Előfizetés

Készül a tiltakozó iskolák térképe

Publikálás dátuma
2016.03.24. 19:23
Tüntetés március 15-én. Az egyik szónok Pulki István. Fotó: Molnár Ádám
Térképen tüntették fel azokat az intézményeket, amelyek részt vesznek a március 30-i polgári engedetlenségben. A lista még nem teljes, a Tanítanék mozgalom továbbra is várja azok jelentkezését, akik nem találják magukat a térképen - írja a hvg.hu.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék mozgalom nevében csütörtökön jelentette be, hogy a kormánynak adott határidő lejárt, és megtartják a sztrájkot.

A teljes cikket és a térképet itt találja!

Meghalt az Óbudai Egyetem rektora

Életének 60. évében elhunyt Fodor János professzor, az Óbudai Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, hosszan tartó, súlyos betegségben - tudatta az egyetem.

Felidézték: Fodor János 1981-ben szerzett matematikusi oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). 1983-tól az ELTE számítóközpontjának operációkutatási osztályán, majd a természettudományi kar számítógép-tudományi tanszékén dolgozott. A matematikai tudomány kandidátusa lett 1991-ben, 2004-től az MTA doktora. 1995-től a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) matematika tanszékén volt egyetemi docens, azt követően az akkori Állatorvostudományi Egyetem biomatematikai és számítástechnikai tanszékének vezetője lett.

2005-től a Budapesti Műszaki Főiskolán dolgozott egyetemi tanárként, majd az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézetének igazgatója volt. Később a főiskola rektorhelyetteseként, illetve az Óbudai Egyetemen szintén rektorhelyettesi beosztásban tevékenykedett. 2014 áprilisa óta látta el az Óbudai Egyetem rektori feladatait.

Fodor János tizenegy tudományos kötet szerkesztője, 30 könyvfejezet, 69 referált folyóiratcikk, 158 referált konferenciaelőadás és 26 egyéb publikáció fűződik a nevéhez, több tudományos szervezet tagja, illetve vezetője volt.
Tevékenységét a Budapesti Műszaki Főiskola aranygyűrűvel, a Szent István Egyetem Pro Negotio Universitatis díjjal, a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula-emlékdíjjal, a Temesvári Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktori cím adományozásával ismerte el.

Várkonyi: veszélyes szélsőjobboldali párt a Jobbik

Remélem, senki nem fog azzal gyanúsítani, hogy a legcsekélyebb rokonszenv is élne bennem a Jobbik iránt - igyekszik eloszlatni a félreértéseket Várkonyi Tibor holnap megjelenő írása elején.

Veszélyes szélsőjobboldali pártnak tartom, a magyar társadalom tudatos elrontójának, amely ha egyszer bármilyen alkalomból és akár közvetett formában is hatalomra kerülne, rengeteg gondot okozna. Tömérdek bajt. Növelné az ellentéteket, feszültségeket szítana, még jobban tönkremenne a Fidesz által is lezüllesztett gazdaság. Ami ellenben látható, ügyesebb, körmönfontabb párt az Orbánénál, higgadtabban igyekszik politizálni.

Az egyik legutóbbi parlamenti incidens - Vona Gábor és a kormányfő heves indulatúnak látszó személyes, mondanám inkább személyeskedő összecsapása -, egyértelműen jelezte, hogy milyen természetűek is ezek a veszedelmek. A politikában kevésbé járatos tömegekben, kivált a tájékozatlan szavazókban, azt a látszatot kelthetik, hogy a Jobbik az egyik legradikálisabb ellenzéki párt. A bírálataiban kíméletlen, nem fukarkodik a leghevesebb jelzőkkel sem. Amit Vona elmondott Orbán vagyoni viszonyairól, illetve a gyanúról, hogy a kormányfő netán mit is hallgat el jövedelmi forrásairól, egyetértő visszhangot válthat ki, azt a látszatot keltheti, ezek csakugyan „tökös gyerekek”, nem finomkodnak, kimondják azt, amit gondolnak.