Előfizetés

DK: Vegyék el Boross Péter alapítványának 200 millióját!

Szinte napra pontosan egy hónapja akart Boross Péter és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke szobrot állítani a zsidótörvények egyik kezdeményezőjének, Donáth Györgynek, ráadásul a Holokauszt Emlékközponttól néhány méterre. A szobrot végül a tiltakozások miatt nem sikerült felállítani. Mivel a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szoborról utólag kiderült, hogy közpénz állt mögötte, írásbeli kérdésben fordultam Orbán Viktorhoz - írja szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében Oláh Lajos DK-s politikus. . 

Semjén Zsolt válasza szerint a Szabadságharcosokért Közalapítvány is részt vett volna a szobor felállításában. Semjén szerint „a Kormány – a Miniszterelnökség fejezetének a terhére – az idei és a tavalyi esztendőben is 200 millió forinttal támogatta a Közalapítvány működését”. Az újabb, antiszemitának szánt szobor tehát a Hóman-szoborhoz hasonlóan szintén közpénzből állt volna fel. Az alapítvány kuratóriumi elnöke ráadásul az a Boross Péter, aki már számtalan esetben megpróbált egykori Horthysta, zsidóellenes politikusokat kimosdatni történelmi felelősségükből.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány olyan alapítványokat támogat, amelyek rendszeresen ismert antiszemitáknak próbálnak szobrot állítani. A DK felszólítja a kormányt, hogy vonjon meg minden állami támogatást a Boross Péter vezette szélsőjobboldali alapítványtól, és érdemtelensége miatt hívja vissza Borosst minden állami pozíciójából!

Oláh Lajos
Országgyűlési képviselő, DK

Újabb lépésre szorítják a hatalmat a rebellis tanerők - Balog próbálkozik

Publikálás dátuma
2016.03.25. 09:47
A március 15-i tömeg vonul a Kossuth térre - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Országos igazgatói konferenciát hívott össze jövő péntekre az emberi erőforrások minisztere az oktatásról. Balog Zoltán ezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be péntek reggel. A miniszter azt mondta: a fórumon a leginkább érintetteknek, a kulcsszereplőknek elmondják, hogy miket terveznek, amelyekről azután az intézményvezetők saját iskoláikban számolnak be. Balog Zoltán hozzátette: azt szeretné, ha ezt az országos értekezletet regionális fórumok követnék. A célunk az, hogy mindenkihez eljussanak az információk, a szándékunk, és világos legyen, hogy ezt a dolgot komolyan vesszük - fogalmazott a miniszter.

Tegnap a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István igazgató ráerősített korábbi bejelentésére, jelezve, hogy nem sikerült őket dehonesztálni, karaktergyilkolni, és eltántorítani attól, hogy véget vessenek a kormányzati ámokfutásnak a jövőnk szempontjából egyik legérzékenyebb területen, az oktatásban.  

Az nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő nem kér bocsánatot szerda éjfélig, (az utóbbi hat évben megfélemlített és megalázott emberektől) és nem teljesültek a több szakmai-, illetve civil szervezet által pontokba foglalt követelések sem. Az orbáni oktatáspolitika elleni országos tiltakozást összefogó, több mint 950 tantestület, 70 szervezet és 35 ezer magánszemély támogatását maga mögött tudó Tanítanék mozgalom képviseletében Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója tegnap a Kossuth téren megerősítette a március 15-én ugyanazon a helyszínen bejelentett akciót, a nem hivatalos sztrájkra polgári engedetlenségi akció keretében kerül sor jövő szerdán, március 30-án. 

Az már korábban is láthatóvá vált, hogy a rebellis tanerők elszántságát a kormányközeli ( és legújabban kormányközelivé vált) médiumok riportnak álcázott szakmaiatlan és - úri megfogalmazással élve - etikátlan támadásai nem rendítették meg, így a hét elején az Emmi egy államtitkár bejelentésével próbálkozott, miszerint, jó, rendben, megszüntetjük a Klik-et.

Pestiesen szólva: nem jött be.  

Most egy fokozattal feljebb ért a történet, ezúttal már maga az Emmi vezetője,  Balog Zoltán miniszter jelentette be, hogy "komolyan veszik" a helyzetet, közölte, hogy az országos igazgatói a fórumra több mint háromszáz intézményvezetőt szeretnének meghívni Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémiára. Ennek kapcsán megemlítette, hogy az MTA nagy segítségére van a  tárcának a 21. századi oktatási formákkal kapcsolatban. Példaként említette, hogy az akadémia ösztöndíjakkal támogat olyan programokat, amelyekben kreatív, jó pedagógusok kísérleteznek azzal, miként lehet megtanítani a gyermekeknek mindazt, ami a 21. században szükséges.

Balog miniszter fontosnak nevezte a fenntartó kérdésének megvitatását és az oktatás finanszírozását is. Kitért arra, hogy a pedagógus minősítési rendszert korábban amiatt bírálta, mert az túlzott bürokratikus terheket rótt a pedagógusokra és az intézményvezetőkre is. Ezeket a terheket viszont csökkentették - állította a miniszter, hozzátéve. hogy meggyőződése szerint a minősítésre, a külső kontrollra, szakfelügyeletre, tanfelügyeletre szükség van.

 A Nemzeti Alaptanterv kapcsán a miniszter - szokásos bölcsességével - úgy fogalmazott: világossá kell tenni, hogy manapság a világ változása, elvárásai nyomán az embereknek többet kell dolgozniuk,  ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekeknek többet kell tanulniuk. Ezzel együtt olyan rendszernek kell lennie, amely ésszerű és hatékony is egyben, és nem rabolja el a gyermekkort.

Balog miniszter ingatag pozíciója?
Balog Zoltán és Fazekas Sándor pozíciója nem biztos a kormányban, a többiek jó eséllyel végigdolgozhatják a mostani kormányzati ciklust - írta a Figyelő a hónap elején. A lap a kabinet, választásokig húzódó belső mozgásairól próbált tájékozódni a folyamatokra rálátó forrásainál, ez alapján rajzolódott ki a kép, hogy két tárcavezetőjét cserélheti le a ciklusból hátralévő időben Orbán Viktor. Újságírói kérdésre válaszolva a hírt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 41. Kormányinfón cáfolta, azt állítva:  fel sem merült Balog és Fazekas távozása, Orbán Viktor 2018-ban értékeli majd miniszterei munkáját.

 

Átverés

Még az Európa elleni barbár támadások közepette se veszítsük el a józan ítélőképességünket. Igaza van a miniszterelnöknek, a robbantások ugyan Brüsszelben történtek, de a célpont nem Belgium volt, hanem a kontinens, így a támadás Magyarország ellen is irányult. De ne higgyük, hogy a terroristák tettükkel utólag igazolni kívánták Orbán Viktor egész bevándorlás- és migrációellenes politikáját. Még ha így is történt.

Ám a józanság megőrzése mindenkinek kötelező lenne. Vagyis a brüsszeli tragédia nem adhat felmentést arra sem, hogy belpolitikai célokra igyekezzenek felhasználni. Márpedig a hatalom most éppen ezzel kísérletezik. A kedves vezető ezért bízta meg jó emberét, a belügyminisztert, ebben a helyzetben próbálkozzék újra az alkotmánymódosítás keresztülvitelével. Mondhattunk volna átverést is, talán pontosabb is lett volna, hiszen ha véletlenül sikerülne átverni a parlamenten (ahol hiányzik hozzá a kétharmad), az a nép átverését is jelentené. Orbán nem is titkolózott, amikor bejelentette, hogy elérkezettnek látja az időt a rendkívüli felhatalmazás megszerzésére. Utalt rá, hogy a dolog "az elmúlt időszakban politikai viták következtében valahol elakadt". Vagyis az ellenzéki pártok nem voltak hajlandók asszisztálni ahhoz, hogy a magát nem is ritkán hadvezérnek képzelő kormányfő bármikor egyeduralmat valósíthasson meg hatvan napra.

A helyzet valóban nagyon kényes. A terrorizmus valóban nem ismer határokat. Egyik fő célja pedig valóban az, hogy állandó félelmet keltsen, rettegésben tartson embereket és országokat. Ezt valóban nem lehet megengedni, valóban tenni kell ellene. De nem úgy, hogy a kormány és feje túlzottan szabad kezet kaphasson, ráadásul mindenfajta demokratikus ellenőrzés nélkül. A rendszer megmondóemberei bőszen próbálják elméleti szinten indokolni, mennyire elengedhetetlen minden olyan lépés, amire a kedves vezető készül. Vagyis Orbán Viktor egy különleges helyzetet igyekszik kihasználni saját hatalmi céljaira.

Aki a terrort és az igazi fenyegetettséget így értelmezi, az bármire képes. Ezért lenne most szükség a józan ítélőképességre. Mindenkiére. Már ha van.