Előfizetés

Vignjevics a Vidiben?

S.T.R.
Publikálás dátuma
2016.03.24. 06:53
Nebojsa Vignjevics nem biztos, hogy sokáig ül még az Újpest kispadján FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Jelentős edzőcserék vannak készülőben több hazai élvonalbeli futballklubnál. Javában tervezik a jövőt a Videotonnál is, és csöppet sem meglepő, hogy az új szakmai stáb élén már nem Horváth Ferenc áll majd.

Tavaly december végén maga Kovács Zoltán sportigazgató árulta el, hogy a jelenlegi helyett külföldi trénert szeretnének. A vezető amolyan „kiskapuként” jegyezte meg, Horváth abban az esetben maradhat, ha a csapat dobogós helyen zárja a bajnokságot, és megnyeri a Magyar Kupát. Ez utóbbira már nincs esély – a Ferencváros búcsúztatta az együttest a negyeddöntőben –, az előbbi viszont még összejöhet, hiszen a Videoton egy ponttal lemaradva az Újpesttől pillanatnyilag a negyedik a tabellán, igaz a nyomában ott van a Debrecen, a Paks és a Haladás. „Horváth Ferencnek a bajnokság végéig szól a szerződése, és kimondva-kimondatlanul is arról van szó, hogy nyáron külföldi edzőt szeretnénk szerződtetni” – jelentette ki három hónappal ezelőtt Kovács. Mint ismert, a címvédő rendkívül gyengén kezdte az új idényt, ezért távozott Burcsa Győző klubigazgató, valamint a francia Bernard Casoni vezetőedző. A csapatot egy ideig Pető Tamás irányította megbízott trénerként, majd október 6-án nevezték ki Horváth Ferencet.

Nebojsa Vignjevics nem biztos, hogy sokáig ül még az Újpest kispadján FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Nebojsa Vignjevics nem biztos, hogy sokáig ül még az Újpest kispadján FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Egy szó mint száz, az évad végén csaknem biztosra vehető a székesfehérvári edzőcsere, és a Rangado.hu futballportál több forrásból is úgy értesült, hogy meg is van a kiszemelt. A Videoton a hírek szerint az újpestieket irányító Nebojsa Vignjevics kezébe adná a karmesteri pálcát. Emlékezhetünk rá, a 47 esztendős szerb szakvezetőt két hónapja az angol másodosztályban szereplő Charlton Athletickel hozták hírbe, ám az Újpest akkor cáfolta a hírt. Megkeresésünkre Ágai Kis András kommunikációs igazgató annyit mondott, nincs tudomásuk arról, hogy Vignjevics a Vidihez tartana. Nem erősítette meg a hírt egy másik, a klubhoz igen-igen közeli forrásunk sem, ám annyit megjegyzett, a szerb tréner igencsak rosszkedvű mostanában, és ezt nem lehet kizárólag a gyengébb bajnoki szereplés számlájára írni.

Természetesen a Videotonnál is érdeklődtünk: Gressó Gergely sajtóreferens annyit mondott, Nebojsa Vignjevics bizonyosan nem írt alá, s amíg az együttest Horváth Ferenc irányítja, a klub egyetlen híresztelésre sem reagál. Nagy kár, ugyanis a hírek szerint Vignjevics érkezésén túl is körvonalazódik az edzői mozgás: Horváth a nyáron a „kis Vidiként” emlegetett, az élvonalbeli tagságát megtartani igyekvő Puskás Akadémiához kerülhet, a jelenlegi szakvezető, a korábbi káprázatos futballista Robert Jarni Eszékre mehet, a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc által megvásárolt Osijekhez. Ahogy arról a Népszava is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja, a gázszerelőből lett milliárdos nagyvállalkozó február közepén lett a horvát élvonalbeli futballcsapat többségi tulajdonosa. Székfoglalójában erősítést, bennmaradást és az utánpótlásképzés fejlesztését ígérte a jelenleg a tízcsapatos bajnokság nyolcadik helyén álló, nagy múltú csapat szurkolóinak. Középtávú célként a stadion felújítását, a nemzetközi kupaszereplést és a saját nevelésű játékosokból álló csapatot jelölte meg Mészáros Lőrinc. Ahogy fogalmazott: „ehhez az anyagi hátteret biztosítjuk, a szakmait helyben kell megteremteni”.

Elnézést kért Djokovic

Publikálás dátuma
2016.03.24. 06:52
Novak Djokovic az eufóriával magyarázta kijelentését FOTÓ: GETTY IMAGES/JULIAN FINNEY
Áll a bál a teniszezőknél. Előbb Raymond Moore, az Indian Wells-i tenisztornák igazgatója mondott le azon kijelentése után, miszerint a női versenysorozat résztvevői a férfisorozat népszerűségének köszönhetik a díjazásukat.

„Ha én női játékos lennék, minden este letérdelnék és hálát adnék az égnek, valamint Roger Federernek és Rafael Nadalnak, mert megszülettek. Nekik köszönhető a sorozatuk népszerűsége” – fogalmazott Moore, aki a nyilatkozata után elnézést kért, s lemondott.

A világelső szerb Novak Djokovic is magyarázkodni kényszerült, mert osztotta a sportvezető szavait, miszerint a női sportolók kevesebb fizetést érdemelnek férfi társaiknál. A világklasszis azzal indokolta kijelentését, hogy az ő teniszmeccseiket többen követik, mint a hölgyekét. A szerb nyilatkozata óriási vihart kavart. Djokovic azzal védekezett, hogy az Indian Wells-i torna megnyerése utáni eufória és adrenalin miatt fel volt pörögve, és emiatt nem éppen a legegyértelműbben fogalmazta meg az álláspontját. „Szívemen viselem a tenisz jövőjét és a játékosok sorsát, hiszen ez a sportág nagyon sokat segített nekem abban, hogy idáig eljussak – írta Facebook oldalára a világelső. – Úgy éreztem, beszélnem kell az igazságos elosztásról, ami férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik. Mindannyiunknak harcolni kell azért, amit megérdemlünk. Szó sem volt arról, hogy egymásnak akartam ugrasztani a két nemet, amit mondtam, arra vonatkozott, hogy mindenki megkapja a jutalmát a befektetett munkájáért. Szeretnék bocsánatot kérni mindenkitől, aki számára félreérthető volt, amit mondtam.”

Serena Williams FOTÓ: GETTY IMAGES/JULIAN FINNEY

Serena Williams FOTÓ: GETTY IMAGES/JULIAN FINNEY

Az esetet nem hagyhatta szó nélkül Serena Williams sem. „Nem hiszem, hogy ez egy helyénvaló kijelentés – fogalmazott a női világelső. – Úgy gondolom, rengeteg olyan teniszező van a női mezőnyben, akinek kimondottam élvezetes nézni a játékát. Nem is tudom megtippelni, hány embertől hallottam már, hogy csak akkor néznek teniszt, ha én vagy a testvérem, Venus játszunk.” Az amerikai sportoló mellett kiállt Andy Murray és Martina Navratilova is.

 Stollár búcsúzott
A párosban tavaly junior wimbledoni bajnok Stollár Fanny kikapott a francia Pauline Parmentier-től a miami keménypályás tenisztorna selejtezőjének második fordulójában. A világranglista 469. helyén álló, 17 éves magyar játékos - aki szabadkártyával indult a floridai viadalon - három játszmában (6:7 (5-7), 6:2, 6:4) vesztette el a WTA-rangsorban 111. Parmentier elleni meccset. A rendkívül fordulatos találkozó során Stollár 11, ellenfele pedig 8 alkalommal veszítette el az adogatójátékát, és az első játszma végén a tiebreak is hasonlóra sikerült.

Nem adták át Nyakónak a felvételeket

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) MSZP által delegált tagja szerint ő nem adhatta át Nyakó István szocialista politikusnak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) biztonsági kamerájának a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezések körüli vitában fontosnak tartott felvételeit. Litresits András szerdán az NVB és az NVI elnökeihez írt nyílt levelet erről.

Előzőleg Pálffy Ilona NVI-elnök és Patyi András NVB-elnök Nyakó István korábbi levélére adott válaszaikban arra is hivatkoztak, hogy a február 23-án a külső kamera által rögzített felvételeket március 2-án átadták Litresitsnek. Nyakó korábban azt firtatta: miért csak március 17-én, a jogorvoslati határidő lejárta után kaphatta meg a videót, amelyet így nem tudott csatolni felülvizsgálati kérelméhez. Az MSZP által delegált tag felidézte: a február 26-i ülésen bár Pálffy Ilona jelen volt, nem tett említést az előző nap hajnalban történt eseményekről. A következő ülésen, február 29-én a vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdések elbírálásakor Pálffy két rövid filmet javasolt megtekintésre, de egyik sem a hajnali eseményeket mutatta be, és az NVI elnöke ekkor sem tett említést a február 23-i hajnali eseményekről. Litresits szerint Nyakó az ülésen jelezte, nem mutatták be a hajnali felvételeket, és ő maga is kifejezetten kérte azok bemutatását, azonban az NVB többsége leszavazta. Ezután kapta meg, március 2-án a felvételek egy részét. Mint írta, "a bizonyító erejű felvételek eltussolása után" Patyi András és az NVB többsége úgy döntött, a Nyakó Istvánhoz hasonlóan népszavazási kezdeményezést benyújtó magánszemély, Erdősi Lászlóné kísérője "nem használta ki" a helyzetet.

Közben megvan az NVI javaslata is a népszavazási törvény módosítására: ha azonos tárgyban többen kezdeményeznének népszavazást, ne azé legyen az elsőbbség, aki előbb ér el az időbélyegzőhöz, hanem legyen az a győztes, aki gyorsabban gyűjt össze kétszázezer aláírást. Tóth Zoltán választási szakértő bár egyetért a javaslattal, a Klubrádióban elmondta: hamis aláírásokkal alakulna ki a versenyfutás, hogy ki ér be hamarabb az NVI-be és ki tudja hamarabb leadni azokat. A szakértő szerint a helyzet megoldása vagy egy pártsemleges versenybíróság létrehozása vagy a választási törvény szövegének a megváltoztatása lenne.