Havas Henrik belépne egy jobboldali pártba

Publikálás dátuma
2016.03.19. 11:45
Forrás: Facebook
Komoly indulatokat váltott ki az ATV Havas a pályán műsorának adásában a Saul fia készítőinek jelenléte a pedagógustüntetésen. Havas Henrik és Lukács Csaba szerint mivel Nemes Jeles László, a rendező és Röhrig Géza színész arcukat adták a március 15-i tiltakozáshoz, az lett volna korrekt, ha nem veszik át a Kossuth-díjat. A műsorvezető arról is beszélt, hogy belépne a pártba – ha volna számára megfelelő, egy valódi konzervatív, jobboldali párt.

A Kossuth-díj átvételével kapcsolatban Sándor Zsuzsa, Rangos Katalin és Ungváry Rudolf máshogy vélekedett, mint Havas és Lukács. Szerintük ezt a díjat az állam, a polgárok közössége adja, a díjazott tehát nyugodtan kifejezheti véleményét aktuális politikai kérdésekben is, így részt vehet a pedagógustüntetésen is.

Havas saját Táncsics-díját is szóba hozta: előbb tett egy nagy bejelentést, aztán elbizonytalanodott, félig-meddig visszavonta, majd hétfőig időt adott magának a döntésre. Ezután a műsorvezető arról is beszélt, hogy belépne a pártba – ha volna számára megfelelő, egy valódi konzervatív, jobboldali párt.

Az adásban szóba került Kósa Lajos is, aki szerint Habony Árpád életveszély, Lázár János, aki szerint Farkas Flórián azért érhetik támadások, mert cigány, az Európai Egyesült Államok, a gazdaállat és a jogvédő falkák, valamint Pukli István és a polgári engedetlenség is vitatéma volt. Az egyik vendég ezzel kapcsolatban azt mondta: Pukli István hamarosan hősi halott lesz - olvasható az atv.hu előzetesében.

Szerző

Börtönbe is kerülhet, ha kidobja a megunt húsvéti nyuszit!

Publikálás dátuma
2016.03.19. 10:43
Illusztráció: Thinkstock
Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra szólított fel, hogy ne ajándékozzanak az emberek élő állatot húsvétra.

Az egyesület szombati közleménye szerint a húsvéti ajándéknak vásárolt állatokat nem ritkán magukra hagyják az ünnep után. Házi kedvencet kitenni Magyarországon bűncselekmény, ezért letöltendő börtön is kapható - figyelmeztetett az egyesület, amely jelezte: szegedi központjában húsvét után egy hónapig le lehet adni a megunt nyuszikat.

Szerző

Feljavította Szerbia kilátásait a Moody's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Szerbia "B1" szintű, messze nem befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását a Moody's Investors Service, elsősorban a szerb kormány által végrehajtott szerkezeti reformokkal indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly februárban kötött készenléti megállapodás alapján a szerb hatóságok máris számos olyan reformot léptettek életbe, amelyek akadályokat távolítanak el a beruházások útjából, támogatják az üzleti tevékenységet, a pénzügyi szektorba vetett bizalom helyreállítását szolgálják és elősegítik a költségvetési pozíció konszolidációját.

A szerb kormány mindemellett két új fejezetet nyitott az EU-csatlakozási tárgyalásokban. A térségi tapasztalatok azt valószínűsítik, hogy a csatlakozási folyamat önmagában is jelentősen javítja a szerb intézményrendszer minőségét, például növelheti a kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és elszámoltathatóságát - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint a kilátás pozitívra javításának másik fő tényezője a tavalyi költségvetési teljesítmény, amely még az IMF-programban előirányzottnál is sokkal jobb lett. Az államháztartási hiány a hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékának felelt meg 2015-ben, jóllehet a valutaalappal kötött készenléti megállapodás aláírásának idején 5,9 százalékos deficit volt az előirányzat.

A Moody's közölte: várakozása szerint a hiány az idén 4 százalék, jövőre azonban már csak 2,9 százalék lesz.  E költségvetési konszolidációs pálya a hitelminősítő előrejelzése szerint a hazai össztermék 80 százaléka körüli szinten stabilizálja a szerb államadósság-rátát 2017-ben. Szerbia "B1" államkötvény-besorolása négy fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapszintjét jelentő "Baa3" osztályzattól.

Szerző
Témák
Szerbia Moodys