Jön a meleg! 20 fok is lehet a hét végén

Publikálás dátuma
2016.03.20. 17:06
FOTÓ: Thinkstock
Napsütéses és borúsabb napokra is készülni kell, kisebb esők is lehetnek, de fokozatosan melegszik a levegő, a hétvégén néhol akár 20 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn hajnalban az ország nagyobb részén gyengén felhős időre lehet számítani, de elsősorban a Zempléni-hegység környékén, a Tiszántúlon és az Őrség tágabb környezetében megnövekszik a felhőzet, és errefelé egy-egy zápor is kialakulhat. Napközben a főváros környékén és az Alföld középső részén valószínű a legtöbb napsütés. A Dél-Dunántúlon, valamint a Nyírségben és Borsodban felhősebb lehet az ég, de számottevő csapadék ezeken a területeken sem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 5 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 11-16 fok között alakul.

Kedden északon változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, délen a nap első felében ugyanakkor még erősen felhős lesz az ég, majd ott is szakadozik a felhőzet. Főként délnyugaton, délen valószínű több helyen eső. A minimumhőmérséklet 0 és plusz 6 fok között valószínű, de északkeleten hűvösebb is lehet. Nappal 8-13 fokig melegszik a levegő. 

Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat, jellemzően a déli határ mentén. A leghidegebb órákban 0, napközben 10 fok körül alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön több órára kisüt a nap, de néhol kisebb zápor még előfordulhat. Ugyanakkor nagy területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet 9-13 fok között valószínű.

Pénteken eleinte napos idő várható, majd délutántól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem várható. A leghidegebb órákban 0 fok körül, napközben 10-14 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett csak elvétve fordulhat elő jelentéktelen zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet 1-6,  a legmagasabb hőmérséklet 14-17 fok között valószínű.

Vasárnap túlnyomóan napos idő várható, csapadék nem lesz. A minimumhőmérséklet 0 és plusz 6, a maximumhőmérséklet 16-20 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Szerző

Török Gábor: csak a bukás lehet az Orbán-rendszer vége

Publikálás dátuma
2016.03.20. 16:09
Orbán hű követői - a Fidesz új generációjának - gyűrűjében a Házban. FOTÓ: Népszava
Az Orbán-rezsimben változás csak az összeomlás esetén képzelhető el, a Fidesz vagy a jelenlegi politikájával lesz sikeres, vagy így megy neki a falnak – mondta Török Gábor politológus a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Szerinte addig a kormányfő mögött fog állni a Fidesz új generációja - akik közé például Habony Árpádot, Németh Szilárdot, Andy Vajnát és Rogán Cecíliát (!) sorolta - amíg el tudja közöttük osztani a zsákmányt. Akkor lesz gond, ha a rendszer meginog akár a 2018-as, akár a 2022-es választások idején. A legnagyobb veszélyt pedig a "varázstalanodás" jelenti a miniszterelnök számára.

Nincs esély olyan változtatásra, hogy a Fidesz stratégiái visszatérjenek a korábbi, értékalapú politizáláshoz, amelyben a polgári Magyarország még nem csupán politikai termék volt – véli Török Gábor. Szerinte változás csak összeomlás esetén képzelhető el. „Hasonlítsuk csak össze Wermer Andrást és Habony Árpádot. Előbbi is nagyon sokat tudott a mosóporeladás módszereiről, talán többet is, mint utóbbi, de neki a polgári Magyarország nem terméket jelentett, nála nyilvánvaló volt az elvi elköteleződés. Ez Habony Árpádról egyáltalán nem mondható el. A habonyi logika szerint nincs visszaút, ráadásul ez a mostani politika rendkívül sikeres" - mondja az elemző, hozzátéve: „A Fidesz vagy így lesz sikeres évekig, vagy így megy neki a falnak.”

Török szerint elképzelhető, hogy lesznek, akik dezertálnak, de "Orbán Viktor a semmiből olyan centrális erőteret hozott létre, amilyenre demokratikus keretek között nincs példa", és "nincs az a Lázár János vagy Rogán Antal, aki ennek keresztbe tudna feküdni". És ez a rendszer most már így is marad, még akkor is, ha Török szerint "káros lehet számukra, hogy teljesen lecserélődött a társadalomban a Fideszről alkotott kép." Mert míg az első Orbán-kormány alatt a pártot vitatott, de sokak által elismert politikusok jelenítették meg, mint Szájer József, Kövér László vagy Áder János, mostanra Habony Árpád, Németh Szilárd, Andy Vajna, Rogán Cecília neve fonódik össze a Fidesszel, s ők teljesen más arcot adnak a pártnak - véli Török.

Szerinte az újakat valóban a hatalom és a vele járó előnyök motiválják. "Ameddig Orbán ezt biztosítani tudja számukra, azaz megnyeri a választásokat, és el tudja osztani a zsákmányt, addig mögötte lesznek. Akkor lesz gond, ha a rendszer meginog mondjuk a 2018-as vagy 2022-es választások idején. Orbán számára a legnagyobb veszély a varázstalanodás. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyértelművé tette, továbbra is ő indul a miniszterelnökségért, nem akar még távozni az élről" - fogalmazott a politikai elemző, kijelentve, hogy az Orbán-rendszernek nem lehet más vége, mint a bukás.

Az elemző úgy véli, hogy a '98-as választási győzelem idején a kormánypárt vezetősége hitt a polgári Magyarország eszmében, és főként a 2002-es vereség tanulságaként változtattak irányt, ennek megfelelően politizálnak ma lényegesen cinikusabban és realistábban. "Ha van valami, amit az újkori magyar politikatörténetben szívesen megváltoztatnék, az a 2002-es választás eredménye lenne" – összegez, szerinte ugyanis 2002-ből nagyon rossz tanulságokat szűrt le a Fidesz, és az akkori szocialista pártnak sem tett jót, hogy azzal a politikával választást nyerhetett.

Török az interjú végén a Fidesz népszerűségvesztéséről beszélt. Szerinte azt mondani, hogy nincs kormányváltó hangulat, igaz lehet abban az értelemben, hogy nincs politikai megtestesülése. De egyre erősödik az ellenérzés, ez teljesen nyilvánvaló. "2010-hez képest rengeteget fordult a világ, s akik még fideszesek is maradnak, egyre inkább problémának látják ezeket az ügyeket. Persze ők azt mondják, hogy a Fidesz sokkal több jót tett az országért, mint az előtte kormányzók, de már ők sem kritika nélküliek. Közvélemény-kutatásokkal az amortizáció nem minden formája mutatható ki" - fogalmazta meg a konklúziót Török Gábor.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja!

Szerző

Kutyaszorítóban a kormány? Oktatásról kérdeznek a Házban

Publikálás dátuma
2016.03.20. 15:04
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
A kormányhoz intézett kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fejezi be aktuális kéthetes ülését az Országgyűlés hétfőn. A Parlamentben kínos kérdések hangozhatnak majd el, ugyanis az ellenzéki képviselők többek között az oktatásról, az egészségügyről, a béremelésről és a földprivatizációról is kérdezik a kormányt.

Az ülésnap délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően hangozhatnak el a kérdések. A parlament honlapján elérhető információk alapján a Fidesz padsoraiból Bene Ildikó Szolnok és Budapest "összekötéséről" kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztert, Salacz László pedig a felsőfokú duális képzés eredményeiről kér tájékoztatást az emberi erőforrások miniszterétől.

Az MSZP-ből Korózs Lajos szintén Balog Zoltánhoz fordul és az egri kórház jövőjéről vár választ, Gúr Nándor pedig azt kérdezi a nemzetgazdasági tárcavezetőtől, hogy a kormány mikor kezdi érdemben emelni a nettó minimálbért.

A Jobbikból is lesz képviselő, aki az emberi erőforrások miniszterének álláspontjáról érdeklődik, Farkas Gergely kérdésének címe: A kormány miért nem kíváncsi a diákok véleményére. A szintén jobbikos Magyar Zoltán az állami földprivatizáció leállítását sürgeti majd a földművelésügyi miniszternek címzett felszólalásában.

Az LMP-s Sallai R. Benedek arról kérdezi majd Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy "miért szigeteli el a kormány a vidéket", frakciótársa, Szél Bernadett pedig "Az oroszoknál befuccsolt, a magyaroknak még jó lesz" címmel intéz kérdést a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánoshoz. A képviselőknek a kérdéseket követően további egy órájuk lesz azonnali kérdéseket feltenni a kabinetnek. A Ház ülése ezt követően napirend utáni felszólalásokkal ér véget. 

Szerző