Virágkorát éli a „politikai pedofília”

Publikálás dátuma
2016.03.21. 06:15
FORRÁS: TÁLLAI ANDRÁS FACEBOOK
Vizsgálatot indított tavaly áprilistól az Eötvös Károly Intézet és a Történelemtanárok Egylete, pedagógusok ugyanis arra panaszkodtak, a kisebb települések önkormányzatai elvárják tőlük és iskolájuktól ünnepi műsoraik szervezését, vagy az azon való részvételt. A két szervezet szerint az ilyen eljárás teljességgel alaptalan és jogsértő a politikai szereplők részéről. Véleményük bizonyítására egy felmérést készítettek, amelyben összesen 179 tanár, iskolai dolgozó és diák véleményét kérték ki. Kiderült: a politikai pedofília jelensége szinte virágkorát éli Magyarországon.

A válaszadók 67 százalékának iskolája ugyanis vett már részt önkormányzat nemzeti, állami vagy egyéb ünnepségén, míg 80 százalékos arányt képviseltek azok, akiknek diákjai énekkel, tánccal és szavalással is szerepeltek az önkormányzat rendezvényén. Az esetek majd egynegyedében pedig a teljes műsort az iskola szervezte és adta elő.

Az iskolai pártpolitizálás egyébként nem is megengedett az intézményekben, annak tilalma még a gyerekek szüleinek hozzájárulásával sem feloldható. Így a közoktatás résztvevői hivatalosan egyáltalán nem vehetnének részt pártpolitikai tevékenységekben. A legtöbb esetben erre mégis fittyet hánynak, s a gyerekeket minden körülmények között elhurcolják el politikai eseményekre. Ezt a megkérdezettek 43 százaléka igazolta, akik szerint a diákok és szüleik számára az iskola egyáltalán nem biztosított lehetőséget az önkormányzattal való közös ünneplés lehetőségének eldöntésére, azon részt kellett venniük. Ahol valamilyen okból mégis kikérték a felek véleményét, ott csupán 11 százalék volt az aránya annak, amikor írásbeli hozzájárulást kért az iskola, és nem csak megüzenték a szülőknek, hogy lesz ilyen esemény. A válaszadók 22,5 százaléka kapott viszont lehetőséget a valódi döntésre, igaz, az valójában nem volt önkéntes. A részvétel meghirdetése és az azon való ajánlott részvétel ugyanis sok esetben az intézmény az igazgatójának szóbeli vagy írásbeli instrukcióján alapult, de előfordult az is, hogy osztályfőnöki órán hirdették meg azt. Sok helyen pedig (30 százalék) a politikai rendezvényen szereplés már hagyománynak tekinthető az iskolában, amelynek megszakítása nemigen akaródzik senkinek. A legtöbb esetben nagyobb azoknak az aránya akik nem akarják csemetéjüket politikusok közelébe engedni. Az ellenállás viszont sokszor a szülők részéről elmarad, s inkább elküldik őket az ünnepségekre, csak hogy ne lógjanak ki a sorból, vagy egyszerűen félnek a kimaradás későbbi retorziótól.

Akadnak azonban olyan szülők is, akik csak azért engedik gyermeküket ilyen fajta rendezvényekre, mert örülnek, ha fellépési lehetőséget kap. Ez önmagában még nem vezet jogsérelemhez a szervezetek szerint. Azt viszont kifogásolhatónak vélik, ha politikusok és hivatalok az óvodás és iskolás gyerekek szereplését kérik, illetve el is várják azt. A gyerekek és a tanárok nem kötelezhetők arra, hogy műsorral készüljenek az ilyen ünnepeken. Ráadásul a szülők szereplést támogató vagy elutasító nyilatkozata, nem alapul valódi önkéntességen. Döntésük ugyanis akár politikai állásfoglalásként is értelmezhető, márpedig meggyőződésének kinyilvánítására senki nem kényszeríthető.

Ha a politikusok személyesen látogatnak el az oktatási intézmények ünnepségére, az jogi szempontból éppúgy súlyosan aggályos, mint a gyerekek politikai eszközként való felhasználása. - Ma a világ legtermészetesebb dolga, hogy a polgármester bemegy az iskolai tanévnyitóra, vagy hogy ott ül egy országgyűlési képviselő. Pedig valójában ez gondot jelent - vélte Somody Bernadette az intézet igazgatója, aki szerint sok szülő még büszke is arra, hogy gyermekük politikusok mellett, az újságban szerepelhet. Pedig a gyerekek eltárgyiasítása a véleményszabadság, a lelkiismereti szabadság, az emberi méltóság súlyos sérelmét jelenti - tette hozzá.

Az ilyen esetekben a politikusok önmérsékletére lenne szükség, az iskolákat nem kellene az ünnepségeken fellépésre késztetniük. Amennyiben erre mégis sor kerül, úgy minden esetben biztosítani kellene, hogy a szereplés végeztével nem kell meghallgatniuk a pártpolitikai beszédeket, és nem használják fel őket a politikusok személyes népszerűségük növelésére. Vagyis nem készül és nem jelenik meg velük közös kép a sajtóban, a Facebookon.

Rendezvények gyerekekkel

Torna az esőben

FORRÁS: KORMANY.HU

FORRÁS: KORMANY.HU

A putnoki tanuszoda tavaly előtti alapkőletételénél Balog Zoltán humánminiszter egy hatalmas esernyő alól mosolyogva szemlélte, amint az ünnepi ceremónia alkalmából helyi iskolások kis zászlókkal a kezükben a szakadó esőben tornáznak.

Kormányablak-megnyitó ünnepség

Betanított mórahalmi óvodások szavalták el tavaly március 6-án, hogy mi is az a kormányablak, miért tartoznak hálával szüleik nevében a hivatalnak. Erről egy videó felvétel is készült, ami az internetre felkerülve megbotránkozást váltott ki. Nógrádi Zoltán fideszes polgármester az eset után úgy nyilatkozott: teljesen elfogadott, hogy az óvodás csoportok szinte minden egyes beruházás megnyitóján fellépnek, ahogyan azt a település parasztkórusa is megteszi. - Így szoktunk kedveskedni a település fejlesztőinek - tette hozzá.

Születésnapi köszöntések

FORRÁS: TASÓ LÁSZLÓ FACEBOOK

FORRÁS: TASÓ LÁSZLÓ FACEBOOK

Áprilisban ezután már Tasó Lászlót, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, fideszes országgyűlési képviselőt "lepték meg" születésnapja alkalmából nyíradonyi óvodások. A politikust a jeles napon verssel köszöntötték.

Egy héttel később egy fóti óvodában Merkwart Krisztián helyi jobbikos önkormányzati képviselő járt hasonlóan, aki ugyan csak almát osztani ment az intézménybe, ám épp aznap lett 23 éves. A kicsik egy egész ünnepi műsorral fogadták.

Szennyvíztisztító-megnyitás

Szintén tavaly áprilisi az a történt, mely szerint a kazincbarcikai szennyvíztisztító telep korszerűsítésének és kapcsolódó fejlesztési projektjének nyitórendezvényén ovisok is közreműködtek. Az eseményen részt vett rajtuk kívül Szitka Péter szocialista polgármester. A sárga ruhába öltözött kicsiknek végig kellett hallgatniuk beszédét, valamint a konzorciumi vezérigazgatók magvas gondolatait is.

Mese gyerekeknek

FORRÁS: VONA GÁBOR FACEBOOK

FORRÁS: VONA GÁBOR FACEBOOK

Vona Gábor tavaly májusban töltött fel közösségi oldalára egy képet, mely szerint éppen mesét olvas egy ózdi önkormányzati óvodában gyerekeknek. Az eseményt később a pártelnök így összegezte: a gyermek tiszta lap. A szülők, a pedagógusok és a társadalom felelőssége, hogy mivel írjuk tele. Ma egy ózdi óvodába látogattam feleségemmel együtt az álruhás országjárás keretében, ahol nagyszerű szakemberekkel találkoztunk, akik tisztában vannak a hivatásuk jelentőségével. Ez a mai nap óvóbácsiként szintén nagy élményt és sok tapasztalatot adott nekem - írta Vona.

Diákolimpikonokat használt fel

Tudományos diákolimpikonokat fogadott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere idén február 19-én a Parlamentben, akikről ezután fényképeket posztolt saját Facebook-oldalára. Mivel ezt a miniszter a résztvevők tudtán kívül használta fel a kormányzati propaganda számára, sok kritikát kapott. Volt olyan diákolimpikon, aki már aznap este elhatárolódott a miniszter lépésétől, míg a látogatás résztvevőinek többsége mozgalmat indított, kockás olimpikonok néven. Ehhez nyílt levelet fogalmaztak, amit százegy egykori diákolimpikon és felkészítő tanáraik írtak alá.

Térfigyelő-átadás ovis műsorral

Tállai András NAV-elnök is előszeretettel „használ” gyerekeket ünnepségeken. Februárban például arról tett közzé fotót saját Facebook-oldalán, ahogyan a Borsod megyei Nagycsécsen műsort adó óvodásokkal adta át a térfigyelőkamera-rendszert.

A gyerekek nem biodíszletetek

Nyilatkozatban szólította fel korábban az Eötvös Károly Intézet a politikusokat, hogy hagyják békén a gyerekeket. Emellett kérték azt is, hogy az iskolai pártpolitizálás tilalmának érvényesülését segítsék az alábbi módokon:

Nem teszem mint politikus

- Közoktatási intézménybe nem kezdeményezek látogatást azzal a céllal, hogy gyerekekkel találkozzak. Irányadónak tartom, hogy alapvetően akkor látogatom meg a közoktatási intézményeket, amikor az szükséges törvényben biztosított ellenőrzési jogosultságaim gyakorlásához. Ellenőrzési jogosultságaimat az erre kialakított eljárásoknak megfelelően, a törvényi keretek között gyakorlom.

- Nem küldök és nem viszek ajándékot és politikai tevékenységemet népszerűsítő szövegeket, tárgyakat sem a gyerekeknek, sem szüleiknek, sem pedig a pedagógusoknak. Kivételt képez az anonim ajándék, de politikai üzenetet hordozó ajándékot névtelenül sem adok.

- Nem fotóztatom magam gyerekekkel, diákokkal. Ha ilyen felvételek óhajom ellenére mégis készülnek, azok nyilvánosságra hozatalát nem támogatom.

- Az állam és az önkormányzat ünnepségein nem kezdeményezem az óvodák, iskolák szereplését, részvételét. Ilyen szereplési lehetőséget csak az ő önkéntes kezdeményezésükre biztosítok számukra.

- Gyerekektől az iskola által szervezett köszöntést és ajándékot nem fogadok el.

Megfontolom az alábbi javaslatokat

- Az iskola személyes szereplésre, beszélgetésre irányuló meghívását csak az alábbi feltételek teljesülése esetén fogadom el:

- A program a gyerekek és a pedagógusok számára ténylegesen önkéntes.

- Látogatásom a demokráciára nevelést szolgálja azzal, hogy a demokratikus intézmények működését mutatom be a diákoknak. Ezért vállalom, hogy pártomat és annak programját burkoltan sem népszerűsítem.

- A programon csak olyan életkorú gyerekek vesznek részt, akiknek esetében érettségük és ismereteik alapján a demokráciára nevelés feltételei megvalósulhatnak.

- A találkozón a gyerekek nem adnak elő műsort, nem szerepelnek, nem adnak ajándékot.

- Az eseményről nem készül az iskolán kívüli nyilvánosság számára sem felvétel, sem beszámoló.

- A látogatást semmilyen módon nem használom fel saját és pártom népszerűségének a növelésére.

- A részvételt az óvodai, iskolai ünnepségeken kerülöm, azokon csak az intézmény kifejezett meghívására veszek részt, az alábbi feltételekkel:

- A felszólalástól tartózkodom.

- Részvételemet más módon sem használom politikai népszerűségem növelésére.

- A gyerekektől köszöntést vagy ajándékot nem fogadok el.

A Városliget és a budai Vár védelmében

Neves urbanisztikai szakértők egy csoportja petíciójával próbálja nyomás alá helyezni a kormányt, hogy az állam vezetői végleg lemondjanak a Városliget, valamint a budai Vár teljes átalakításával járó giga-beruházásokról. Többek között Szörényi Levente, Bródy János, Puzsér Róbert, Jeszenszky Géza, Térey János és Ungváry Krisztián gondolja úgy, hogy a tervezett átépítéseket le kell állítani.

A nyílt levél megfogalmazóinak elmondása alapján a múltban már többször is szót emeltek a beruházások ellen. Szerintük a többszáz-milliárd forintot felemésztő gigaberuházások ésszerűtlenek és szakmai szempontból indokolatlan módon rajzolhatják majd át Budapest kulturális térképét. Észrevételeik azonban mindeddig süket fülekre találtak.

Levelükben azt követelik, hogy a Városliget maradjon park, és ne legyen „építési telek”. Az egyik legértékesebb fővárosi közparkot ne éktelenítsék el felesleges és oda nem illő épületek - fogalmaznak. Ehelyett a kultúráért felelős kormányzat elsősorban a meglévő közgyűjtemények számára biztosítson jelentőségükhöz méltó feltételeket, mivel a fővárosban számos kihasználatlan műemlék épület keresi rendeltetését. Vélekedésük szerint az új múzeumok elhelyezésénél a politikusoknak inkább ezeket kellene számításba vennie.

A budai Várral kapcsolatban azt írják, annak továbbra is a kultúrát kell szolgálnia, így azt követelik, hogy ne száműzzék onnan a Magyar Nemzeti Galériát és az akadémiai intézeteket. A régóta tátongó foghíjak helyére inkább kerüljenek új kulturális intézmények. Ezen kívül megjegyzik, a királyok által sohasem lakott Hauszmann-palota túlméretezett épületének műemléki értéke csekély, így száz évvel ezelőtti arculatának helyreállítása sem indokolja a hatalmas ráfordítást.

A szakértők levelük végén kijelentik, a budai Várban kormányzati intézményeknek semmi keresnivalója nincsen, mivel egy demokráciában a miniszterelnökség és a minisztériumok a legjobb helyen az ország háza, a Parlament körül vannak.

A Lázár Jánosnak címzett petíciót a szakembereken kívül már számos közéleti szereplő is aláírta, úgy mint Szörényi Levente és Bródy János zenész, Tábor Ádám költő, Ángyán József agrár-közgazdász és egyetemi tanár.

Szerző

Városrészt neveznek el Göncz Árpádról

Publikálás dátuma
2016.03.21. 06:06
Göncz Árpád temetése. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM/NÉPSZAVA
A néhai államfőről nevezné el a XIII. kerületi önkormányzat az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő területet. Egészen pontosan a Róbert Károly körút-Esztergomi út-Árboc utca-Váci út-Petneházy utca-Teve utca által határolt terület lenne a Göncz Árpád városközpont - írta a XIII. kerületi Hírnök. 

A képviselő-testület felhatalmazta Tóth József MSZP-s polgármestert, hogy forduljon a fővárosi közgyűléshez az átnevezés miatt. Indokolt ugyanis megváltoztatni a kialakuló városközpont területén található tömegközlekedési megállóhelyek elnevezését, erről pedig csak a főpolgármester dönthet. Amennyiben Tarlós István rábólint az átnevezésre, például a metrómegálló neve is Árpád híd helyett Göncz Árpád városközpont lehet.

Szerző