Ferenc pápa elítélte a brüsszeli "vak erőszakot"

Elítélte "az oly sok szenvedést okozó vad erőszakot" Ferenc pápa a keddi brüsszeli robbantásokat követően a Jozef De Keselnek, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében.

 A Vatikán honlapján közölt francia nyelvű üzenetet Ferenc pápa nevében Pietro Parolin bíboros szentszéki államtitkár küldte a belga főváros érsekének. A katolikus egyházfő imájával megemlékezett a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak. 

Giacinto Berloco brüsszeli apostoli nuncius a TV2000 olasz katolikus televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, a támadók "tragédiát teremtő" helyszíneket választottak, hogy minél több áldozatot szedjenek. A terrorista támadások elkövetőiről szólva hozzátette: "Nehéz ezeknek az embereknek a fejével gondolkodni. Gyakran magukat kiközösítettnek érző személyekről van szó, vagy olyanokról, akiknek az együttélésről nagyon más az elképzelése mint nekünk". 

Szerző

Döntöttek - 22 évet kapott az ukrán pilótanő

Publikálás dátuma
2016.03.22. 16:17
Washingtonban is tüntettek a szabadon bocsátásért - Fotó: Getty Images
Huszonkét évi szabadságvesztésre ítélte Nadia Szavcsenko ukrán helikopterpilótát a dél-oroszországi Donyeck városi bírósága kedden.

A törvényszék a két napig tartó ítélethirdetés során két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és Oroszország határának illegális átlépésében találta bűnösnek Szavcsenkót.

A vádlott ügyvédjei előre közölték, hogy az ítéletet nem fogják megfellebbezni, Szavcsenko pedig, aki az erősen átpolitizált per során tagadta bűnösségét, előre kilátásba helyezte, hogy újrakezdi a "száraz" éhségsztrájkot, ételt és italt sem vesz magához. Az orosz főügyész hivatala elégedettségét fejezte ki a büntetés mértékével kapcsolatban.

A 34 éves Nagyija Szavcsenkót Oroszországban elvakult nacionalistának tartják, hazájában pedig nemzeti hősnek tekintik, és fogsága idején parlamenti képviselőnek is megválasztották. Szavcsenko főhadnagy 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba.

Az orosz főügyészség azzal vádolta meg, hogy bűnös egy Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet.

Szavcsenko védelme viszont kitartott amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt, és akkor kényszerítették az orosz határ átlépésére. A bíróság ezzel szemben megállapította, hogy az orosz ügyészség mellett működő nyomozó bizottság által összegyűjtött bizonyítékok kizárják Szavcsenko ártatlanságát, ezért szükségtelennek ítélte, hogy ismételten megvizsgálja a katonanő alibijét, s hogy Ukrajnától jogsegély alapján pótlólagos bizonyítékokat kérjen azzal kapcsolatban.

A vádlott az ítélet rendelkező részének felolvasását egy ukrán népdal éneklésével szakította meg, ami miatt Leonyid Sztyepanyenko bíró a büntetés mértékének kihirdetése előtt szünetet rendelt el. Az ítélethirdetés második napját más botrányos jelenetek beárnyékolták. A bíró egy alkalommal arra figyelmeztette a tárgyaláson jelen lévő ukrán delegáció tagjait, hogy tartózkodjanak a nevetéstől, és kilátásba helyezte eltávolításukat. Petro Porosenko elnök sajtószóvivőjét, Szvjatoszlav Cegolkót a büntetés mértékének közlése után kivezették, megakadályozva őt abban, hogy kibontsa az ukrán zászlót.

Az ukrán kormány több alkalommal tiltakozott Szavcsenko letartóztatása ellen, azt állítva, hogy a katonanőt hadifogolyként kell kezelni, és a jelenleg érvényben lévő kelet-ukrajnai tűzszünet keretében szabadon kellene bocsátani. Hasonlóképpen az ukrán katonanő elengedéséért emelt szót Barack Obama amerikai elnök, moszkvai nagyköveteiken keresztül pedig az EU tagállamai is ezt tették, de Moszkva ezt elutasította, megengedhetetlennek nevezve a bíróság ügyeibe való beavatkozást.

A nemzetközi médiában többször is megjelentek olyan találgatások, miszerint Szavcsenkót, aki korábban Irakban is szolgált, az elítélését követően kicserélhetik a Kelet-Ukrajnában elfogott Alekszandr Alekszandrovra és Jevgenyij Jerofejevre, akik - Moszkvának a közvetlen beavatkozással kapcsolatos cáfolatai ellenére - az orosz fegyveres erők aktív tagjainak vallották magukat.

Erre Porosenko ukrán elnök kedden rögtön a donyecki ítélethirdetés követően konkrét ajánlatot is tett. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy Oroszország a lehetséges fogolycsere ügyében szigorúan a saját jogrendje alapján fog eljárni.

Alekszandrovot és Jerofejevet 2015. május 16-án ejtették foglyul a kelet-ukrajnai luhanszki megyéhez tartozó Szcsasztyje község környékén. Az ukrán hatóságok tiltott határátlépéssel, jogosulatlan fegyverviseléssel és terrorszervezetben való részvétellel vádolják őket, ami miatt akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

Megírtuk: Nadia Szavcsenko, a szimbólum

Megkezdődött az oroszországi Donyeckben az ítélethirdetés az orosz újságírók halálában bűnrészességgel vádolt ukrán pilóta perében. Szavcsenko nem fellebbez, mert nem ismeri el az orosz bíróság illetékességét. A fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli a nemzetközi közösség, Moszkva nem enged. Nadia Szavcsenko mindkét oldalon szimbólum – Ukrajnában a hazafiság, önfeláldozás szimbóluma, míg Oroszországban az ukrán szélsőjobboldal veszélyének megtestesítője.

Szerző
Frissítve: 2016.03.22. 19:37

Terror Brüsszelben - Mécsesgyújtás a fővárosi belga nagykövetség előtt

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleményben ítélte el a brüsszeli terrortámadásokat, amelyek során, a párt szerint, nem csak a belgákat, nem csak az Európai Uniót, de az egész nyugati civilizációt érte brutális támadás.

A párt részvétéről biztosította az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak, és a Nyugat "szabadságban hívő és szabadságszerető népeit".  Az Együtt bízik abban, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legrövidebb időn belül megállapítják a tettesek kilétét, felderítik indítékaikat, és az európai közösség megfelelő válaszlépéseket lesz majd képes tenni - írták. Magyarországnak és a magyar kormánynak kötelessége, hogy saját eszközeivel támogassa az ezzel kapcsolatos belga és nemzetközi erőfeszítéseket - tették hozzá.

A történtek ismét rávilágítanak, hogy az arctalan és barbár terror ellen csak nemzetközi együttműködés keretében lehet küzdeni, egyetlen ország sem képes egyedül kezelni a válságot - fejezik ki véleményüket. A gyűlölet ellen mindenkinek kötelessége összefogni, és ha kell, harcolnunk is kell ellene, mert a szabadságnak és egymás kölcsönös tiszteletének nincs történelmi alternatívája - szögezik le. Egyúttal bejelentették, hogy az Együtt kedden 18 órakor a budapesti belga nagykövetség előtt mécsesgyújtással emlékezik az ártatlan áldozatokra.

A brüsszeli robbantásokról bővebben ide kattintva olvashat!

Szerző