Előfizetés

"Szolidaritási sztrájk" lehetőségét foglalná törvénybe az MSZP

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint "pr-kormányzás" a kabinet terrorizmus elleni intézkedéscsomagja, és nincs helye alkotmánymódosításnak az ügyben, mert a kormánynak most is megvan minden lehetősége, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát.

Magyarországon és Európában a félelmeink valódiak, a kormány intézkedése viszont csak pr-kormányzás - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Tóbiás József. Feltette a kérdést: vajon miről szól az javaslat, amelynek alapján a magyar állampolgárok telefonjait lehet lehallgatni. Magunk között keressük a terroristákat, vagy képesek vagyunk végre kimondani, hogy csak közös európai fellépéssel lehet megakadályozni ezeket a tragikus, szörnyű eseményeket? - tette hozzá. Hangsúlyozta: a magyar terrorelhárítás önállóan, európai együttműködés nélkül alkalmatlan arra, hogy ezeket a támadásokat megelőzze és kezelje.Kérdésre válaszolva kiemelte: a miniszterelnök is többször elmondta, hogy a jelenlegi alaptörvény értelmében a kormány minden felelősséget vállal és minden eszköz a birtokában van, hogy megvédje az állampolgárok biztonságát.

Az MSZP elnöke bírálta a kormány oktatáspolitikáját is és jogosnak tartotta a pedagógusok március 30-ra tervezett egyórás tiltakozását. Bejelentette: az MSZP pénteken benyújtja a parlamentnek a sztrájktörvény módosítását, amelyben "szolidaritási sztrájk" létrehozását javasolja. Ez azt jelentené, hogy egy ágazat a dolgozói egynegyedének támogatásával szolidaritási sztrájkot biztosíthatna a civil kezdeményezések mögé - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy becslések szerint a letelepedési kötvényekből közel 100 milliárd forint haszonra tettek szert "homályos hátterű cégek", holott szerinte ennek a pénznek a költségvetésben a helye: az egészségügyre és az oktatásra kellene költeni.

Az MSZP elnöke a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta: miután a köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt, azt nem kivételes, sürgős eljárásban kell újra megtárgyalni, hanem valódi egyeztetés szükséges a szakmai szervezetekkel. Hozzátette: az MSZP az otthonteremtés céljával egyetért, de elfogadhatatlannak tartja, hogy Quaestor-ügy után egy újabb "piramisjáték" jöjjön létre.

Egy évig sem volt városigazgató Sidó Szabolcs

Tavaly nyáron állt fel új vezetés a fővárosi Városigazgatóságon. A budapesti cégek tulajdonosi jogait gyakorló igazgatóság vezérigazgatója akkor Sidó Szabolcs lett, aki a Paksra távozó Bánt Tamást váltotta. Érdekesség, hogy ekkor kezdett gazdasági igazgatóként dolgozni Kovács Gábor, aki előtte a Quaestor Jelzálog Zrt. üzleti igazgatója volt – tudta meg az Index. Sidó akkor azt mondta a portálnak, hogy ő hívta Kovácsot a fővároshoz, korábban évekig együtt dolgoztak. A Fővárosi Közgyűlés idén január 27-i zárt ülésén döntött arról, hogy Sidó Szabolcs városigazgatót, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatóját a tisztségéből visszahívja és munkaviszonyát közös megegyezéssel megszünteti március 31-ével.

A Budapesti Városigazgatóság Zrt. feladatainak és szervezetének átalakításához szükséges intézkedésekről is tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén. Az erről szóló előterjesztésben az olvasható, hogy a közgyűlés január 27-i zárt ülésén döntött a városüzemeltetési rendszer felülvizsgálatáról, és határozatával április elsejei hatállyal módosította a Budapesti Városigazgatóság Zrt. alapszabályát. A testület akkor módosította továbbá a városigazgató jogállására és a Főpolgármesteri Hivatal belső szervezeti tagozódására vonatkozó rendelkezéseit is. 

A Budapesti Városigazgatóság Zrt. április elsejétől már BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH Zrt.) név alatt, tulajdonosi holdingként funkcionál majd. Ennek keretében a BVH Zrt. a fővárosi önkormányzat mint alapító által el nem vont tulajdonosi jogokat gyakorolja a leánytársaságai felett, továbbá a BVH Zrt. igazgatósága a jövőben is ellátja a leánytársaságok igazgatósági feladatait.

Mivel a városüzemeltetési feladatokat a jövőben a Főpolgármesteri Hivatal látja el, a társaság korábbi feladatait, illetve a feladatellátás finanszírozását szabályozó városigazgatósági keretmegállapodást meg kell szüntetni.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a Fővárosi Közgyűlés által január 27-én meghozott, a városigazgatóság feladatainak és szervezetének átalakítására vonatkozó döntések végrehajtása során a társaság munkavállalóinak létszáma március végére körülbelül a felére csökkent. A fennmaradó feladatok ellátásához szükséges szervezetátalakítási lépéseket megtették, és ennek megfelelően az igazgatóság április elsejei hatállyal módosította a társaság szervezeti és működési szabályzatát, melynek lényegi változása, hogy megszűnik a közszolgáltatási és a közlekedési igazgatóság, illetőleg a vezérigazgatói főtanácsadói iroda helyett egy szűkebb feladatkörrel működő elnök-vezérigazgatói kabinetet alakítanak ki.

Az előterjesztés szerint a feladatok és a szervezet átalakításának következtében 2016-ban összesen 426 millió forint megtakarítás jelentkezik.

Kitértek arra, a városigazgató április elsejétől a Főpolgármesteri Hivatal szervezetébe integráltan folytatja a munkáját, feladatainak a hivatalba telepítése mellett, a  Budapesti Városigazgatóság Zrt. munkavállalóinak egy része a Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztályán folytatja munkáját.

A Budapesti Városigazgatóság Zrt. alapszabályának módosítása és a városigazgatósági keretmegállapodás megszüntetése miatt a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. és a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.) alapszabályát is módosítani szükséges.

A Fővárosi Közgyűlés január 27-i zárt ülésén döntött arról, hogy Sidó Szabolcs városigazgatót, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatóját a tisztségéből visszahívja és munkaviszonyát közös megegyezéssel megszünteti március 31-ével. Továbbá a testület döntött arról, hogy az igazgatósági elnöki megbízatása mellett Egry Attilát választja meg április 1-jével a BVH Zrt. néven továbbműködő társaság vezérigazgatójának.

Beszállna? - Keresik a megye legjobb pálinkáját

A Békés Megyei Önkormányzat idén is keresi a megye pálinkáját, az eredményhirdetést a 17. Gyulai Pálinkafesztivál keretében tartják.

A tájékoztatás szerint hat megyei főzde közül négy 13 mintával már jelentkezett a versenyre; a jelentkezési határidő péntek este jár le. A megyei önkormányzat azt vállalja, hogy elkészítteti a Békés megye pálinkája címkét, amelyet a győztes főzde egy éven keresztül viselhet az üvegein a kereskedelmi forgalomban. Az önkormányzat vállalja, hogy egy éven keresztül ettől a főzdétől vásárol protokollcélokra pálinkát. 2015-ben a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde Bt. sajmeggy pálinkája viselhette a címet. Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője elmondta: a korábbi évektől eltérően idén csak a magán- és a bérfőzdéknek hirdették meg a fesztivál pálinkaversenyét, amelyre eddig 332 mintát neveztek be.

Kereskedelmi főzdék idén nem versenyeznek, ami alól csak a Békés megyei főzdék a kivételek, és ők is csak a megye pálinkája címért indulhatnak. A benevezett pálinkákat szakmai zsűri értékeli március végén; a győzteseket a fesztivál második napján, szombaton hirdetik ki. A 17. Gyulai Pálinkafesztivált április 15. és 17. között rendezik meg a gyulai Várkertben.