Kvótára tör Bacskai

Publikálás dátuma
2016.03.25. 06:56
Bacskai Balázs szárnyal Erdei Zsolt irányítása alatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Bacskai Balázs szárnyal Erdei Zsolt irányítása alatt. Tavaly decemberben magyar bajnok lett, idén megnyerte a Bocskai István Emlékversenyt, fantasztikus győzelemmel mutatkozott be a félprofik között, ráadásul ő lett a WSB-nél a hét sportolója, míg I. Széchenyi Ökölvívó Emlékversenyen eddigi pályafutása során először győzte le Káté Gyulát. Az Európa-bajnok bunyós gőzerővel készül az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára, ahol első ízben harcolhatja ki az ötkarikás részvételt. Lapunk Bacskaival beszélgetett az előtte álló feladatokról, valamint szóba került egy esetleges Manny Pacquiao elleni mérkőzés is.

- Nagyszerű párost alkotnak mesterével, az amatőr és profi világbajnok Erdei Zsolttal. Madár irányítása alatt még veretlen. Mi a sikerük titka?

- Talán az, hogy nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot. Zsolti úgy motivál, ahogy eddig még senki. Nagyon ismer, s tudja, mire van szükségem. Úgy gondolom, ezért gyümölcsöző a mi kapcsolatunk.

- Egyből egymásra hangolódtak, vagy kellett egy kis idő, mire összecsiszolódtak?

- Azért nem egyből, de pár hónap elég volt ahhoz, hogy megszokjam az ő edzésmódszereit, beilleszkedjek a Madárfészek Ökölvívó Akadémiába. Most már tudom, mi után mi következik, milyen kombinációkat üttet velem. Az összecsiszolódásunkban kulcsfontosságú szerepet játszottak a versenyeim. Egy-egy mérkőzésemen ismertük meg igazán egymást. Ott derül ki, hogy reagálok a stresszre, az ellenfelekre, mi zökkent ki, mi az, amitől még nagyobb erőre kapok, s ezt Zsolt nagyon hamar felismerte.

- Április 7-18. között újabb fontos mérföldkőhöz érkezik, ugyanis pályafutása során először harcolhatja ki az olimpiai részvételt. A főpróbák remekül sikerültek, hasonló előadásra is számíthatunk?

- Száz százalékig azon vagyok, hogy már a törökországi tornán kiharcoljam a riói részvételt. Számunkra ez lenne a legideálisabb, hiszen ha már áprilisban megvan a kvóta, akkor onnantól kedve csak az olimpiára koncentrálhatnék. Azt nem tudom megígérni, hogy sikerül már most kvalifikálnom magam, azt viszont biztosan állítom, hogy legjobb tudásomat nyújtom majd.

- Erdei nagy dilemmában van, ugyanis másik tanítványa, Bedák Zsolt április 23-án a Fülöp-szigeteken lép ringbe Nonito Donair ellen a Boksz Világszervezet (WBO) kispehelysúlyú világbajnoki övéért. Eldőlt már, hogy meddig tartózkodik Önnel Madár Törökországban?

- Még nem. Elméletileg megoldható, hogy Zsolti mindkét helyen ott legyen. Velem nem kellene végig kint lennie. Az első háromba, ha bejutok, akkor megvan a kvóta, úgyhogy elég addig Törökországban tartózkodnia, s így lesz ideje Madárnak átrepülni a fél világon Bedák Zsolthoz.

- A félprofik között remek teljesítménnyel debütált. Mennyiben más WSB az amatőrökhöz képest?

- Ég és föld. Ilyen élményekben még nem volt részem. Venezuelában sem én, sem pedig Erdei nem volt még. Amikor leszálltunk a repülőgépről, olyan emberek vártak minket, akik egy kukkot sem beszéltek németül és angolul, csak spanyolul, így kézzel-lábbal kellett elmutogatnunk, hogy kik vagyunk, melyik szállodához szeretnénk eljutni. Nagy segítség volt viszont, hogy Madár pár mondatot tudott spanyolul, így valamennyit értetünk abból, amit mondtak. Az első sokk után jött rögtön a második. Olyan vezetési kultúra van Venezuelában, amivel még nem találkoztam. Nincsenek sávok, össze-vissza mennek az autóval. Úgyhogy, jól kezdődött életem első félprofi meccse.

- A folytatás már jobban alakult?

- Igen. Nem egyből a szállodába mentünk, hanem egy központi edzőtáborba, hogy közösen készültünk a többiekkel. Úgy kell elképzelni, mint egy falut, több száz sportág, ezernél is több sportolója készül együtt éjjel-nappal az év minden napján. Barátságosan fogadtak minket, mindenki nagyon segítőkész volt. A meccs napján, ami plusz lökést adott nekem, hogy sajtótájékoztatón vettem részt, fotóztak, ilyet korábban még nem éltem át. Teljesen olyan érzésem volt, mintha profi lennék.

- A mérlegelés is izgalmasan alakult.

- Igen. Péntek reggel volt a mérlegelés, szombat este pedig a meccs. Ilyen sem fordult még velem elő, hogy több mint egy nap telik el a két esemény között. Vissza lehetett szedni a súlyt. Úgy tele ettem magam, hogy kérdeztem Zsoltitól: ebből nem lesz baj? Nem fogok belassulni, vagy hamarabb elfáradni? Annyi volt a válasza: ne foglalkozzak vele, csak egyek-igyak. Természetesen szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztottam, ami az erőm visszanyerését szolgálta. Másfél nap alatt annyit ettem, hogy bárhova mentem verejtékezett a homlokom. Már kezdtem aggódni, hogy problémám lesz ebből. Madár folyamatosan nyugtatott, mondta, higgyem el a meccs után azt kívánom majd, bárcsak mindig ilyen mérlegelés lenne.

- Beigazolódtak a mester szavai?

- Igen. Már a bemelegítésnél azt éreztem, szétdurranok az erőtől. Az iskolázásnál Zsolti mondta, fájt a keze az ütéseimtől. Elérkezett a várva várt összecsapás. A közönség szenzációs volt. Minden egyes ütésemet ováció és tapsvihar követte. A meccs után mondtam is Zsoltinak, hogy igaza volt, s bárcsak minden meccsen ilyen teljesítményt tudnék nyújtani. Végül egyhangú pontozással, biztos sikert arattam.

- Ki lesz a következő ellenfele?

- Májusban az oroszokkal csap össze a venezuelai csapat, melynek én is a tagja vagyok, s újra a dél-amerikai országba látogatok.

- Felmerült egy olyan ötlet a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) részéről, miszerint profik is elindulhatnak az olimpián. Támogatja az elképzelést?

- Nem érezném túl korrektnek, ha ez megvalósulna. Az amatőrök között is vannak olyan versenyzők, akik ha eredményesek, akár egy kisebb stáb is körülveheti őket, ám még ezt sem lehet összehasonlítani a profikkal, akikre több millió dollárt áldoznak. Ami viszont hátrány lenne számukra, hogy mindennap ringbe kell lépni, folyamatosan figyelni a súlyukra. Ráadásul lenne mit veszteniük. Egy veretlen világbajnoknak óriási presztízsveszteség lenne, ha kikapna egy amatőrtől. Ettől függetlenül nem tartom jó ötletnek, hogy így elmosódnak a határok.

- Pedig mindenki megnézne egy Bacskai-Pacquiao olimpiai döntőt…

- Nem mindenki. Én nem szívesen, úgyhogy ne invitáljon ilyen csatára. Biztos, hogy nagy élmény lenne számomra, de egyelőre más kávéház. Mondjuk, szívesen leteríteném úgy, mint Juan Manuel Márquez 2012-ben.

Szerző

Horvát „világválogatott”

Szombaton a horvát labdarúgó válogatott lesz a magyar nemzeti tizenegy vendége a Groupama Arénában. Mennyi esélyünk lehet ellenük? A puszta adatok alapján nem lehetnek vérmes reményeink, a horvát sajtó ugyanakkor nem volt elájulva a szomszédjaink szerdai, Izrael elleni teljesítményétől.

Jól tudjuk, a labda gömbölyű. A magyar labdarúgó válogatottnak elvileg mindenki ellen lehet esélye még akár szombaton, a szintén Európa-bajnoki résztvevő horvátok ellen is, azt azonban azért el kell ismerni, hogy az esélyek nem mellettünk szólnak. A Transfermarkt adatai alapján a magyar válogatott összértéke – a keret 24 játékosát beleszámítva – 28,8 millió euró, a horvátoké – 18 játékos figyelembevételével – 207,25 millió euró. Miközben egy magyar kerettag ára átlagosan 1,2 millió euró, a horvátok esetében ez meghaladja a 11,5 millió eurót, így egy horvát válogatott, papíron legalábbis tízszer annyit ér, mint egy magyar.

Nem meglepő, hogy a legértékesebb horvát Luka Modric. A Real Madrid karmestere a Transfermarkt szerint 50 millió eurót ér, majdnem kétszer annyit, mint a teljes magyar válogatott. Azt a teljesítményt figyelembe véve, amelyet az elmúlt években a királyi gárdában nyújtott, joggal sorolhatjuk őt a világ három legjobb játékosa közé. Ezért meglepő lenne, ha ekkora összegért csapatot válthatna még úgy is, hogy tavaly szeptemberben már 30. életévét töltötte be. Rajta kívül olyan klasszisok rúgják a labdát a horvátoknál, mint Ivan Rakitic (45 millió euró), Modric csapattársa, Mateo Kovacic (20 millió), Ivan Perisic (16 millió), vagy éppen Mario Mandzukic (19 millió). Mindannyian húzóemberek saját csapatukban. Rakitic szintén már-már kihagyhatatlan az FC Barcelonából. A 2015-2016-os évadban összesen 46 mérkőzésen lépett pályára az FC Barcelonában, köztük 28 bajnokin, s hét gólt szerzett, ami azért nem kis teljesítmény a Messi-Neymar-Suárez-trió árnyékában. Ivan Perisic tavaly nyáron igazolt a Wolsburgtól az Internazionaléhez. Hogy mennyire fontos eleme a milánói együttesnek, mi sem bizonyítja jobban: szeptember eleje óta összesen 30 alkalommal lépett pályára, ebből 27 ízben a Serie A-ban. Hat bajnoki gólt ért el, kétszer pedig a kupában volt eredményes. A bajnokságban 1859, a kupában 211 percet töltött a pályán. Ami Mandzukicot illeti, 28-szor szerepelt a Juventusban, 9-szer volt eredményes és öt gólpasszt adott, egyetlen „hátránya”, hogy egyre sérülékenyebb.

Miben bízhat a magyar válogatott? Elsősorban abban, hogy Ante Cacic sokat kísérletezik, s a horvátok a barátságos összecsapásokat azért nem veszik teljesen komolyan. Az említett sztárok közül a szerda esti Izrael elleni barátságos meccsen Modric, Perisic és Mandzukic kezdő volt, Kovacic az 57. percben csereként lépett pályára, Rakitic pedig sérülés miatt nem lépett pályára, így ellenünk sem játszhat.

A horvát sajtó nem volt elájulva az eszéki találkozón látottaktól. Ante Cacic a Lovren-Corluka-Vida hátsó alakzatnak szavazott bizalmat, Halilovicot és Vrsaljkót pihentette. Mint a Jutarnji List írta, ez a hátsó trió nem működött valami fényesen, szinte csodával ért fel, hogy nem kaptak gólt. Cacic látta is a gondokat, a szünetben lehozta a pályáról Corlukát, Lovren lett a középhátvéd, Vida a balhátvéd, Schildenfeld a söprögető. A középpályáról Modric és Perisic tűnt ki, a bal oldalon szereplő Badelj azonban csalódást keltett.

A szövetségi kapitány számára komoly gondot jelent, hogy a védősorból kiesett Srna. Egyelőre ugyan nem tudni, mennyi időt kell kihagynia, biztosnak tűnik azonban, hogy a Groupama Arénában nem léphet majd pályára.

Akire még az említetteken kívül mindenképpen oda kell figyelniük Juhász Rolandéknak, az Marcelo Brozovic. S nemcsak azért, mert az Internazionale játékosa lőtte csapata második találatát. Kiválóan mozgott a középpályán, remek labdákat adott, s őt jutalmazta a legnagyobb ovációval a tízezres eszéki közönség. A heves vérmérsékletéről ismert horvát publikum ezúttal visszafogottabb volt a szokottnál, bár a sötét, második világháborús múltat idéző, „Za dom spremni”, „A hazáért!” kiáltás ezúttal sem maradhatott el…

Szerző

A Jobbik Érpatakká változtatná az országot

Publikálás dátuma
2016.03.25. 06:03
Forrás: Facebook/Orosz Mihály Zoltán
Az összes jobbikos vezetésű településre kiterjesztik a Tiszavasváriban bevezetett Rend és tisztesség nevezetű programot. Ezt Volner János, a Jobbik alelnöke jelentette be szerdán. A program Orosz Mihály Zoltán, érpataki polgármesterhez köthető, akinek szervezete kézi kamerával filmre vesz bárkit, akit valamiért gyanúsnak találnak. A Társaság a Szabadságjogokért Romaprogram-vezetője riasztónak tartja Volner szavait.

Minden jobbikos vezetésű településre kiterjesztik a Tiszavasváriban bevezetett Rend és tisztesség nevezetű programot - jelentette be Volner János, a Jobbik alelnöke szerdán. A program keretein belül az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán és szervezete, a Becsület Légiója járőrözik a város cigány telepein. A Rend és tisztesség nevű program miatt "drámaian javultak" a közállapotok Tiszavasváriban – közölte Volner, hozzátéve: ha a Jobbik kormányra kerül, az egész országban bevezetik a modellt. A Népszava is többször beszámolt róla, hogy a járőröző jobbikosok kézi kamerával filmre vesznek bárkit, akit valamiért gyanúsnak találnak, és feljelentéseket tesznek a rendőrségen. Ennek hatására a program novemberi kezdete óta már 300 házból kötötték ki az áramot a cigánysoron a járőrözők feljelentései miatt.

Amint azt megírtuk: februárban pánik tört ki a tiszavasvári romák körében - miután Fülöp Erik megállapodott az érpataki polgármester vezette Becsület Légiója Egyesülettel –, attól féltek, a szervezet elveheti gyermekeiket. A paktum szerint ugyanis a rendfenntartáson túl a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá tételéért is ők felelnének. Gyermekjogi szakértő szerint a gyermekek családból való kiemelésére a légiónak jogilag semmilyen lehetősége nincs. A szervezetről kiderült, adószámát a NAV már korábban törölte, így hivatalosan nem is létezik.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a program fő célja valójában ,,az önkényes, az emberi szabadságjogokat teljes egészében negligáló rendpárti érpataki modell” helyi megvalósítása. A szervezet már eljárást kezdeményezett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) Tiszavasvári önkormányzata ellen, mert szerintük egyértelmű, hogy általános rendfenntartásra, razziázásra kérte fel az önkormányzat a szélsőséges és jogellenes intézkedéseiről ismert érpataki polgármestert. A TASZ beadványa szerint: ,,az önkormányzat már azzal emberi méltóságot sértő magatartást, vagyis zaklatást valósított meg a helyi telepi romákkal szemben, hogy együttműködési megállapodást kötött olyan személyekkel, akikről nyilvánosan hozzáférhető információk alapján köztudomású, hogy rendszeresen fejtenek ki emberi méltóságot sértő, zaklató tevékenységet túlnyomórészt romák által lakott szegénytelepeken".

Az EBH még nem reagált a bejelentésünkre – közölte lapunkkal a TASZ Romaprogram-vezetője. Jovánovics Eszter riasztónak tartja a Jobbik alelnökének a szavait és abban bízik, hogy mivel Orosz Mihály Zoltánnak a saját településének ügyeit kellene intéznie, így nem fér bele az idejébe, hogy a 13 jobbikos településen járőrözzön. Az látszik, hogy ahonnan az állam kivonul, oda szélsőséges szervezetek vonulnak be – vélekedett a TASZ munkatársa, hozzátéve: ezt nyilvánvalóan nem lenne szabad hagynia a rendőrségnek sem, mivel a helyi romákkal szemben emberi méltóságot sértő magatartást követnek el. Ez egy jogállamban elképzelhetetlen – fogalmazott Jovánovics.

A minta
Orosz Mihály Zoltánt, Érpatak független, ám a Jobbik által támogatott polgármesterét különös öltözetei mellett az általa megalkotott "érpataki modellről" is ismerhetjük. A városvezetőt sokan bírálják önkényeskedő és megfélemlítő módszerei miatt, de kitart radikális politikája mellett, s a szélsőjobboldal is rendre beáll mögé. Az Orosz által kidolgozott modell egyik alappillére az, hogy a hátrányos helyzetű csoportokat és a bűnözőket szigorral meg lehet változtatni. Orosz hisz a halálbüntetés elrettentő erejében is, és amíg ezt nem vezetik be, a "bűnben megátalkodott vérbűnözőket" önfenntartó börtönökben helyezné el. Az érpataki modell különösen nagy figyelmet fordít a gyermekek "ideológiai nevelésére": a polgármester rendszeresen bejár iskolákba, óvodákba, és külön foglalkozásokat is tart fiataloknak - derült ki a 444 helyi riportjából. Radikális intézkedései mellett Orosz a nyíltan kirekesztő megnyilvánulásaival is többször felhívta magára a közvélemény figyelmét.

A Jobbiktól vár megoldást Sumony

A Jobbiktól vár segítséget a baranyai Sumony cigány polgármestere a bűnözés visszaszorítása érdekében. A közbiztonságról tartott lakossági fórumon a városvezető arról beszélt, hogy már nem bízik a rendőrségben. Úgy látja, csak az ellenzéki párt segítségével lehet javítani a helyzeten. A Jobbik az úgynevezett érpataki modellt vezetné be a többségében romák lakta településen.

Szerző