Párizs "jelentős csapást" mért az Iszlám Államra

"Jelentős csapás" érte az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet Európában Salah Abdeslamnak, a tavaly novemberi 13-ai, 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások fő gyanúsítottjának az elfogásával - mondta szombaton Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a védelmi tanács ülését követően.

"Az elmúlt héten végrehajtott (rendőri) akciókkal több olyan egyént is ártalmatlanítottunk, akik szélsőségesen veszélyesnek és teljesen eltökéltnek bizonyultak" - tette hozzá a tárcavezető, aki szerint "Salah Abdeslamnak a francia igazságszolgáltatás előtt kell majd felelnie a tetteiért". 

Francois Hollande államfő a merényletek logisztikai felelősének brüsszeli letartóztatását követően hívta össze hivatalában a védelmi tanács ülését, amelyen jelen volt Manuel Valls miniszterelnök, valamint a védelmi, a külügyi, a belügyi, az igazságügyi tárca, illetve a hadsereg és a különböző biztonsági szolgálatok vezetői.

Szerző

Halálos robbantás Isztambulban - Tudják, ki a merénylő

Publikálás dátuma
2016.03.19. 12:38
Januárban a Kék Mecsetnél robbantottak Isztambulban. FOTÓ: Can Erok/Getty Images
Isztambul turistáktól nyüzsgő bevásárlónegyedében, a város európai részében, Isztiklalonban egy bevásárlóközpont előtt robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A támadásban öten meghaltak és 36-an megsebesültek, közülük tízen izraeliek. A török hatóságok az Iszlám Államra és Kurdisztáni Munkáspártra gyanakodnak, a Habertürk nevű lap beszámolója szerint az Iszlám Állammal kapcsolatban álló Mehmet Öztürk követtel el a merényletet. Efkan Ala török belügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy azonosították az elkövetőt. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Vasip Sahin, Isztambul kormányzója elmondta, hogy az öngyilkos merénylőn kívül négy ember meghalt, 36 megsebesült; közülük hárman súlyos állapotban vannak.

A merénylet öngyilkos elkövetője egy kulináris utazáson részt vevő izraeli turistacsoport mellett robbantotta fel magát. A CNN Türk helyszínen lévő tudósítója szerint a bomba véletlenül robbant fel, miközben a terrorista még úton volt valódi célpontja felé. 

Ezt látszik alátámasztani az az izraeli álláspont is, miszerint a támadás nem az izraeli turistákat célozta. Ezt maga Benjamin Netanjahu kormányfő jelentette be szombaton este. Netanjahu jelezte, kapcsolatba lépett Recep Tayyip Erdogan török államfővel és a török hatóságokkal is, az izraeli sérültek hazaszállítása megkezdődött.

A Fehér Ház vasárnapi bejelentése után, miszerint két amerikai állampolgár is meghalt a merényletben, nem tudni, életét vesztette valaki a sérültek közül, vagy az elhunytak között kettős állampolgárok is voltak. Török hivatalos adatok szerint az öngyilkos merénylőn kívül négy halálos áldozat van, hárman izraeliek, egyikük pedig iráni állampolgár volt. A 36 sérült közül tíz izraeli, hiszen a pokolgép egy forgalmas bevásárló utcán, épp egy izraeli turistacsoport mellett robbant, de két ír, egy izlandi, egy iráni, egy német és egy dubaji turista is megsérült.

Ned Price, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője elmondta, Washington elítéli az isztambuli terrortámadást és ismételten megerősíti támogatását „NATO szövetségese és partnere”, Törökország irányába, mondta Price. A két amerikai áldozat kapcsán viszont részleteket nem közöltek az amerikai hatóságok. 

Washington előzetesen ismét terrorfigyelmeztetést adott ki a múlt héten, amelyben merényletet valószínűsített március 20-21-e, a noruz – új nap ünnepére, amelyet a törökök és kurdok egyaránt megünnepelnek. A figyelmeztetés Ankarára szólt. A március 11-i, 37 halálos áldozatot követelő ankarai merénylet előtt is figyelmeztetett Washington.  Azt a robbantást a PKK-ból kivált kurd csoportosulás, a Szabadság Sólymai szervezet vállalta. 

Az akcióért egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget, de török illetékesek közlése szerint az Iszlám Államot vagy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetek gyanúsíthatóak a merénylet elkövetésével. Vasárnap a Habertürk című tekintélyes napilap egy térfigyelő kamera felvételei alapján arról számolt be, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet követte el a támadást. Efkan Ala török belügyminiszter vasárnap megerősítette, hogy azonosították az elkövetőt, aki az IS-hez tartozó Mehmet Öztürk.

Az isztakloni merénylet szemtanúi arról számolta be szombaton, hogy a robbantás után az emberek futva próbáltak elmenekülni a környékről, többen egy közeli boltba menekültek, a városrész felett pedig rendőrségi helikopterek köröztek.

Az NTV csatorna beszámolója szerint a robbanás egy bevásárlóközpont előtt történt. A merényletet megörökítette egy térfigyelő kamera. Az alábbi videón az látszik, amint az emberek menekülnek a merénylet helyszínéről.

A merénylet után a mindig zsúfolt környék teljesen kiürült.

További felvételeket az Origon találhat a robbantásról.

Reuven Rivlin izraeli államelnök és Ahmet Davutoglu török kormányfő is részvétét fejezte ki az izraeli halálos áldozatok családtagjainak. Ugyanakkor már szombaton este menesztették a Törökországban kormányon lévő párt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik helyi illetékesét, mert a történtek után egy Twitter-bejegyzésében hatalmas török és izraeli felháborodást okozva azt írta: "kár, hogy nem halt meg minden izraeli a merényletben".

Januárban szintén Isztambul egyik legforgalmasabb turistaközpontjában, a Kék Mecset és a Hagia Sophia közelében robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A terrortámadásban tíz ember életét veszítette, tizenöten megsebesültek. A halottak közül kilencen német turisták voltak. A hatóságok szerint az Iszlám Állam tagja lehetett a terrorista.

Szerző
Frissítve: 2016.03.20. 19:54

Lezuhant utasszállító - Megnyugtató hírt közölt a KKM

Nincs magyar állampolgár áldozata a szombat hajnalban a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterénél lezuhant utasszállító gépnek - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A tárca kifejtette: az orosz polgári, vészhelyzeti és katasztrófavédelmi minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a lezuhant Flydubai Boeing-737-800 gépen nem utazott magyar állampolgár.  A fedélzeten 66 ember tartózkodott, 55 utas és 7 fős személyzet. A katasztrófában valamennyien életüket vesztették. 

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a pilóta hibázhatott, vagy a gép meghibásodása vezethetett a katasztrófához. A hatóságok még folytatják a kutatást - közölte a KKM.

Lásd még: Tragédia! Lezuhant egy repülőgép, mindenki meghalt (videó)

Szerző