fél világon, és eközben pokoli szenvedéseknek vannak kitéve, a magyar állami média a következőket tartja fontosnak közreadni: Február 28-án "négy-öt, észak-afrikai kinézetű migráns" szállt fel a Győrbe induló vonatra, ahol hangoskodtak, sértegették az utasokat, akik közül két nőt szóban és fizikailag is zaklattak. "Amikor a kalauznő megpróbálta rendreutasítani őket, őt is inzultálták" - számolt be a csatorna, hozzátéve, a fiatal jegyvizsgáló menekülni akart, de elállták az útját és közben szóban és tettleg is megalázták.Az M1 úgy tudja az esetnek több szemtanúja is volt, és a történteket a kocsiban lévő biztonsági kamera is rögzítette. Elhangzott az is, a rendőröknek később sikerült azonosítani a csoport tagjait. Kiderült, hogy az utasokat és a kalauznőt zaklató migránsok valamennyien a bicskei befogadóállomás lakói, akik ellen már korábban idegenrendészeti eljárás indult. A rendőrség arról tájékoztatta az M1-et, hogy az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) garázdaság miatt büntetőeljárást indított a csoport hangadója, Mohamed Ahmed Mohamed 24 éves szomáliai állampolgár ellen. Talán ideje megismerkedni ezzel

Pokolból pokolba - Exodus Idomeniből

Publikálás dátuma
2016.03.14. 19:24
Fotók: Matt Cardy/Getty Images
A pokolból menekültek, legtöbben Szíriából, de sokan Afganisztánból férfiak, asszonyok, gyerekek, valahol azt hallották, hogy Európa az egy olyan földrész, ahol emberséges emberek élnek. Nem számítottak arra, hogy alaposan megváltozott a helyzet. Mintegy 12 ezer menekült, köztük több ezer gyerek torlódott fel a határ görög oldalán Idomeniben. Macedónia, a többi balkáni országgal együtt lezárta a határokat - adja hírül az Euronews. Három menekült megfulladt a görög-macedón határon, amikor egy folyón próbált átjutni. Kos szigeténél pedig felborult és elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó a rendkívül szeles idő miatt a parti őrség 8 ember után kutat a vízben.

A görög-macedón határon embertelen állapotok uralkodnak. A hideg és esős időben a sátrakat a sárban verték fel az emberek, akik nem akarták elhinni, hogy nem nyílnak meg a határok. A kerítések, korlátok, zárak, lakatok, haderő, rendőrség, mindez igen hamar népszerű lett Európában, elég volt csak néhány országvezetőnek elkezdeni uszítani a menekülők ellen, és hangos és következetes kellemetlen hangzású "migránsozással" elfedni, hogy szenvedő embertársainkról van szó.

Több száz menekült úgy döntött, nem vár tovább, és megindult a görög-macedón határ mellett fekvő idomeni táborból a macedón határ felé, ahol megpróbáltak átjutni, és ha ez nem sikerül, másik útvonal után néznek - jelentette a helyszínről az al-Dzsazíra arab hírtelevízió balkáni irodájának tudósítója hétfő délután.

Erre a szenvedésre mondják, hogy bibliai mértékű
Ezt Kakuk György, a DK politikusa írja blogjában a helyszínről. Öt napja esik. Pontosabban csütörtökön néhány órára kisütött a nap. De aztán gyorsan elmenekült. Azóta esik. A határon északról érkező Vardar már kilépett medréből. Ha tovább emelkedik a vízszint nem lesz ami megállítsa csak a vasúti töltés, de annak a keleti oldalán ezrek táboroznak még. Erre a szenvedésre szokták mondani, bibliai méretű. És mintha csak ezt szerette volna alátámasztani, amikor néhány napja egy elázott piros sátorban, amit a szíriai fiúk akiket minap bevittem Szalonikibe, csak ólnak neveztek, ott a sártenger közepén megszületett egy menekült levantei kisgyerek, két kicsit nagyobb ott guggolt a sátorban, amikor kiadták az újszülöttet és egy palack vízzel mosták tisztára. Nem a pocsolyában! ( ahogy több portál is írta -  a szerk.) 
Idomeniben megszűntek az emberi szenvedés fokozatai. (...) Állunk az esőben a UNHCR konténere előtt Amin, egy afgán lép oda hozzám miután feladta, hogy elázott öngyújtójával rá tud gyújtani. Mosolyogva köszöni meg a tüzet. Vár valakire, az nem derül ki, hogy kire. Heratból jött, és pont tizenkét napja van itt. Látszik, hogy mindene átázott. Kiderül három gyerekével és a feleségével indult útnak, és nem mer innen táborba menni. (...) Miközben sokan elindulnak valamelyik hivatalos tábor felé a legtöbben maradnak. Legtöbben az Unió és Törökország közötti újabb csúcstalálkozóra várnak, amit ugye azért hívtak össze, hogy polírozzák a múlthét elején megkötött egyezséget, amivel az Unió vezetői megtalálni vélik a menekült válság megoldását. Simán kiszervezik az emberijogi jogsértéseket az Unió területén kívülre, és rátolják a menekülteket egy Uniós tagállamra, amely egyébként is a közösség páriája lett. És most, mindezek ellenére, itt Idomeniben abban reménykednek, hogy majd valami megváltozik.

A tudósító úgy értesült, hogy a határon található, az idomeni tárbortól mintegy 5-6 kilométerre fekvő folyókon próbálnak meg átgázolni a bevándorlók, ami az esőzések miatt kialakult sártenger és a járhatatlanná vált utak miatt újabb pokoli próbatétel elé állítja őket. A három afganisztáni menekült, aki megfulladt a macedón-görög határon fekvő Gyevgyelijánál, a Vardar folyó egyik mellékágán keresztül próbált meg átjutni Macedóniába, ám az esőzések miatt megduzzadt folyó valószínűleg elsodorta őket. A folyóból 23 embert mentettek ki élve.Macedónia válaszul megnövelte a határon szolgálatot teljesítő fegyveres erők létszámát.

A múlt héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a menekülők előtt, és Macedónia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akar menedéket kérni.

Külföldi fotóriportereket állított elő a macedón rendőrség
A macedón rendőrség hétfőn több mint harminc külföldi fotóriportert, illetve újságírót állított elő, akik a görög Idomeni táborából útnak induló menekülőket kísérték - közölte hétfő este az MTI fotósa, akit szintén előállítottak. Mintegy 2-3 ezer ember hétfő délután indult útnak a görögországi menekülttáborból,  és egy hozzávetőleg 20 kilométeres úttal megkerülte a görög-macedón határon felhúzott kerítést, közben két kisebb folyón is átkelt.  A menet a második folyó keresztezését követően egy macedón faluba jutott, ahol rendőrök várták a tömeget, majd a menekültek közül kiemelték a fotóriportereket, illetve újságírókat, akiket egy közeli rendőrségre vittek. A távirati iroda fotóriportere szerint a macedón rendőrség tiltott határátlépéssel gyanúsította meg az újságírókat, akikkel azt közölte, 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát, ahova fél évig nem térhetnek vissza. Megjegyezte, a második folyó átlépését követően semmi jele nem volt annak, hogy Macedóniába léptek, így az újságírók tudtukon kívül keresztezték a görög-macedón határt.

A görög oldalon, a határnál tizenkétezren reménykednek továbbra is abban, hogy újra megnyílik előttük a határ, és továbbmehetnek Nyugat-Európa felé. Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi szóvivője szerint embertelen körülmények uralkodnak a táborban, nincsenek meg az alapvető higiéniai körülmények, és egyre többen betegszenek meg.

Büsszelben ezen héten újabb csúcstalálkozót szerveznek a menekültkérdésről. 

Mindeközben a magyar állami média
nap mint nap adja ki az ilyen "híreket":  Migránsok zaklatták egy vonat utasait és kalauzát Budapesten. Ezek aztán - miután az M1 "híradója" után az ingyenessé tett MTI is kiadja - befutják szinte minden médium felületét, vagyis eljutnak mindenkihez. Miközben a háborúk, nélkülözés, éhezés  - ök lennének ugyebár a "gazdasági bevándorlók" - miatt mindenüket kényszerűen hátrahagyva emberek százezrei menekülnek át a fél világon, és eközben pokoli szenvedéseknek vannak kitéve, a magyar állami média a következőket tartja fontosnak közreadni: Február 28-án "négy-öt, észak-afrikai kinézetű migráns" szállt fel a Győrbe induló vonatra, ahol hangoskodtak, sértegették az utasokat, akik közül két nőt szóban és fizikailag is zaklattak. "Amikor a kalauznő megpróbálta rendreutasítani őket, őt is inzultálták" - számolt be a csatorna, hozzátéve, a fiatal jegyvizsgáló menekülni akart, de elállták az útját és közben szóban és tettleg is megalázták.Az M1 úgy tudja az esetnek több szemtanúja is volt, és a történteket a kocsiban lévő biztonsági kamera is rögzítette. Elhangzott az is, a rendőröknek később sikerült azonosítani a csoport tagjait. Kiderült, hogy az utasokat és a kalauznőt zaklató migránsok valamennyien a bicskei befogadóállomás lakói, akik ellen már korábban idegenrendészeti eljárás indult. A rendőrség arról tájékoztatta az M1-et, hogy az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) garázdaság miatt büntetőeljárást indított a csoport hangadója, Mohamed Ahmed Mohamed 24 éves szomáliai állampolgár ellen. Talán ideje megismerkedni ezzel