Előfizetés

Lázár üzent a tanároknak - "Nem érdemes komolyan venni Puklit"

Publikálás dátuma
2016.03.17. 14:45

A kötelező betelepítési kvóta ellen, a kvóta önkéntessége érdekében száll csatába Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön és pénteken zajló brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón - kezdte szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóját Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nok-kal kapcsolatban bejelentette, hogy hárommillió forinttal emelik meg a támogatást. A március 15-i pedagógustüntetésre reagálva azt mondta, hogy szerinte nem nekik kell bocsánatot kérni, Pukli Istvánt pedig nem érdemes komolyan venni politikusként. A Kormányinfón szóba került még a bürokráciacsökkentés, a Déli pályaudvar, Habony Árpád és Farkas Flórián is. 

A magyar kormány álláspontja egyértelmű: "mi senkit nem szeretnénk Magyarországra betelepíteni" - kezdte a menekültellenes rigmusok ismétlését a tárcavezető. Szerinte ha kötelező lesz a kvóta, akkor nagy szükségünk lesz arra, hogy a népszavazáson megismerjük a magyar választópolgárok véleményét.

Nem épül kerítés a román határon

Lázár János arról is beszélt, hogy a balkáni határzár óta nem érkeznek bevándorlók, amit úgy értékelt: nem egy EU-török-megállapodás, hanem a határvédelem állítja meg a migránsokat. A Balkán megvédte az EU-t - fogalmazott. Tudatta egyúttal, hogy a kormány úgy döntött, egyelőre nem épül kerítés a magyar-román határon.

A Miniszterelnökség vezetője szerint most Görögországnak kell segíteni az ott rekedt bevándorlók ellátása érdekében. A menekültválsággal kapcsolatban a politikus azt is közölte, hogy 400 közfoglalkoztatott előtt nyitják meg annak lehetőségét, hogy belépjenek a honvédség szerződéses állományába.

Nincs kommentár

A német tartományi választásokat a magyar kormány nem kívánja kommentálni - hangsúlyozta Lázár János. Annyit jegyzett csak meg, hogy Németország Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere.

Nok, az új nyereménybetétkönyv

Az egykori nyereménybetétkönyvhöz hasonlította a miniszter a nok-ot (amelyről éppen most vitáznak az Országgyűlésben). A nemzeti otthonteremtési közösségek rendszere hárommillió forinttal emeli meg a támogatást azok számára, akik otthont szeretnének teremteni. 

Lázár János a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfavisszaigénylés lehetőségének kiegészítéseként hivatkozott a nokra, amit az építőipar és a családok támogatásával indokolt. Szerinte ez megtakarításra ösztönzi az embereket, a sorsolás csupán az forráselosztás egyik eszköze,  lehet valaki "a szerencse kezében", de a végén mindenki hozzájut az állami támogatáshoz. Leszögezte: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogja az engedélyeket megadni és a cégek tevékenységét ellenőrizni, minden törvényes és teljesen átlátható. Lázár később azzal egészítette ki az MNB ellenőrzését, hogy ez a felügyelet kizárja majd a visszaéléseket a nok esetében.

Komoly változások a Klik-ben?

A miniszter megérti az iskolák, pedagógusok gondjait és azt is, hogy egy nagy rendszer átalakítása után három évvel felülvizsgáltra van szükség, de annak szakmai alapokon kell nyugodnia. A politikai akcióknak ehhez nincs közük. Azzal érvelt, hogy komoly béremelést hajtottak végre az oktatásban, nincs okuk arra, hogy bocsánatot kérjenek a pedagógusoktól. Higgadtságot kért mindenkitől, és a további tárgyalásokat javasolt, a Klik-ben pedig komoly változásokat ígért.

Lázár sem kér bocsánatot

A miniszter szerint az elmúlt évek összesen 266 milliárd forintos pedagógusbér-emelése után nem a kormánynak kell bocsánatot kérnie.  Lázár arra reagált, hogy Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék Mozgalom keddi tüntetésén arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt és Áder János államfőt, kérjen bocsánatot "az elmúlt hat évben megalázott emberektől". A Miniszterelnökség vezetője ezt úgy kommentálta: "a bocsánatkérés nem egy szakmai javaslat". Azt is mondta, hogy 266 milliárd forintos pedagógusbér-emeléssel és 380 milliárd forintos európai uniós fejlesztéssel "nem mi vagyunk azok, akiknek bocsánatot kell kérniük".

Pukli reagált Orbán "vicceskedésére"
"Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa. Olyan viccesen hangzott az egész" - válaszolta Orbán Viktor a Népszabadság munkatársának arra a kérdésére, hogy bocsánatot kér-e a pedagógustüntetésen elhangzott követelés után. A válasz alapján feltételezhető, hogy megtartják március 30-án a munkabeszüntetést, amit Pukli István jelentett be március 15-én - erre számít az iskolaigazgató is-, a kormányfő viszont nem csatlakozik a a polgári engedetlenségi mozgalomhoz, "én jövök dolgozni" - fogalmazott a napilapnak. Pukli Orbán válaszára úgy reagált: "ezt a rémálmot ők idézték elő, ha valami vicc, akkor az a kormányzat viselkedése".


Később úgy egészítette ki a Pukli beszédével kapcsolatos reakcióját a miniszter, hogy ebben a helyzetben a bocsánatkérés egyébként sem megoldás a mostani helyzetben, és csak az állam világában fordulhat elő, hogy valaki egy 50 százalékos béremelés után erre szólítaná fel a főnökét, ezért szerinte a bürokratikus nyelv megújítására is szükség van. Újságírói kérdésre a miniszter úgy felelt Pukli István iskolaigazgatóra utalva, hogy ő nem mondana le az iskolaigazgatói posztról, ha politikai pályára lépne, de szerinte az már egy más dolog, hogy ha felállna a színpadra, akkor mit mondana.

Puklit nem veszi komolyan

Lázár a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával kapcsolatban azt mondta, hogy politikusként nem érdemes komolyan venni Pukli Istvánt, az oktatás helyzete pedig nem tüntetésekkel, Orbán szidásával és sztrájkokkal fog megoldódni, a köznevelési kerekasztalban kell megoldást találni a problémákra. A miniszter hozzátette, hogy ha Pukli oktatáspolitikai kérdésekről akar beszélni, akkor a köznevelési kerekasztallal tárgyaljon, ha pedig vele akar beszélni, nyugodtan jöjjön el a lakossági fórumaira, "nem zárom el magam" - ígérte Lázár.

Folytatódik a bürokráciacsökkentés

Az ügyintézés gyorsítását, az eljárások olcsóbbá tételét szeretné elérni a közigazgatásban a kormány, amely áprilisban konzultációt kezd az ügyfelekkel a bürokrácia további csökkentéséről. Lázár elmondta: január 1. óta 1 millió olyan új okmányt adtak ki, amiért nem kellett fizetni, de korábban több milliárd forintos költséget jelentett volna.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az új pályázati értékelési rendszerről elmondta, hogy állami tisztviselőkből egy értékelői szaknévsor jön létre, az ebben szereplők legfeljebb fizetésük dupláját kaphatják a munkáért. Ezzel megszűnik az értékelések kiszervezése, átláthatóbb viszonyok jönnek létre, csökken a korrupciós kockázat - sorolta.

Letelepedési kötvény

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatban a Népszava kérdésére Lázár úgy felelt, hogy a letelepedési kötvény egy sikeres pénzgyűjtő akció volt, mivel olcsón jutott forráshoz a magyar állam. 

Szép kártya

A cafeteriarendszer átalakításáról azt mondta a miniszter, hogy áprilisban lehet erről társadalmi egyeztetés. A Szép kártya valamilyen formában biztosan érvényben marad - jelentette ki Lázár. 

Déli pályaudvar

A Déli pályaudvarral megszűnésével kapcsolatban Lázár János azt mondta: van rá lehetőség, hogy néhány vágány megmaradjon, de ő ezt szakmailag nem tartja megalapozottnak. A miniszter szerint nagyon fontos lenne, hogy a MÁV területeit visszaadják a város lakosságának, és különösen fontos a zöldítés. A kormány jövő szerdán mérlegeli is a Levegő Munkacsoport javaslatait ezzel kapcsolatban. 

Költözés a budai Várba

2017 márciusáig ki kell költöznie a kormánynak a parlamentből - közölte Lázár a Kormányinfón, hozzátéve, hogy a budai vár néhány eleme még idén visszaépítésre kerülhet. A miniszter azt is elmondta, hogy a várpalota egy részében Habsburg Ottó hagyatéka kerül elhelyezésre.  

Habony Árpádról

Újságírói kérdésre a miniszter úgy felelt: azért nem kötnek Habony Árpáddal szerződést, mert nincs rá szükség. "Többször találkoztam Habonnyal, nagyon kedves volt, nem volt félelmetes" - reagált Lázár, hozzátéve: sokan azt gondolják, hogy Habony Árpáddal lehet égetni a Fideszt, de az a lényeg, hogy a kormány viseli a politkai felelősséget, nincs szükség Habony tanácsaira - zárta le a tanácsadóval kapcsolatos kérdéseket a Miniszterelnökség vezetője.  

Farkas Flóriánt azért piszkálják, "mert cigány"

Farkas Flóriánra kitérve Lázár szerint az a kérdés, hogy miért piszkálják az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt vezetőjét. Szerinte lehetséges, hogy egész egyszerűen azért, mert cigány. "Több esetben ezt lehet érezni, amit én teljes mértékben visszautasítok" - mondta Lázár János. A rendőrség egyébként sem ellene, hanem ismeretlen tettes ellen nyomoz - reagált a miniszter arra, hogy hivatali vesztegetés miatt indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség egy feljelentés alapján, amely szerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egy képviselőjének Farkas Flórián fizetést ajánlott, ha segít megbuktatni az akkori elnököt.

Vígh László, a becsületes

Lázár János szerint Vígh László esetében továbbra is egy használhatatlan területről van szó, amit ötezer forintért vett meg. Nagyon becsületes embernek ismerem Vígh Lászlót - mondta a miniszter. 

Palkovics: nem lehet jogszerűen sztrájkolni 30-án

Az oktatási államtitkár szerint a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a keddi, "politikai tüntetésen bejelentett, március 30-ra vonatkozó egyórás akció" esetén a jogszerű sztrájk törvényi feltételei nem állnak fenn. 

Palkovics László ezt csütörtöki online fogadóóráján közölte, Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója bejelentésére reagálva, hozzátéve: arra kérik "a keddi politikai akció szervezőit", hogy senkit ne buzdítsanak törvénysértésre.
Pukli István, a Tanítanék! mozgalom egyik alapítója a Kossuth téren március 15-én tartott a demonstráción bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt és az államfőt, és érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte, amelyek elmaradása esetére egyórás országos pedagógussztrájkot helyezett kilátásba március 30-ra. Orbán Viktor szerdán a nol.hu-nak azt mondta: úgy vette, ez egy tréfa. Arra a felvetésre, hogy akkor sztrájk lesz, a miniszterelnök annyit mondott, "én jövök dolgozni".

Palkovics László kitért arra is, hogy a köznevelési kerekasztal eddigi három ülése igazolta, hogy a gyermekek, a pedagógusok, az iskolák érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja. A kormány és a köznevelési kerekasztalon részt vevő szakmai szervezetek közös célja, hogy a gyermekek versenyképesebb tudást szerezzenek, a pedagógusok munkáját és az iskolák működését javítsa. Az egy hónapja alakult köznevelési kerekasztal számos eredményt hozott, a kormány minden felvetésre nyitott - közölte. Hozzátette: a kormány a Pedagógusok Szakszervezetének sztrájkbizottságával tárgyal a pedagógusok által kívánt változásokról, az egyeztetések a szerdán és csütörtökön is tartanak.

Az általuk megfogalmazott 25 pont lefedi, sőt szakmailag és tartalmilag is bővebb más szervezetek javaslatainál. Az MTI kérdésére jelezte: a pedagógus sztrájkbizottság 25 pontjából 18-20 pontban közeledtek az álláspontok, de vannak még nyitott kérdések. A sztrájkbizottsággal történt egyeztetések lezárását követően tájékoztatni fogják a nyilvánosságot - tette hozzá.
Kiemelte: a köznevelés ügyeit továbbra is ezen szakszervezeti egyeztetéseken és a köznevelési kerekasztalnál kívánják megvitatni. A kerekasztalra pedig továbbra is várják a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket.

Civilek akciója a Városligetben - A polgármester is ott éjszakázott

Publikálás dátuma
2016.03.17. 13:59

Többen a Városligetben töltötték az éjszakát, miután csütörtökön több fát is elkezdtek kivágni a volt Hungexpo-épületek, a mai Kertem területén - írja a hvg.hu.

A tiltakozókkal tartott Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere is, aki egy fotót is feltöltött a Facebookra a helyszínről.A csoport azt is közölte, pénteken délután 1-kor nyilvános bejelentést fognak tenni a helyszínen.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook

Forrás: Karácsony Gergely Facebook

Előzmények

Civilekkel, Civilzuglósokkal és a PM aktivistáival bemásztunk a kerítésen a favágás helyszínére. A vágást most leállították, egyelőre várunk, készen az előláncra - írta a közösségi portálon valamivel déli 12 óra előtt  Zugló alpolgármestere. Váratlanul kezdték meg a fák kivágását a Városligetben csütörtök reggel, hogy biztosítsák a Magyar Zene Háza kivitelezőinek a felvonulási területet. A munkálatok nem tartottak túl sokáig, azt ugyanis civil aktivisták megakadályozták. Valósággal megostromolták a kerítéssel elzárt területet, majd egyszerűen a fák elé álltak. Az akcióban politikusok is részt vettek, többek között Szabó Rebeka zuglói alpolgármester, PM-es politikus, aki szerint az irtást a kivitelező előre nem jelentette be. Egyes hírek szerint éjfélkor folytatódik a fák kivágása, ezért 20-30 aktivista a helyszínen maradt, és sátrat vert.

Forrás: Szabó Rebeka/Facebook

Forrás: Szabó Rebeka/Facebook

Csütörtökön reggel több emelőkosaras jármű jelent meg a helyszínen, és megkezdődött a munka. Ám a riadólánc működött, hamarosan megjelentek az aktivisták a helyszínen, majd - egyelőre legalábbis - sikerült megakadályozni a további famészárlást

 A hír gyorsan elterjedt, így a nemrég Facebookon szerveződött csoport, a "Legyen a Liget a kertem" tagjai is értesültek róla. Ennek köszönhetően többen azonnal a helyszínre sietettek, hogy megpróbálják megfékezni a Ligetben zajló pusztítást. Az index.hu helyszíni tudósítója szerint volt, aki megpróbálta útját állni egy mozgó teherautónak, más pedig berontott a már kerítéssel elzárt munkaterületre. Őt később kirángatták az építési területről.

Gáyer Zoltán a Facebook-csoport helyszínen lévő tagja a hvg.hu-nak elmondta, pontosan nem tudják, hogy hány fát terveznek kivágni, mivel a munkálatok a volt Kertem nevű szórakozóhely épületegyüttesében, az egykori Hungexpo-épületek területén zajlanak. Ide alig lehet belátni.

 

Az aktivisták az első adandó alkalommal megpróbáltak benyomulni a kerítésen belülre. A biztonsági őrök ekkor útjukat állták, így kisebb dulakodás alakult ki. A civil természetvédők nem adták fel, így végül a kerítésen átmászva bejutottak az elzárt területre. A helyszínen ezután rendőrök jelentek meg, akik rövid egyezkedés után engedélyt adtak arra, hogy az ekkora 20-30 fős csoport a helyszínen maradhasson. Gáyer szerint erre azért volt lehetőség, mert jogilag igen zavaros volt a helyzet, a rendőrök ezért nem is kezelték őket birtokháborítóként. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a tüntetők sikerrel jártak, jelenlétükkel pedig sikerült megakadályozniuk a faállomány további csökkentését. A munkagépek végül elhagyták a helyszínt.

Miután a Főkert Nonprofit Zrt. (az irtás kivitelezője) a benyomulás után birtokvédelmet kért a területre, így az aktivista arra számít, hogy a munkagépek visszatérnek. Ennek megakadályozására barikádot építettek a kapuk elé a kivágott fák törzséből. Emellett Gáyer a munkálatok éjszakai folytatását sem zárta ki, így bejelentette, a jelenlévő civilek be fogják osztani magukat úgy, hogy mindig legyenek valakik a kivágandó fáknál. Ebben a fővárosi lakosság segítségére is számítanak a jövőben - fűzte hozzá.

Forrás: Szabó Rebeka/Facebook

Forrás: Szabó Rebeka/Facebook

Sajtóértesülések szerint a famentő akcióban több politikus is részt vett, többek között Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere is, aki elmondta, a fakivágást a kivitelező előre nem jelentette be.  Szerdán az önkormányzat kapott ugyan egy, az ügyről szóló hatósági engedélyt, arra viszont nem számítottunk, hogy ilyen gyorsan megkezdődnek a munkálatok - nyilatkozta. Elmondása alapján a munkások láthatóan több nagyméretű fát kezdtek el kivágni, emellett olyanokat is, amiket korábban nem vettek nyilvántartásba, nem kerültek be a fakataszterbe. Az alpolgármester hangsúlyozta: korábban arról volt szó, hogy a Magyar Zene Házához nem kell majd növényeket pusztítani, most mégis kiderült, hogy ez nem igaz.

Éjfélkor folytatódik a fakivágás?

A 444. hu értesülése - egy munkás volt az informátor - szerint éjfélkor folytatni fogják a fakivágást, a hirado.hu pedig azt írja, hogy kora este húsz-harminc aktivista volt a helyszínen, akik sátrakat is vertek, hogy ha kell, közbeléphessenek és megakadályozhassák a munkálatokat.

A Liget Budapest Projekt képviselői mindeközben kijelentették, hogy "az átfogó parkrehabilitáció szükségessé teszi a beteg és balesetveszélyes fák eltávolítását, de a kivágott példányok pótlásával és az ökológiai hotspotok kialakításával jelentősen növekedni fog a liget biológiai értéke". Hozzátették, a Főkert felmérése szerint a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka pedig egyenesen balesetveszélyes. Szerintük a volt Hungexpo területén összesen 19 fát szükséges növényegészségügyi és kertészeti okok miatt kivágni, emellett a parkrészen található tuskók és kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük minden megmenthető példányt - szám szerint 5 fa - pár napon belül, március 21-22. között átültetetnek. Hozzátették, a lebetonozott felületek arányát a jövőben 5 százalékkal csökkentik, a kivágott fákat pedig 150 százalékos arányban pótolni fogják.

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár a helyszínen az MTI-nek elmondta: a Főkert Zrt.-nek volt engedélye a fák kivágására, de az ügyben tett fellebbezés elbírálásának határidejét nem várták meg. Közlése szerint mintegy tíz fát kivágtak a területen, amely korábban a Kertem nevű szórakozóhelynek adott otthont, ám az összegyűlt civilek megakadályozták a munkásokat a folytatásban. Az aktivisták a már kivágott fákból és ágakból több helyen torlaszokat építettek, az egyikre egy ponyvát tettek azzal a felirattal: "Természetvédelmi terület, favágóknak belépni életveszélyes és tilos!".

Védett fákat vágtak ki Siófokon

Rendőrségi feljelentést tett az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), mert két védett fát kivágtak a siófoki obszervatórium szomszédságában lévő telken, amelyre a másodfokú építési hatóság egyebek között ezekre a fákra hivatkozva tagadta meg februárban egy építési engedély kiadását. Lengyel Róbert független polgármester közölte, az önkormányzat természetkárosítás bűntett gyanúja miatt tesz feljelentést az ügyben. Az OMSZ nevében eljáró Horváth Ákos, a Balatoni Viharjelző Obszervatórium vezetője az MTI-nek elmondta, a mérést végzők vasárnap hajnalban észlelték, hogy a szomszédos telken több ember megjelent és egy markolóval gyökerestül kidöntötték a fákat, majd feldarabolták. A riasztott rendőröknek hivatalos fakivágási engedélyt mutatott a telektulajdonos rokona. Pár órán belül - amikorra a hársfákat már legallyazták, feldarabolták és elszállították - kiderült, hogy a kivágási engedélyt két másik fiatal, nem védett, és jóval arrébb álló fára kérte és kapta meg a tulajdonos.

Az ügy előzménye, hogy a múlt év végén az OMSZ, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is fellebbezést nyújtott be a szomszédos telekre kiadott építési engedély miatt. Horváth Ákos akkor azt közölte, alapjaiban veszélyezteti az obszervatórium munkáját a tervezett építkezés, aminek megakadályozására időközben a siófoki önkormányzat is lépéseket tett, változtatási tilalmat elrendelve az övezetre. A Somogy Megyei Kormányhivatal idén február közepén elutasította az építési engedélyt, indoklásában egyebek közt a telken található védett hársfákra hivatkozva.

Emiatt az építkezést tervezőnek újabb engedélyért kellene folyamodnia, aminek kiadására a korábbiaknál sokkal kevesebb esélye lenne az időközben megváltozott jogszabályok miatt.

40-50 éves platánokat vágtak ki

2015 júniusában - a vizes vb helyszínén, a Dagály fürdő mellett – kezdtek neki a hatalmas platánok kivágásának. A területen készült fotón jól látható, hogy mindegyik törzsének legalább fél méteres volt az átmérője, vagyis 40-50 éves fákról lehetett szó. Nem ez az első eset, amikor egy-egy beruházás ,,érdekében” áldozatul esnek faóriások. Legutóbb az Etele úton, az 1¬es villamos építése fenyegette több száz fa életét. Az Olimpiai park területén 2013 őszén került az érdeklődés középpontjába egy öreg platánfa, melynek ügyében még az akkori polgármester, Rogán Antal is kénytelen volt állást foglalni. Ugyanebben az évben a Ludovika tér átalakítása során az új útburkolatok és járdák elkészítésére hivatkozva – 20 fát távolítottak el, 9 esetében pedig állítólag betegségük indokolta a kivágást. Akkor a felelős kormánybiztosi hivatal azt közölte, mindegyik kivágandó fára jogerős hatósági engedéllyel rendelkeztek. A fák száma azonban erősen vitatott volt. 2013 tavaszán a Kossuth térnél is több 40¬60 éves hársfát döntöttek ki, miközben korábban nem jelezte senki, hogy a fák betegek lennének. 2012 márciusában, rendőrsorfal védelmében tarra vágták a Károlyi ¬szobor melletti parkot mélygarázs építése miatt. Emlékezetes a Nagymező utcai védett fák évekig húzódó ügye, amelyben szintén mélygarázs építése miatt szabadult volna a fáktól az önkormányzat. Szerencsére a civilek összefogása megmentette őket. Ugyancsak ilyen céllal már több mint tíz éve merült fel az akkori Roosevelt tér fáinak kivágási terve, legutóbbi hírek szerint erről sem mondott le a kormánypárt.