Vaklárma volt? - Maradhat a helyén a könyvhét

Publikálás dátuma
2016.03.24. 17:07
Dedikálásra várva egy korábbi könyvhéten. FOTÓ: Népszava
Az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínét Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt, a főváros tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottságának elnöke és Kocsis Máté alelnök is támogatja - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Vörösmarty téren nem lesz parkoló, és az említett bizottság már korábban döntött arról, hogy a téren rendezik meg a könyvhetet.

Hozzátették, hogy a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság március 8-i ülésén arról döntött, hogy a Vörösmarty tér Harmincad utca felőli részére adható közterület-használati engedély parkolás céljára.

A közterület-használatra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem befolyásolja, így a könyvhét által igényelt területet sem - írták.

"Egyidejűleg azonban szeretnénk kijelenteni, hogy a rangos kulturális rendezvénnyel tett kivétel nem jelenti azt, hogy a főváros közterületi állapotának rendezését szolgáló koncepció érvényesítéséről a főváros a jövőben lemondana" - áll a közleményben.

Ezért "szólalt meg" a Főpolgármesteri Hivatal

A Főpolgármesteri Hivatal arra reagált, hogy a Magyar Narancs, a 444.hu és a 24.hu portálokon olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a főváros tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága olyan döntést hozott, amellyel a könyvhét rendezvényt "kidobta", "száműzte", "kifúrta" a Vörösmarty térről.

Tiltakozóhullám indult

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

A Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának képviselői meg kívánják tagadni a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhéttől a Vörösmarty tér használati jogát - áll a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) csütörtöki közleményében.

A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat a Vörösmarty tér helyet a Múzeumkertet és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlotta fel lehetséges helyszínként a Könyvhétre. A MKKE úgy véli, hogy ez a helyszín legfeljebb csupán az idei évre jelentene alternatívát, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról. "A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk" - áll a közleményben.

A MKKE felidézi: a Vörösmarty tér az 1929 óta - egyetlen alkalom kivételével - minden évben megrendezett, Magyar Örökség-díjjal elismert Ünnepi Könyvhét újabb kori történetének közkedvelt és ikonikus központi helyszíne.

Együtt: a főváros már döntött, könyvhét helyett autók lesznek a Vörösmarty téren

Pataki Márton, az Együtt - a Korszakváltók Pártjának budapesti elnöke szerint a főváros már döntött, és április végétől lakossági parkolót alakítanak ki a Vörösmarty téren, a júniusi könyvhétnek nem jut hely.

Pataki Márton csütörtöki közleményében azt írta: Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester "hazudott", mert bár azt állítja, hogy nem ő "fúrta meg" az Ünnepi Könyvhetet, a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága - amelynek Kocsis Máté alelnöke - március 8-án határozatban "döntött arról, hogy április 29-től a József Nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren". Hozzátette: ezzel éppen ők döntötték el, hogy nem lehet Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, mert ott akkor autók fognak parkolni.

MSZP: ne lehetetlenítsék el a könyvhetet!

Az MSZP azt kéri fideszes képviselőktől, hogy ne lehetetlenítsék el az Ünnepi Könyvhetet, amit "a magyarok sokasága 86 éve élvezettel látogat". Közleményükben azt kérik Kocsis Mátétól, a VIII. kerület és Láng Zsolttól, a II. kerület polgármesterétől, hogy amikor a megfelelő szakbizottságban vagy a Fővárosi Közgyűlésen az Ünnepi Könyvhétről és annak Vörösmarty téri engedélyéről lesz szó, szavazzanak igennel.

Szerző

"Tesztüzem" a sebészeti ellátásban

Április 1-jével megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten - jelentette be az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Mészáros János közölte, a változás lényege, hogy április 1-jétől azok az intézmények, ahol van aktív sebészeti ellátás, az év minden napján 24 órában kötelesek fogadni a területi ellátási kötelezettség szerint hozzájuk tartozó betegeket.

Jelezte, ez egyrészt azt szolgálja, hogy a betegek pontosan tudják majd, hova menjenek, ha sebészeti jellegű problémával küzdenek, másrészt az ügyeleti ellátásban részt vevő szakembereknek nagyobb biztonságot ad az egyértelmű betegút.
A helyettes államtitkár hozzátette: a változás nem "ötletszerű" volt, az átalakításról tavaly októberben kezdődtek egyeztetések a központi ágynyilvántartásért és az ügyeleti rendért felelős Országos Mentőszolgálattal (OMSZ), az intézményvezetőkkel, valamint a szakma képviselőivel.

Mészáros János közölte azt is, hogy az új rendszerre való áttérést mind a szakma, mind az intézmények üdvözölték, azt azonban hangsúlyozta: az OMSZ-nek a jövőben is nagyon komoly és fontos szerepe lesz az egyéb szakmák vonatkozásában a központi ágynyilvántartó működtetésében.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az átalakítás mindenképpen nehezebb és költségesebb lesz a korábbi rendszernél, de a betegbiztonságot kell előtérbe helyezni. Az államtitkár egyfajta "tesztüzemként" beszélt a változásról, de azt mondta, egy ilyen struktúrát csak "élesben" lehet elindítani. "Ha a döntésünk rossz volt, revideálni fogjuk" - emelte ki.

Azt, akinek nincs bejelentett lakcíme, tartózkodási helye, esetleg hajléktalan, továbbra is az OMSZ eljárásrendjének meghatározottak alapján a központi ágynyilvántartó adatai szerinti szabad sebészeti kapacitással rendelkező kórházba viszik.

Ónodi-Szűcs Zoltán más témával kapcsolatban jelezte, hogy az államtitkárság vizsgálatot indított annak a két héttel ezelőtti esetnek az ügyében, amikor egy 37 éves nő néhány órával a kórházba szállítás után meghalt. Úgy fogalmazott: azt vizsgálják, hogy az intézmények és a mentőszolgálat együttműködése mennyire volt szabályozott, ha az volt, szükséges-e bármilyen új szabályt megalkotni ahhoz, hogy még inkább csökkentsék a rizikót.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy ebben az évben háromezer olyan krónikus ágyra fókuszálnak, amely átadható a szociális ágazatnak, de ezen ágyak finanszírozása az E-alapban marad. Azon, hogy ez a pénz hogyan és melyik intézményhez kerül vissza, még dolgoznak.

Szerző

DK: Vonják vissza a nok-törvényt!

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a kormánynak vissza kell vonnia a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt, miután azt Áder János köztársasági elnök csütörtökön megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

Oláh Lajos közleményében úgy fogalmaz, hogy még az államfőnek is sok volt a nemzeti otthonteremtési közösségek terve, pedig "az általában masszív pártkatonaként viselkedő" köztársasági elnök csak akkor nem ír alá egyből egy törvényt, ha azzal súlyos gondok vannak.

A nok tervezete szerint a lakáslottón is a gazdagok jutnának előbb lakáshoz, ráadásul semmi sem garantálná a lakáslottóba fektetők pénzének biztonságát - emelte ki a független képviselő. Ahogy "a Quaestor-botrányban, itt is fideszes cégek tűnhetnének el a messzeségben a magyar emberek nehezen megkeresett pénzével" - tette hozzá.

Szerző