Meghaltak Mekka felé - Elaludhatott a buszsofőr

Tizenkilenc zarándok meghalt és legalább 22 ember megsérült egy szaúd-arábiai buszbalesetben szombaton a muszlimok két szent városát, Mekkát és Medinát összekötő autópályán.

Az al-Dzsazíra értesülései szerint a zarándokokat szállító busz felborult, a medinai közlekedési minisztérium szóvivője szerint a sofőr valószínűleg elaludt a volán mögött. Hisham al-Nakeeb az egyiptomi külügyminisztérium tisztviselője a MENA hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a buszon 44 egyiptomi állampolgár utazott, akik közül legkevesebb 19 életét vesztette.

Egy nappal korábban tizennégy Mekkába tartó palesztin zarándok hat meg szintén buszbalesetben Dél-Jordániában, a szaúdi határ közelében - emlékeztet a nol.hu.

Szerző

Azonosították az isztambuli öngyilkos merénylőt

DNS-minta alapján minden kétséget kizáróan azonosították az öt halálos áldozatot követelő isztambuli öngyilkos merénylet elkövetőjét - jelentette be Efkan Ala török belügyminiszter vasárnap sajtótájékoztatón.

Mehmet Öztürk 1992-ben született a délkelet-törökországi Gaziantep városban és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezettel állt kapcsolatban - hangsúlyozta a belügyminiszter. Hozzátette: a fiatal férfi nem szerepelt sem a rendőrség, sem a csendőrség körözési nyilvántartási rendszerében. Az elkövető és az IÁ közötti kapcsolat feltárásáról folytatódik a nyomozás. A szombati támadással összefüggésben eddig 5 embert vettek őrizetbe - közölte Efkan Ala.

Szerző

Menekültek fúltak vízbe - Luxushajó mentette meg a túlélőket

Egy kilencméteres csónakban 27 kubai menekült próbált meg eljutni az Egyesült Államokba. 22 napja hánykódtak a tengeren, amikor egy luxushajó felfedezte őket. Kilencen nem élték túl az utat.

Florida partjaitól több mint 200 kilométerre fedezték fel a menekülteket egy luxushajóról. A fedélzeten ételt és orvosi ellátást kaptak, a hajó kapitánya pedig értesítette az amerikai parti őrséget. „Nagyon rossz fizikai állapotban voltak, ki voltak száradva, és olyan gyengék voltak, hogy járni is alig bírtak” – mondta a parti őrség tiszthelyettese.

Mióta az Egyesült Államok bejelentette, hogy normalizálni szeretné diplomáciai kapcsolatait Kubával, jelentősen nőtt a Kubából érkező menekültek száma, akik lélekvesztőkkel igyekeznek elérni az államok déli partjait – idézte az Origo az amerikai parti őrség sajtóközleményét.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, ma érkezik történelmi látogatásra Barack Obama amerikai elnök Kubába. Majd kilencven év óta ő az első amerikai elnök, aki ellátogat a karibi szigetországba. Washingtonban és Havannában tavaly nyitották meg újra a követségeket, Obama és Raúl Castro kubai elnök 2014. december 17-én jelentette be, hogy - Ferenc pápa közvetítésének is köszönhetően - megállapodtak a kapcsolatok normalizálásáról.

Szerző