Összecsaptak Trump hívei és ellenzői Arizonában

Publikálás dátuma
2016.03.20. 10:36
Fotó: Ralph Freso/Getty Images
Ezúttal az arizonai Phoenix városának közelében csaptak össze Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns hívei és ellenzői, miután az ellene protestálók parkoló autókhoz láncolták magukat, elzárva a milliárdos üzletember kampánygyűlésének helyszíne, Fountain Hills városka felé vezető utakat. Republikánus vezetők száz napos kampány révén akarják megakadályozni Trump elnökjelöltségét.

A protestálók összeverekedtek - csakúgy egyébként, mint pénteken este Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben -, és a rendőrség választotta szét őket. Öt Trump-ellenes tüntetőt őrizetbe vettek. Az elnökjelöltségre vágyó üzletember Jan Brewer volt arizonai kormányzóval és Maricopa megye idegenellenes politikájáról elhíresült seriffjével, John Arpaióval jelent meg a nagygyűlésen.

Korábbi beszédeiből már ismert témákkal kampányolt, azzal például, hogy visszatelepítené külföldről a kiszervezett munkahelyeket, különadót vetne ki a Mexikóból érkező portékákra, "körmére nézne" Kínának (annak az országnak, amelynek az Egyesült Államok nagy mértékben eladósodott). Ezen kívül hevesen bírálta az illegális bevándorlást szerinte lehetővé tevő Obama elnököt.

Arpaio seriff amerikai televízióknak nyilatkozva azt fejtegette: "Mindent megteszünk, hogy ebben az országban továbbra is mindenki szabadon elmondhassa a véleményét. Donald Trumpnak is joga van beszélni, az embereknek pedig joguk van idejönni és meghallgatni őt". Arpaio szerint akinek ez nem tetszik, annak joga van a "nemtetszéshez".

Trump később - még szombat este - már a szintén arizonai Tucsonban kampányolt, s ott is tüntetők fogadták, akik "Elég a gyűlölködésből!", "Trump rasszista" feliratú táblákkal jelentek meg.

Száz napos kampány révén akarják megakadályozni Trump elnökjelöltségét 

A Republikánus Párt vezető politikusai stratégiát dolgoztak ki, amelynek értelmében áprilistől, a wisconsini előválasztás napjától száz napig tartó erőteljes kampány révén próbálják megakadályozni Donald Trump elnökjelöltségét - értesült a The New York Times című lap.

Az agresszív kampányban a delegátusokat is egyenként akarják meggyőzni arról, hogy Trump elnökjelöltsége ártana az Egyesült Államoknak.

A republikánus vezetők, miután szembesültek azzal, hogy Trump nagyon nagy előnyre tett szert az eddigi előválasztásokon, úgy döntöttek, hogy - mint a Times fogalmaz - gerillaharcot indítanak a milliárdos üzletember ellen. Nem lehet tovább vesztegetni az időt, nem szabad tévedni - mondta egy magát megnevezni nem akaró republikánus a tekintélyes napilapnak. Hozzátette, hogy ha nem hajtják végre időben és pontosan az agresszív támadássorozatot, akkor Trumpot talán tényleg nem lehet majd megállítani.

Ha viszont a Trump "megfékezését" célzó erőfeszítések még így is kudarcot vallanak, akkor a vezető konzervatívok arra is felkészültek, hogy a novemberi választásokra független jelölttel rukkoljanak elő, éppen azért, hogy megvédjék a republikánus elveket és választási lehetőséget kínáljanak a konzervatív szavazóknak.

Egyetlen konkrét független jelölt neve sem szerepel még a színen, de a The New York Times tudni véli, hogy William Kristol, a The Weekly Standard című, a neokonzervatív körökhöz közelállónak tartott hetilap szerkesztője feljegyzést küldött néhány konzervatív személyiségnek arról, hogyan lehetne kiválasztani a Trumppal szemben állítandó független elnökjelöltet.

Így a Times információi szerint felmerült Tom Coburn volt oklahomai szenátor neve, aki késznek is mondta magát az indulásra, vagy szóba került Rick Perry volt texasi kormányzó is. Coburn, aki tavaly mondott le szenátori székéről, hogy rákbetegségét kezeltesse, azt nyilatkozta, hogy "Trumpot meg kell állítani".

A Trump elnökjelöltségét ellenző republikánusok a héten egy sor összejövetelt tartottak, amelyen azt vitatták meg, mit is lehetne tenniük az üzletember további választási győzelmeinek megakadályozására, s hogy kit lenne jobb támogatni helyette: Ted Cruz texasi szenátort vagy John Kasich ohiói kormányzót. Mindkét politikus még mindig versenyben van az elnökjelöltségért, s mindketten aktívan kampányolnak a kedden esedékes arizonai és utahi előválasztásra. Donald Trumpnak pillanatnyilag 250-nel több delegátusa van, mint Cruznak.

David McIntosh, a Trump elleni kampányra már eddig is dollármilliókat költő "Klub a növekedésért" nevű konzervatív csoport vezetője a The New York Timesnak azt mondta: még mindig van lehetőség útját állni Trump elnökjelöltségének, és csoportja most átfogó tanulmányt készít Trump támogatói táborának összetételétől, hogy célzott üzeneteket fogalmazhassanak meg e szavazói réteg számára.

A Donald Trump megállítását célzó tervek Wisconsinra összpontosítanak, ahol április 5-én lesznek az előválasztások. A Trump-ellenes reublikánusok ugyanis arra számítanak, hogy a keddi arizonai és utahi előválasztásokon a voksok megoszlanak majd Trump és Cruz között.

A The New York Times ugyanakkor rámutat arra is, hogy a republikánus tábor megosztottsága éppen hogy erősíti Trumpot. A pártelittel szemben ellenséges érzületet tápláló republikánusok Ted Cruz texasi szenátort támogatják, míg a pártelit újabban John Kasich ohiói kormányzót látná szívesebben elnökjelöltként.

Szerző

Megszólalt a párizsi merényletek főszervezőjének ügyvédje

A letartóztatásától számított 60 napon belül, fellebbezés esetén pedig 90 napon belül adhatja át Belgium Franciaországnak a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottját, a Brüsszelben elfogott Salah Abdeslamot - közölte szombaton a francia igazságügyi minisztérium. Abdeslam ügyvédjének közlése szerint védence ellenzi a kiadatását.

Az európai elfogató parancs értelmében, amelyet 2015. november 24-én adott ki Abdeslam ellen egy francia bíró, egyszerűbb és hatékonyabb az eljárás, mint a kiadatás esetén, miután rövidebb az átfutási idő. Az átadásról szóló végső döntést a letartóztatástól számított hatvan napon belül kell meghozni, fellebbezés esetén kilencven nap áll rendelkezésre - derül ki Jean-Jacques Urvoas tárcavezető közleményéből. 

"Ez kizárólag jogi eljárás, amelybe a végrehajtó hatalom nem avatkozik bele" - hangsúlyozta a miniszter Arra is emlékeztetett, hogy az átadást az sem akadályozhatja meg, hogy az érintett személy nem járul hozzá ahhoz, hogy átadják a külföldi hatóságoknak. Salah Abdeslam ügyvédje szombat délután közölte, hogy védence elutasítja a kiadását Franciaországnak, miután azt szeretné, ha előbb a belga eljárást folytatnák le ellene. 

A francia igazságügyi miniszter jelezte, hogy Abdeslam ellen az őrizetbe vétele után Franciaország kiadott egy újabb európai elfogató parancsot, kiegészítendő az elsőt. A másodikban minden ellene felhozott vád szerepel, s ennek értelmében a belgiumi vádakért is Franciaországban felelhet. 

A belga ügyészség közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat. A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.

Szerző

Interpol: menekülhetnek a terroristák Belgiumból

Fokozott elővigyázatosságra intette a határokon az Interpol a tagállamait szombaton, arra hivatkozva, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja, a Brüsszelben előző nap elfogott Salah Abdeslam segítői megpróbálhatnak elmenekülni Belgiumból.

Az Interpol fokozott elővigyázatosságot tanácsol a határokon a 190 tagállamának, miután Salah Abdeslam elfogása arra késztethet minden segítőt, hogy megpróbáljon elmenekülni Belgiumból Európa más országába vagy a kontinensen kívülre - olvasható a lyoni székhelyű rendőri szervezet közleményében. A merényletek logisztikai megszervezésével gyanúsított Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben, de több társa még szökésben van. 

"Jóllehet még korai megmondani, hogy a nyomozás milyen irányban folytatódik, az Abdeslamhoz köthető személyeket nyugtalaníthatja, hogy tartózkodási helyükre fény derül, és ezért megpróbálhatnak elmenekülni, mielőtt megtalálják őket" - írta Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a közleményben. "Ezért elengedhetetlen az együttműködés (a tagállamok között) és az alapos ellenőrzések (a határokon)" - tette hozzá. 

Az Interpol arra kéri a tagállamait, hogy használja a lopott és elvesztett tárgyakról vezetett nyilvántartását (SLDT), amelyben több mint 250 ezer elvesztett és ellopott szíriai és iraki útlevél szerepel. 

Ebben az adatbázisban egyébként fel volt tüntetve az a szíriai útlevél is, amelyet a Stade de France francia nemzeti stadionnál találtak meg a november 13-i támadást követően. Az úti okmányt 2014 áprilisban vette nyilvántartásba az Interpol - emlékeztetett a szervezet. 

Az adatbázist a 2001. szeptember 11-i amerikai merényleteket követően 2002-ben hozta létre az Interpol, hogy megkönnyítse azon terroristák és bűnőzök előállítását, akik nem saját útlevelükkel, hanem lopott vagy talált úti okmányokkal utaznak.

Szerző