Előfizetés

Lázárék jobbágysorsba taszítanák a közszolgákat?

Publikálás dátuma
2016.03.24. 19:24

Április 5-én tárgyalna Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közszolgák érdekképviseletével az úgynevezett bürokráciacsökkentő törvényjavaslatról – írja a Figyelő csütörtökön megjelent száma.

Az asztalon lévő tervezet szerint a jövőben minden államigazgatási dolgozót – ügyintézőt, irodistát, kormányhivatali alkalmazottat – állami tisztviselőnek hívnának. Három kategóriát terveznek ezen belül: állami fogalmazó, állami tanácsos és állami főtanácsos.

A legnagyobb felzúdulást az az elképzelés válthatja ki, hogy az állami tisztviselőket évente akár hat hónapra átvezényelhetnék más munkakörbe, ezzel más településre is. Ráadásul erről csak 24 órával az áthelyezés előtt értesülnének, vagyis egy napjuk maradna életük átszervezésére.

Ez a képviseletek szerint elfogadhatatlan, ők azt javasolják, hogy legalább négy nap legyen az átfutási idő, az átirányítás időtartama ne haladja meg a négy hónapot és a harmadik hónaptól pótlék is járjon az érintetteknek.

Készül a tiltakozó iskolák térképe

Publikálás dátuma
2016.03.24. 19:23
Tüntetés március 15-én. Az egyik szónok Pulki István. Fotó: Molnár Ádám
Térképen tüntették fel azokat az intézményeket, amelyek részt vesznek a március 30-i polgári engedetlenségben. A lista még nem teljes, a Tanítanék mozgalom továbbra is várja azok jelentkezését, akik nem találják magukat a térképen - írja a hvg.hu.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék mozgalom nevében csütörtökön jelentette be, hogy a kormánynak adott határidő lejárt, és megtartják a sztrájkot.

A teljes cikket és a térképet itt találja!

Meghalt az Óbudai Egyetem rektora

Életének 60. évében elhunyt Fodor János professzor, az Óbudai Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, hosszan tartó, súlyos betegségben - tudatta az egyetem.

Felidézték: Fodor János 1981-ben szerzett matematikusi oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). 1983-tól az ELTE számítóközpontjának operációkutatási osztályán, majd a természettudományi kar számítógép-tudományi tanszékén dolgozott. A matematikai tudomány kandidátusa lett 1991-ben, 2004-től az MTA doktora. 1995-től a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) matematika tanszékén volt egyetemi docens, azt követően az akkori Állatorvostudományi Egyetem biomatematikai és számítástechnikai tanszékének vezetője lett.

2005-től a Budapesti Műszaki Főiskolán dolgozott egyetemi tanárként, majd az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézetének igazgatója volt. Később a főiskola rektorhelyetteseként, illetve az Óbudai Egyetemen szintén rektorhelyettesi beosztásban tevékenykedett. 2014 áprilisa óta látta el az Óbudai Egyetem rektori feladatait.

Fodor János tizenegy tudományos kötet szerkesztője, 30 könyvfejezet, 69 referált folyóiratcikk, 158 referált konferenciaelőadás és 26 egyéb publikáció fűződik a nevéhez, több tudományos szervezet tagja, illetve vezetője volt.
Tevékenységét a Budapesti Műszaki Főiskola aranygyűrűvel, a Szent István Egyetem Pro Negotio Universitatis díjjal, a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula-emlékdíjjal, a Temesvári Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktori cím adományozásával ismerte el.